IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК започва процедура срещу Лондон заради нарушенията на сделката за Brexit*

Изпратеното писмо е първата стъпка в правния процес, който може да завърши с дело в Европейския съд

12:32 | 01.10.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската комисия започва процедура срещу Великобритания заради плановете да наруши сключеното вече споразумение за излизане от състава на блока. Брюксел изпрати официално уведомитлно писмо на Обединеното кралство за нарушаване на неговите задължения. Това е началото на официално производство за установяване на нарушение, като Лондон разполага с един месец, за да отговори на днешното писмо.

Писмото е първата стъпка в правния процес, който може да завърши с дело в Европейския съд.

Въпреки че мярката няма да има голям непосредствен ефект, тя подчертава, че с навлизането в критичен етап на преговорите между Лондон и Брюксел напрежението е голямо. ЕС е недоволен от това, че британският законопроект за вътрешния пазар нарушава условията по споразумението за Brexit.

Минути преди 13 ч. българско време цената на британския паунд се намира на ниво от 1,0939 евро за паунд.

Великобритания очаква писмото, като ЕК изпраща десетки подобни предупреждения всеки месец на държавите членки за всевъзможни нарушения на европейското законодателство. Преди да се стигне до съда обаче предстои размяна на писма и обяснения от двете страни.

Британският премиер Борис Джонсън рискува хаотична и горчива раздяла с ЕС, ако продължи с изпълнението на плана си за прилагането на закон, който е в нарушение с части от сделката за излизане от ЕС, погазвайки международното право.

Според критици, включително всичките петима живи бивши премиери, действията на Джонсън ще подкопаят авторитета на Великобритания при решаването на други правни спорове.

Причината

В Член 5 от Споразумението за оттегляне между ЕС и Великобритания се посочва, че те трябва да предприемат всички мерки, за да гарантират изпълнението на задълженията си, както и че те трябва да се въздържат от всякакви мерки, които биха могли да застрашат постигането на тези цели.

На 9 септември 2020 г. британското правителство внесе законопроект („Закон за вътрешния пазар на Обединеното кралство“), който, ако бъде приет, ще наруши Протокола за Ирландия/Северна Ирландия, тъй като ще позволи на британските власти да не вземат предвид правните последици от материалноправните разпоредби на Протокола съгласно Споразумението за оттегляне, посочват от ЕК. Представители на британското правителство признаха това нарушение, като заявиха, че целта му е била да позволи на Лондон трайно да се отклони от задълженията, произтичащи от Протокола, припомнят още от комисията.

Правителството на Великобритания не оттегли спорните части от законопроекта въпреки исканията на Европейския съюз. С това властите в Лондон са нарушили задължението си да действат добросъвестно. Освен това правителството стартира процес, който — ако законопроектът бъде приет — ще възпрепятства изпълнението на Споразумението за оттегляне.

*Информацията е актуализирана към 12:40 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 3
mrynmryn
преди 3 години
Колко ли разходи за писма има ЕК, все писма се пращат, хората са силно притеснени, че пощите им се задръстват от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
nikiangel
преди 3 години
Само така!Без емоции, без страсти.Клатене по процес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още