IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Навални: Путин стои зад отравянето ми

Руският опозиционер е отслабнал с 12 килограма, но не е загубил самоиронията и хумора си, а засега - само съня си

11:30 | 01.10.20 г. 21
Автор - снимка
Създател
<p>
	Навални по стълбите на берлинската болница. <em>Снимка:&nbsp;EPA/ALEXEI NAVALNY</em></p>

Навални по стълбите на берлинската болница. Снимка: EPA/ALEXEI NAVALNY

В сряда в шест часа сутринта Алексей Навални се явява на интервю в редакцията на SPIEGEL в Берлин. Офисът е само на няколко крачки от Charité, където Навални бе лекуван в продължение на месец и се движеше между живота и смъртта.

Противникът на Кремъл, който беше отровен с нервнопаралитичния агент Новичок, беше освободен от болницата точно преди седмица.


Четирима служители на германската криминална полиция осигуряват посещението му. Навални, който преди седмици не можеше да ходи, тръгва по стълбите нагоре, а не с асансьора.

44-годишният Навални е най-видната опозиционна фигура в Русия. Но след нападението на 20 август в сибирския град Томск той вече е фигура от световно значение. Ангела Меркел проведе кампания за лечението му в Германия. Тъй като той беше отровен с вещество, което практически може да произлиза само от руските държавни лаборатории, въпросът за личната отговорност на руския президент Владимир Путин се повдига по целия свят. Това не е първият опит за убийство на руски опозиционен активист, но за първи път обстоятелствата сочат към Кремъл. Путин отрича да е замесен.

Разговорът със SPIEGEL е първото интервю на Навални след нападението. Изглежда концентриран на срещата, помни много - и въпреки това журналистите разпознават последствията от отравянето му. Белезите на шията показват къде е бил изкуствено обдишван. Когато налива вода от бутилка в чашата си, са му необходими много усилия, той трябва да използва и двете си ръце. Но отказва помощ. „Моят физиотерапевт казва, че трябва да положа усилия да правя всичко сам“, казва руснакът.

Навални изглежда по-изнервен от предишни срещи, лицето му е по-слабо, а фигурата му е по-жилава. Загубил е 12 килограма. Но гласът му е същият, както и хуморът и иронията. До него е Кира Ярмиш, пресаташето на Навални.

Тя е била до него в самолета на 20 август, когато започват да се проявяват симптомите на отравянето му. Преди да започне разговорът, Навални би искал да каже нещо предварително.

“За мен е важно това интервю да се появи в германската преса. Никога не съм имал тесни връзки с Германия. Тук не познавам никого. Не познавах нито един политик. И сега се случи така - разбирате ли, гласът ми трепери, че германските политици и Ангела Меркел взеха участие в съдбата ми и спасиха живота ми. Лекарите в Charité спасиха живота ми за втори път и, което е по-важно, ми върнаха личността. Затова искам да кажа преди всичко: изпитвам огромна благодарност към всички германци. Знам, че сега звучи малко патетично, но Германия се превърна в специална държава за мен. Тук нямах никакви връзки, едва само преди три години за първи път бях в Берлин! И изведнъж - толкова много човешка загриженост, от толкова много хора”.

И още с първия въпрос за това как се чувства, руският опозиционер доказва, че хуморът му се е възвърнал. “Доскоро можех да изкача само десет стъпала, сега мога да стигна до петия етаж. Най-важното за мен е, че умствените ми способности са се върнали. Е, може би ще открием обратното в хода на интервюто”, иронизира се той. 

И малко по-късно добавя, че най-големият му проблем е, че не може да спи. "По-рано се смеех на хора с проблеми със съня, защото никога не съм ги имал. Но след това дойде комата, упойката, онова дълго време в никакво състоняние - когато нито спях, нито бях буден. Оттогава не мога да спя без хапчета за сън".

Критикът на Кремъл смята руския президент Владимир Путин за мозъка зад отравянето му. „Твърдя, че зад престъплението стои Путин и нямам други версии на историята“, цитира го списанието в интервюто.

След тестове федералното правителство на Германия обяви преди седмици, че Навални е бил отровен с невротоксин от групата Новичок. Твърди се, че лабораториите във Франция и Швеция също са потвърдили това. Правителството в Москва отхвърля всякаква отговорност. Сега с нетърпение се очакват резултатите от разследването от Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО). След това Русия е заплашена от нови санкции.

Канцлерът Ангела Меркел, която посети Навални в клиниката, призова Русия да разследва престъплението. Москва обаче изисква доказателства за отравяне и отказва да заведе наказателно дело.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 1
Lucifer
преди 3 години
Бе тоя прехвален новичок, хм....калпазанска работа ще излезе...освен едно разтройство....и за мишки не става...поизветрял е сигурно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
Lucifer
преди 3 години
Бе тоя прехвален новичок, хм....калпазанска работа ще излезе...освен едно разтройство....и за мишки не става...поизветрял е сигурно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
Zlato
преди 3 години
Кремъл вече официално го обявиха за американски шпионин, така че случаят за руснаците приключи. Най-много да го арестуват и в някой лагер за разпит. Предполагам, че ако кацне в Русия ще изчезне и повече няма да чуем за него или просто като Скрипалови ще бъде "доотровен" някъде в Германия и ще изчезне без вест.Kremlin Says Navalny Works With US Central Intelligence Agency, Receives Instructionshttps://***.urdupoint.com/en/world/kremlin-says-navalny-works-with-us-central-in-1044840.html"This is not the patient who works with the Western special services ... these are the Western special services who work with him, this is a more precise wording. Yes, we do have such information, I can even be more specific: CIA staffers are working with him today. It is not the first time that he receives different instructions," Peskov told reporters, when asked to comment on Volodin's statement.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
abdul
преди 3 години
може и да е хапче за насърчаване на сексуалнатата активност.Като виждам колко добре си е научил стихчето, нищо чудно да му предпишат и нещо за гъзобол.Иначе другия път сигурно в подводница ще го тровят. ако не хване казачока, поне да се задави с вода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 2
Моабет да става
преди 3 години
Цитат: "Тъй като той беше отровен с вещество, което практически може да произлиза само от руските държавни лаборатории,"Тези руснаци много напред с материала. Формулата отдавна е известна ученият разработил отровате е в САЩ, но никой не може да произведе таква отрова. Западните лаборатории са толкова изостанали направо се чудя как въобще успяват да разпознаят типа на отровата.Руснаците освен, че напреднали с химията са много изостанали с логиката. Ще го отровим с уникална отрова защото, ако го отровим с цианкалий няма да може да се разбере кой го е отровил. В света има десетки ако не стотици надеждни отрови които могат да се произведат в обикновенни лаборатории. Все ще има 2-3 които могат да се ползват в случаи като с Навални /течни, разлагат се бързо/Пълни аматьри са тези руснаци. Нищо не могат да направят като хората. Направо се изненадвам как пилота е успял да уцели пистата при аварийното кацане, как не са го изпуснали докато са го сваляли от самолета и как линейката е стигнала на време и как не са катастрофирали докато са го карали до болницата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 4
markov
преди 3 години
Тоя най-вероятно сам се отрови контролирано за да извлече политически дивиденти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
michaelis23
преди 3 години
тоя Путин за нищо не стаа мaикa му мечка, не можа отрови ни един .... а този жалко за което иначе в чувала му е мястото ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
Zlato
преди 3 години
Зависи. По принцип не. Защо да си разваляш фасадата? Виж, ако си руснак и се казваш Путин, тогава най-вероятно ще поканиш тоя някой на гости и ще бутнеш цялата къща отгоре му. Защо да притесняваш разследващите с търсене на улики, разследвания, разпитвания на свидетели и други подобни глупости :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
cyclop
преди 3 години
Имам едно питане... Ако съм решил да фрасна тайно някого с тухла по тиквата, дали ще изчопля тухла от фасадата на къщата ми, или ще намеря каквато и да е друга, която да не е директно свързана с мен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
Zlato
преди 3 години
Взема да пиша на Путин да прати малко новичок, че и аз имам да свалям 6-7 килограма покрай тая пандемия :) Руснаците да си го патентоват като хапче за здравословен начин на живот. Я, колко добре му се е отразило на Навални.Да пишат и нещо за симптомите на отравянето следващия път, че според англичаните директно си умираш и няма много време за развитие на симптоми ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още