IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравният министър се оплете за проекта за търговия с лекарства чрез автомати

След острата реакция на фармацевти и пациентски организации правителството изтегли спорния проект

09:58 | 29.09.20 г. 2
<p>
	Здравният министър&nbsp;проф. Костадин Ангелов.&nbsp;<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Здравният министър проф. Костадин Ангелов. Снимка: БГНЕС

Здравният министър проф. Костадин Ангелов се оплете в обяснението законен или не е проектът за търговия с лекарства чрез автомати. Министърът се опита да разясни в ефира на bTV идеята на вече изтегления от правителството спорен проект.

Припомняме, че въпросният проект, който беше одобрен от Министерския съвет миналата сряда и скоростно оттеглен в петък, предизвика острата реакция на фармацевти и пациентски организации. Според тях правителството е подкрепило проект за незаконна търговия с лекарства. Става дума за меморандум за разбирателство с компания, която иска да продава медикаменти не в аптеки, а чрез автомати.

От обяснението на здравния министър стана ясно, че в Министерството на икономиката е постъпил инвестиционен проект, като от там го изпращат за становище в Министерството на здравеопазването. От думите на здравния министър се разбра, че становището на експертите във ведомството е, че проектът противоречи на законодателството. Въпреки това Министерският съвет му дава „зелена светлина“.

Инвестиционният проект е за 20 млн. лв. Представена е банкова референция, че ще се финансира през банков кредит и предвижда да разкрие 50 нови работни места. 

В обясненията си тази сутрин министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов акцентира върху това, че спорният проект за продажба на лекарства през машини вече е оттеглен от правителството, но не даде еднозначен отговор законен ли е или не е. Министърът само коментира, че основните притеснения на експертите в Министерството на здравеопазването са, че такъв тип апарати за продажба на лекарства може да има само тогава, когато се продават лекарства, които се отпускат без рецепта, тъй като „при тях няма никакво притеснение за живота и здравето на хората“.

Според него към момента продажбата на медикаменти с рецепта не може да бъде синхронизирана с българското законодателство. По думите му тези апарати стават само за продажба на препарати, които се отпускат без лекарско предписание.

Въпросният меморандум за разбирателство, подписан от кабинета и акционерното дружество „Пос Фарма“, предвижда поставяне в различни точки на страната на „автоматични машини“ за продажба на „медикаменти“ и „фармацевтични продукти“ според информация на bTV. Акционерното дружество „Пос фарма“ кандидатства за сертификат за приоритетен инвестиционен проект, а издаването му се предхожда от сключване на меморандум с правителството. Ако проектът получи сертификат, това осигурява бърза административна писта за реализация и финансиране от държавата.

„Към момента това не е законно – Законът за лекарствата в хуманната медицина урежда съвсем друг ред“, коментира преди ден проф. Асена Сербезова, председател на Български фармацевтичен съюз.

Според закона само определени лекарства без рецепта могат да се продават чрез машина. И то само ако тя е разположена на територията на аптека или дрогерия, която отговаря за нея. А лекарствата с рецепта се отпускат само в аптека, само от магистър-фармацевт, при спазване на определени правила и отговорности.

„Ако можеше така, нека да има роботизиран Министерски съвет, защо са ни хора вътре, защо нямаме роботизиран министър-председател, роботизирани министри, роботизирана администрация, кмет, защо ходим да гласуваме за тях, ако можем изцяло да заменим хората с машини – не, не можем!“, коментира и Антон Вълев, магистър-фармацевт.

Според проф. Илко Гетов, бивши председател на Български фармацевтичен съюз, в проекта има недомислици и целта е да се усвоят средства. „Лекарствата не са обикновена стока. Неслучайно те са толкова регулирани и искат специални знания за предписване и отпускане. Много лесно се борави с темата лекарства, това няма как да стане“, каза проф. Гетов тази сутрин пред bTV. Той обясни, че Законът за лекарствените продукти в хуманната медицина е променен в края на месец юли и по бързата писта стига до Министерския съвет на 23 септември. Според него основната отговорност обаче е на експертите от Министерството на икономиката, съгласували този проект.

От Национална пациентска организация също виждат проблеми в подобно предложение.

„На пръв поглед идеята изглежда много добра, но реализацията на такъв тип идея на този етап е твърде подранило. Изисква се една дълбока промяна на законодателството ни в посока електронизация на здравеопазването“, коментира Андрей Дамянов, зам.-председател на УС Национална пациентска организация.

„Друг проблем на този проект е, че предвижда около 120 машини, а в действителност преди няколко години се оказа, че в над 4000 населени места няма пунктове, където хората да могат да си купят лекарства“, допълни той.

От източници на bTV става ясно, че за разработването на инвестиционния проект дружеството е направило проучване, според което в малко над 4500 населени места у нас няма постоянен достъп до аптека. Не става ясно обаче само там ли ще бъдат поставяни машините или навсякъде в страната. Терминологията, която се използва в документацията по проекта, е сгрешена – термини като „медикаменти“ и „фармацевтични продукти“ не съществуват в закона. Грешката допълнително внася неяснота какво точно ще има в машините, коментират пациентски организации.

Дружеството „Пос фарма“ е учредено през юли 2019 г. Към момента няма разрешение за търговия с лекарства – нито на едро, нито на дребно. Капиталът е разпределен между трима акционери. Най-голям дял държи Емил Папазян, в чиято биография влиза фактът, че през 2013 г. е бил кандидат за депутат от партията на Веселин Марешки, която тогава се казва „Либерален алианс“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
Zlato
преди 3 години
Е как няма да се оплете. То това е 100%-ова корупция. Прокуратурата трябва вече да се е самосезирала и да бачка ден и нощ да извади връзките на Пос фарма. Би трябвало всеки, който участва в схемата вече да пише обяснения на дървено столче в сградата на спец прокуратурата. Разбира се това е сюжет от филм, който няма да прожектират в България :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Invcom
преди 3 години
То цялото правителство е оплетено, ама след няколко дни в ЕП ще ги разплетат- Къщи в Барселона, шкафчета, записи, ТЕЦ-ове, Подпорни стени, Сараи и частни кейове в Росенец всичко ще лъсне като току що измита от дъжда Тиква
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още