IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна ли индустрията да прави фотоволтаични паркове за свои нужди?

Намаляват капиталовите и инвестиционните разходи, а законови решения стимулират инвестициите в зелена енергия, коментира Никола Газдов

20:28 | 29.09.20 г. 1
Започна ли индустрията да прави фотоволтаични паркове за свои нужди?

Според него това спестяват пари - не носи допълнително разходи и много български индустриални предприятия и логистични центрове инвестират в такъв вид производство или избират трети компании, които инвестират и им продават електроенергия.

Газдов подчерта, че има пазарни взаимоотношения що се отнася до изкупната цена на тока от ВЕИ, но каза, че определени инвеститори губят интерес към сектора, защото доходността вече не е толкова атрактивна както преди.

Експертът уточни, че това са инвеститори, които са по-склонни да поемат определени рискове и след това препродават на някой, който не иска да поеме строителния риск или развитието на проекта.

„Сега има друг тип капитал, който се насочва към този сектор. Причините са много – намаляване на капиталовите и инвестиционните разходи, политическата и обществената конюнктура за подкрепа на декарбонизация на енергетиката и дългосрочните сигнали, които показват, че ще продължи да намалява цената на компонентите и ще са по-ниски инвестиционните разходи“, обясни бившият председател на Българската фотоволтаична асоциация.

Той е на мнение, че за този позитивен инвестиционен сигнал роля има поправката в закона, която спестява мрежови такси или т.нар. добавка задължение към обществото за компании, които директно свързват производител с консуматор.

„Това е изключително позитивно и показва как може да се добавя стойност със законови решения, които не костват нищо на данъкоплатеца, а помагат на индустрията да печели конкурентоспособност“, коментира той.

Според него пандемията от коронавирус се отразява върху проектите и инвестиционната активност в Европа.
Никала Газдов е категоричен, че придобиването на най-голямата фотоволтаична централа в България в село Караджалово от австрийската компания Enery Development е една от редицата подобни сделки през последните години, които са пример за инвеститорския интерес в България, макар и към вече съществуващи проекти.

"Това очертава една тенденция, свързана с поевтиняване на компонентите, намаляване на инвестиционните разходи и влизането на подобни проекти на пазара чрез близка цена до спот цената или дори под нея", каза той.

Газдов напомни, че стойността на сделката е 100 млн. евро и поясни, че централата в село Караджалово преди 8-9 години е била сред най-мащабните европейски проекти.

"Това е най-голямата оперираща централа в България с мощност 64 мегавата, но сега вече е една от многото с такъв размер - в момента се реализира десеторно по-голям проект в Испания", информира той.

"Има доста такива компании на пазара, което също е промяна отпреди. При предния инвестиционен цикъл имаше ранни инвеститори готови да поемат по-голям риск, който стъпваше върху преференциалните тарифи - надпазарен стимул. Сега това вече го няма - в цяла Европа се реализират проекти без субсидии и изцяло на пазарен принцип", заяви председателят на Асоциацията за производство, съхранение и търговия на електроенергия.

Какви са перспективите пред ВЕИ бизнеса в България? Как ще се отрази Зелената сделка на бизнеса със соларни паркове? Какво ще съдържа новият „климатичен закон“, който скоро ще предложи Европейската комисия? Ще започне в близките години индустрията да прави фотоволтаични паркове за свои нужди?   Какъв е инвестиционният хоризонт на австрийската компания Enery Development? На какъв етап е проектът за фотоволтаична централа в Община Димитровград? Ще успеят ли фирмите да договорят по-добри цени, които сега им предлагат като доставчици трите енергийни дружества? Какво променя либерализацията на пазара на ток за бизнеса?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 3 години
Да видим, дали правилно съм разбрал нещата, с (нарочно опростен) пример: Дневно, потребявам 10 MWh. Пускам чужда фирма на своя територия, тя изгражда ФЕЦ. ФЕЦ дава по 1 MWh. НЕЙНИЯТ електромер, сертифициран от ЕРП, е вкл.СЛЕД моя, който е 4-квадрантен (гледайки ОТКЪМ ЕРП-то) И, след това, азплащам по 9 MWh на ЕРП при негови цени и 1MWh - на тази фирма, по нейни, ако ми изнасят, без вече такси пренос и преразпределение, т.к.е на моя физически и де юре, територия? Ако тези цени удовлетворяват и ФЕЦ-аджията и мен то, ЕРП не би трябвало да мрънка и всички доволни?- Май има логика...освен тази, че ЕРП-то ще иска само то да ми ги продава всичките тези 10 MWh, щото така му изнася на него...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още