IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Тръмп отказа да заклейми белия национализъм?

Белият национализъм може и да е най-упоритата и смъртоносна заплаха за САЩ, но изборите са си избори

19:02 | 30.09.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

По време на вчерашния първи пряк дебат между кандидатите за президент на САЩ Доналд Тръмп и Джо Байдън се чуха много неща, включително обиди, неверни твърдения и остри критики, но едно нещо така и не бе казано. Американският президент не заклейми публично „белия“ национализъм, като вместо това отново прехвърли топката към радикалното ляво.

Помолен от модератора Крис Уолас да заклейми бели националистически групи и крайнодесни милиции, Тръмп веднага каза „разбира се“, но до края на вечерта така и не го направи.

Когато Байдън предложи Тръмп да порицае крайнодясната неофашистка група Proud Boys, президентът каза само, че нейните членове трябва да „се отдръпнат и да са в готовност“ – думи, които могат да бъдат интерпретирани по много различни начини.

Организацията Proud Boys е основана през 2016 г. от съоснователя на Vice Media Гавин Макинис срещу „политическата коректност“ и „бялата вина“, показва информация от организацията за граждански права Southern Poverty Law Center.

Групата многократно е участвала в митинги и протести, включително сблъсъците с протестиращи антифашисти в Портланд, Орегон през 2018 г. Тя също така взе участие и в митинга „Да обединим дясното“ заедно с други националистически формации в Шарлътсвил, Вирджиния през 2017 г. В рамките на контрапротест срещу шествието, на което се виждаха знамена с пречупен кръст и хитлеристки поздрави, нападател се вряза в тълпа протестиращи, при което загина един човек.

Очаквано, думите на Тръмп по време на дебата се приеха като окуражаване в редиците на Proud Boys, чийто членове – освен останалите социални мрежи, използват често и платформи като Parler и Telegram.

Джо Бигс, привърженик на Proud Boys, който бе сред организаторите на протестите срещу антифашистките движения в Портланд, написа по повод думите на Тръмп: „Това ме прави толкова радостен“. Само за два часа неговият пост е бил видян 12 000 пъти. След това Бигс публикува и лого, което представя думите на президента от дебата като слоган на Proud Boys. Само за час публикацията е била видяна над 9000 пъти в Parler.

Според данните още от предходните избори за президент през 2016 г. немалка част от електората на президента се състои от бели американци с по-радикални възгледи в десния край на политическия спектър. Тръмп неведнъж е избягвал да коментира и осъжда прояви на национализъм и т. нар. „бяло превъзходство“.

Според скорошни социологически данни обаче Байдън успява да „изяде“ част от преднината на държавния глава именно в една от най-големите групи в САЩ – бели избиратели без висше образование. Подкрепата на Байдън се увеличава с 10 пр. п. на национално ниво, като расте и в оспорваните щати, сравнена с тази за Хилари Клинтън от екзитпола на изборите през 2016 г., показват данни на Ройтерс и Ipsos.

Според Тръмп истинският проблем в американското общество е крайната левица и антифашисткото движение, известно като antifa, което президентът неведнъж е определял като терористична организация.

От своя страна, Байдън отговори с думите на директора на ФБР Крис Рей, че antifa е по-скоро идеология, а не организация.

„Аntifa е реално нещо. Не е измислица“, заяви Рей на изслушване пред конгреса по-рано този месец. „Но не е организация или структура. По-скоро е движение или може да го наречете идеология“, допълни той.

Миналата седмица пък Чад Улф, кандидатът на Тръмп за ръководител на агенцията за борба с вътрешния тероризъм, заяви пред сенатори, че белият национализъм е станал „най-упоритата и смъртоносна заплаха“ за САЩ, идваща от самата страна.

В дебата си срещу Байдън обаче Тръмп отказа да признае проблема. „Всичко, което виждам, е от лявото крило, не дясното крило“, каза той. „Някой трябва да направи нещо за antifa и левицата, тъй като това не е проблем на крайнодясното“, посочи той.

След края на дебата от кампанията на Тръмп побързаха да публикуват негови клипове, в които той осъжда расизма и Ку Клукс Клан.

По материали от Bloomberg и Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
ако ми покаете некоя нeгpoиднa кафява или чаршафосана държава дет е напрайла нещо изобретила сателит, ракета, двигател, нов самолет, кораб и т.н. ше ви препиша имотите на скanaния ви сайт ама няма такава просто, белия човек е изобретил и измислил всичко независимо дали го считате за расизъм или не тва е голата истина .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
белите националисти са напрайли Сашево тва дет беше - Империя, а цuгaнcкaта пaплaч кат *** и останалите *** и пapцaли не са постигнали нищо, абсолютно нищо нито искат да работят, да се развиват и интегрират в модерното общество ей тва е .... За кво да заклеймява нещо дет дърпа държавата напред ?! .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
nobel
преди 3 години
Ех Майкъл, Майкъл - ще те провалят тия хора дето им плащаш да пишат такива статии. На този свят има едно нещо, което се нарича обратен ефект. Статии от този тип са контрапродуктивни и работят за Тръмп
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
cyclop
преди 3 години
Елена Илиева, срам ме е от вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
Инвесторът, с тая смрад тотално ударихте дъното. Елена, младо момиче, не те ли е поне малко срам? Ти изобщо на училище ходила ли си и наясно ли си какво е фашизъм? Значи според теб "фашисти" са хората, които искат да живеят в държава с ред и закони, без да бъдат тероризирани, а "антифашисти" са тия, които грабят скъпи магазини, палят, рушат, които тероризират и убиват хората на чийто гръб живеят цял живот като кърлежи? Значи всеки почтен човек е фашист, особено ако е бял и си изкарва прехраната с труд? Който защитава тия подивели ***, защо не емигрира в Африка и там да се покатери на някое дърво? Чучулото байдън дистанцира ли се от озверелите дивaци, които твърдят, че само живота на чepните имал значение, а тоя на белите не струвал нищо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
тъй е според новата "нормалност" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
TomaNeverni
преди 3 години
Ха сега някой от "работилите по статията" да ми обясни защо "белите националисти" са фашисти , а черните радикали са "антифашисти"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още