IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напрежението между САЩ и Китай ще се запази дори и Байдън да спечели изборите

Резултатът от вота през ноември сам по себе си не е решение на кризата, твърди Таймур Байг

21:00 | 29.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Justin Merriman/Bloomberg</em></p>

Снимка: Justin Merriman/Bloomberg

Напрежението между САЩ и Китай, когато става дума за технологии, ще се запази, дори и кандидатът на демократите Джо Байдън да спечели президентските избори през ноември, твърди анализатор, цитиран от CNBC.

Тази година отношенията между двата икономически гиганта тази година продължиха да се влошават, след като Вашингтон все по-активно таргетира китайските технологични гиганти – от производителя на смартфони Huawei до приложението за кратки видеа TikTok. Администрацията на Тръмп твърди, че Huawei и други китайски технологични фирми могат да събират данни за американските потребители и да ги предават в Пекин – твърдение, което Huawei и TikTok отричат.

„Представете си сценарий, в който Байдън става президент. Не смятам, че тогава технологичните проблеми ще изчезнат“, коментира Таймур Байг, главен икономист и управляващ директор в DBS Group Research. „Може да има по-малко нестабилност... но напрежението ще остане“.

В началото на август президентът Тръмп наложи забрана на американските трансакции с китайските технологични компании Tencent и ByteDance. Tencent притежава популярното китайско чат приложение WeChat, a ByteDance е компанията майка на TikTok.

Миналата седмица Съединените щати наложиха рестрикции на износа на най-големия китайски производител на чипове SMIC. Те твърдят, че оборудването на компанията може да бъде използвано за военни цели, сочи писмо от Министерството на търговията от петък.

„Така че не мисля, че резултатът от изборите в САЩ сам по себе си ще подобри значително нещата за Китай. По-скоро ще ги направи не толкова нестабилни“, посочва Байг.

Отношенията между Вашингтон и Пекин започнаха да се влошават през 2018 г., когато администрацията на Тръмп наложи мита за милиарди долари на китайски стоки, а Пекин отговори със същите наказателни мерки, което въвлече двете страни в продължителна търговска война.

Републиканците приеха програмата на Тръмп „Америка на първо място“, като се отказаха от традиционните си партийни цели. Байдън, от своя страна, критикува търговската война с Китай. Той посочи, че митата засягат американските компании и потребители. И все пак той призова САЩ да „втвърдят позициите си спрямо Китай“.

Експерти в областта на търговията твърдят, че Байдън може да се окаже под натиск да запази твърдата позиция към азиатската държава и да задържи митата в действие.

Според Байг търговските търкания принуждават Китай да увеличи инвестициите си в собствени технологии и да се насочи към т.нар. самодостатъчност. „Не мисля, че това може да навреди на Китай в краткосрочен план“, твърди още той. Но в близко бъдеще това ще е проблем за SMIC и някои технологични компании, „ако не разполагат с абсолютно никакви чипове“.

Байг обаче поставя под въпрос колко устойчиво е Съединените щати да продължат по този път.

„Смятам, че САЩ могат съвсем законно, независимо дали управлява Байдън или Тръмп, да кажат, че не искат китайските военни да имат достъп до какъвто и да било произведен в САЩ технологичен хардуер, но това ще засегне голяма част от потребителските устройства, които също използват чипове, а тогава ще е много трудно да се изтъкне аргументът за националната сигурност“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още