IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Платформа за продажба на употребявани автомобили стана първият еднорог в Мексико

Kavak развива бизнес в Аржентина и Мексико, като планира разширяване в Бразилия и евентуално излизане на борсата през идните години

21:56 | 01.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Подкрепената от японската корпорация SoftBank платформа за продажба на употребявани автомобили Kavak стана първият технологичен „еднорог“ в Мексико, след като достигна пазарна оценка от 1,15 млрд. долара в последния си кръг на финансиране в рамките на миналия месец, заяви в интервю за Ройтерс изпълнителният директор Карлос Гарсия.

Базираният в Мексико Сити стартъп е събрал над 400 млн. долара общо чрез финансиране от основаването си преди четири години, като SoftBank, хонконгската DST Global и базираната в САЩ Greenoaks Capital водят последния кръг, сподели Гарсия.

Компанията представлява най-новата латиноамериканска инвестиция на SoftBank, която се превръща в еднорог, или стартираща компания, достигнала капитализация над 1 млрд. долара, след като успя да реализира приложението Loggi и апликацията за фитнес зали Gympass. 

Миналата година Softbank обеща да инвестира 5 млрд. долара в региона, което мексиканските инвеститори определиха като възможност за силен тласък за младите компании, които се борят да наберат средства на местно ниво.

„Да бъдем първият мексикански еднорог е голямо признание за нас. Това е нещо наистина важно за екосистемата в Латинска Америка и особено в Мексико “, изтъкна 37-годишният Гарсия.

Kavak, онлайн платформа за покупка и продажба на автомобили втора употреба с операции в Мексико и Аржентина, планира да стартира бизнес и в Бразилия в началото на следващата година, допълни ръководителят на стартъпа.

Kavak влезе в Аржентина през август чрез сливането си с платформата за употребявани автомобили Checkars.

След постепенното изграждане на бизнеса си в Мексико, Гарсия заяви, че Kavak се стреми да се разраства по-бързо в Бразилия, най-голямата икономика в Латинска Америка, като планира да наеме 500 души персонал в рамките на една година. В Kavak работят около 800 души в Мексико и Аржентина - работна сила, която според Гарсия почти ще се удвои през следващата година.

Въпреки щетите, причинени от коронавирусната криза, Гарсия смята, че трафикът се е възстановил до нивата преди пандемията, тъй като купувачите все повече се обръщат към електронната търговия и търсят алтернативи на обществения транспорт.

Той очаква Kavak да реализира печалба през следващите няколко години, като в плановете влиза и евентуално излизане на борсата.

„Пътят към първично публично предлагане (IPO) е в нашите планове ... вероятно през следващите две до три години ще помислим за това“, посочи Гарсия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още