IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И българска платформа за дистанционно обучение е сред одобрените от МОН

„Виртуалната класна стая“ на Shkolo.bg е изцяло съвместима с електронния дневник

18:16 | 30.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

И българска платформа за дистанционно обучение вече е сред одобрените от Министерството на образованието и науката (МОН), която може да се използва при превключване към учебен процес в електронна среда.

Разработената от Shkolo.bg нова платформа – "Виртуална класна стая“, е една от трите официално одобрени от МОН за обучение в електронна среда, информират от ведомството.

Всички участници в учебния процес – учители, ученици, директори и родители, в началото на новата учебна година са много по-подготвени за превключване към обучение в електронна среда, отколкото бяха през пролетта на тази година. Това посочи днес пред журналисти Симеон Предов – един от създателите на платформата Shkolo.bg, която работи за дигитализацията на българските училища. По думите на Предов, при превключването, към което ще се премине вместо досегашните грипни ваканции или в условията на разпространението на коронавируса, се очаква справянето да е далеч по-бързо и ефективно с няколко клика. 

„Не можем да не споменем с гордост факта, че се нареждаме редом с продукти на световните гиганти Microsoft и Google“, добави Предов. Той посочи, че платформата е разработена в условията на обявеното извънредно положение през март тази година, когато след затварянето си училищата се оказаха пред предизвикателството изключително бързо да се справят в новата обстановка.

Първоначално „Виртуалната класна стая“ e създадена като модул към електронния дневник, а днес вече е самостоятелна усъвършенствана платформа. Виртуалната класна стая е разработена изцяло по препоръки на директори и учители, така че да отразява в максимална степен техните нужди и да е пригодена към спецификата на българския учебен процес. Друго предимство на платформата е, че е напълно интегрирана с електронния дневник, като данните се прехвърлят директно. Платформата е изцяло на български език, има лесна и бърза навигация и на практика съчетава в едно всичко необходимо за онлайн обучение от разстояние.

Виртуалната класна стая дава много възможности по отношение на комуникацията както с учениците, така и с техните родители, опции за провеждане на индивидуални родителски срещи, за създаване на нови и специфични виртуални стаи с покана за конкретни потребители, за споделяне на линк за класната стая с ученици и родители през модул "комуникация" и много други.

„Виртуалната класна стая е налична в пълната си функционалност и в мобилното приложение на "Школо". Освен това за училищата, които ползват електронен дневник, стартирането на Виртуалната класна стая може да стане буквално в рамките на един ден“, допълни Росен Николов от IT екипа на Shkolo.bg.

Към настоящия момент броят на училищата, които ползват Виртуалната класна стая, надхвърля 150. Проучване сред родители след въвеждането на Виртуалната класна стая, проведено в края на миналата учебната година, сочи, че над 80% от запитаните виждат значително подобрение на дистанционното обучение, както и повишаване качеството на преподаване. Според 70% се е подобрил контролът от страна на преподавателите върху учебния процес, а 85% отговарят, че учениците имат по-добра възможност да планират ефективно времето си. Повишава се и мотивацията на учениците за учене, използването на разнообразни инструменти за интерактивно преподаване, както и даването на обратна връзка от преподавателите. Две трети от родителите са почувствали сериозно намаляване на ангажиментите им след въвеждане на обучението във виртуалната класна стая.

Shkolo.bg е създател на най-популярния електронен дневник за българските  училища, който към момента вече  ползват 1600, или 70% от училищата у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още