IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НОЩ: Заболеваемостта от COVID в България расте, но ситуацията не е лоша

В ЕС България е на 25-то място по заболеваемост, 20 833 са общо случаите на коронавирус у нас, 14 634 са излекувани

10:41 | 01.10.20 г. 7
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;</em><em>Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

От всички българи с положителен тест за коронавирус 20% имат симптоми, от тях 5% имат нужда от болнично лечение. Като цяло тенденцията е за постепенно повишаване на заболеваемостта в България, но ситуацията не е лоша. Така от Националния оперативен щаб (НОЩ) обобщиха ситуацията с разпространението на COVID-19 у нас.

От днес брифингите на щаба се възобновяват, като поводът e усложняващата се ситуация с вируса в началото на есента.

По данни на Националната информационна система за борба с COVID-19 за последното денонощие има 286 нови случая при направени 4934 PCR теста. Общо потвърдените случаи у нас досега са 20 833, от тях 5374 са активни, 14 643 са излекуваните. Към момента 837 души са в болница, 44 са в интензивните отделения. Под карантина са поставени 7767 души. Починалите до момента са 825 души. 

За последната седмица се отбелязва ръст с 1550 положителни проби за COVID-19. Най-много заразени са в София - 57, следват Благоевград - 34 и Пловдив с 24 случая. Изнесените данни са реферирани от СЗО и Центъра за контрол и превенция на заболяванията в Стокхолм.

Що се отнася до осигуреност на здравната система, към момента за цялата страна са определени 8415 болнични легла за пациенти с коронавирус, като 10% от капацитета им е запълнен и 4% в интензивните отделения. Министърът сподели, че здравната система като цяло е готова, но основен риск за системата е недостатъчният брой на медиците. Ежедневно нараства делът на заразените специалисти, констатира още министърът на здравеопазването. Към момента са отчетени 1152 заразени медицински специалисти, от които 409 лекари и 387 медицински сестри, посочи той.

По думите на държавния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев смъртността от коронавирус у нас постепенно спада.

От щаба изнесоха и данни за разпространението на вируса в училищата. От началото на учебната година към 30 септември заболелите деца в детски градини са 12, учениците – 117, учители в детски градини – 17, учители в училища - 72, непедагогически персонал в градините – 49, непедагогически персонал в училищата - 20. Под карантина са 4043 ученици и 116 учители. Броят на заболелите деца и ученици е по-нисък или близък до средния брой в обществото, обобщиха от щаба. 

Заболеваемостта в училищата и детските градини у нас е като средната за страната и населението. Затова и няма особена тревога, обобщи министър Ангелов.

В световен мащаб заболелите вече са над 33 милиона души според института "Джон Хопкинс", а смъртните случаи вече надхвърлят 1 млн. души.

В ЕС България е на 25-то място по заболяваемост и на 8-мо по смъртност, заяви доц. Ангел Кунчев. С най-висока заболеваемост е Малта. На Балканите с най-много регистрирани положителни случаи е Черна гора, следвана от Босна и Херцеговина и Репубика Северна Македония.

Шансът да се запазим здрави до откриването на ваксина е да носим маски, каза ген. Венцислав Мутафчийски. Той напомни, че маските трябва да се носят правилно, както и че са задължителни в затворени помещения.

Здравната ни система е стабилна, заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. По думите му важно е да изградим навици - носене на маски на закрити пространства, да спазваме разумна хигиена и дезинфекция и правилата за социална дистанция.

За поне три месеца напред медицинският персонал е обезпечен с предпазни средства.

Относно лекарството „Ремдесивир“, което се използва за лечение на пациенти с COVID-19, беше съобщено, че също е осигурено и изпратено по места с необходимост.

„Няма начин при една започваща втора вълна в Европа и повишение при нас да отменим извънредната епидемична обстановка", заяви здравният инспектор д-р Ангел Кунчев.

В България се следят над 23 показателя и на тази база се вземат информирани решения, заяви проф. Ангелов във връзка с критериите, по които се решава дали да се затягат мерките и да се удължава епидемичната обстановка.

„Трябва да свикнем да живеем с вируса и да спазваме мерките”, подчерта министърът на здравеопазването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
и ти да си администратор на сайта и нема да се чудиш повече, тва тоя сайт е измислици и въпреки тва, като сметне човек глупостите дет са постнали, резултата за България е 0.29% всичко на всичко .... аз не знам тва кат херпис ли да се квалифицира или кво ..... а тия идuoти го преписват кат "пандемия"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
Zlato
преди 3 години
Новите 286 заболели ли са или само тия които са постъпили в болница?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
Zlato
преди 3 години
И каква е разликата? За статистиката питам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 3 години
ами прави се разлика ... или и ти започна като дядя вова да четеш заглавията само ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
Zlato
преди 3 години
Какво значи заболеваемост? Прави ли се разлика между положителни случаи, такива със симптоми и такива в болница или всички са си болни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Naematel
преди 3 години
https://***.worldometers.info/coronavirus/Как го определиха 8мо място се чудя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Грую Груев
преди 3 години
Да живее генералгоджи. Ин годжи, гелето на куна и оня, гледащият тъпо нов здравен министът уи тръст. Ще се мре ли, а, ама яко ли ще се мре?Абе как пък поне един министър ей така не си отиде за цвят поне, една така голяма личност до предаде богу дух от тая, ударила ни с "невиждана ярост" пЛандемия? Оф, стойте си вкъщи и не излизайте, навън е зомби апокалипсис, не могат да приберат труповете, дето са ги нахвърляли по детските плащдки, поради липса на чували...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още