IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция с нова провокация срещу Гърция заради спора за сондажите край Кипър

Анкара проведе военноморско учение край гръцките води, докато се опитва да накара Атина да седне на масата за преговори

10:11 | 29.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Турция проведе военноморско учение край гръцките води във вторник на фона на стремежа на президента Реджеп Тайип Ердоган да подтикне Атина за сътрудничество преди преговорите в рамките на Европейския съюз (ЕС) относно енергийните сондажни проучвания на Анкара в оспорваното Източно Средиземноморие. 

Миналата седмица Турция и Гърция се споразумяха да възобновят преговорите, насочени към разрешаване на споровете за морските граници, след като напрегнатото военноморско противопоставяне през лятото доведе двете страни членки на НАТО до ръба на военен конфликт. Кипър, която, подобно на Гърция, е членка на ЕС, също е в противоречие с Турция относно морските граници и правата върху всички енергийни ресурси, открити около етнически и политически разделения средиземноморски остров, пише Bloomberg.

Ердоган търси съдействие от страна на Атина за по-нататъшно облекчаване на напрежението в богатото на енергийни ресурси Източно Средиземноморие, като краткото военноморско учение на Турция в района, който отчасти попада между гръцките острови Родос и Кастелоризо, има за цел да тласне Гърция към масата за преговори. Лидерите на ЕС трябва да се срещнат в четвъртък в Брюксел, за да обсъдят как да се справят с турските проучвателни дейности в региона.

турция турция

Ердоган заяви, че всички регионални участници трябва да се съберат и да се опитат да „постигнат споразумение, от което всички да спечелят и което да защитава правата на всеки“. Но той предупреди, че уравненията, в които Турция и отцепилата се кипърска турска държава „не са справедливо включени, не могат да доведат до Pax Mediterranea“.

Гърция от своя страна посочва, че островите трябва да се вземат предвид при очертаването на континенталния шелф на дадена държава, в съответствие с Конвенцията на ООН за морското право, която Турция не е подписала. Анкара твърди, че континенталният шелф на дадена страна трябва да се измерва от континенталната част и че районът на юг от остров Кастелоризо - само на няколко километра от южното крайбрежие на Турция - попада в изключителната ѝ зона.

На теория кипърското правителство има суверенитет над целия остров, но Кипър на практика е разделен, след като турските сили превземат северната му част през 1974 г.

Самопровъзгласилата се държава на турското малцинство на север, създадена през 1983 г., е призната само от Анкара. Напрежението между Гърция и Турция нарасна заради претенциите за всякакви енергийни ресурси, открити край брега на острова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още