IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заразяването на Тръмп може да реши изхода от изборите

Засега обаче въпросите продължават да са повече от отговорите

15:16 | 02.10.20 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	Един от редките моменти, в които Тръмп носи маска. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Един от редките моменти, в които Тръмп носи маска. Снимка: Bloomberg LP

Когато президентът на все още най-важната световна сила е заразен с вирус, а протичането на болестта все още е напълно неясно в началото на заразата, то това само по себе си е крайно тревожно. Финансовите пазари реагираха незабавно на новината за Доналд Тръмп в петък: цените на акциите паднаха, а доларът, който се счита за сигурно убежище в моменти на криза, поскъпна.

Несигурността е още по-голяма, тъй като заболяването на Тръмп с Covid-19 става известно едва четири седмици преди изборите в САЩ. И макар проиграването на различните сценарии за политическите последици да изглежда за мнозина като тотална липса на емпатия, тези избори и позицията на американския президент са твърде важни, за да не се тревожим за последиците - тъй като заразяването на Тръмп в този момент вероятно ще изиграе роля за изборите - в коя посока обаче, не е ясно.

В краткосрочен план болестта ще причини политически вреди за Тръмп. Това е най-силният сигнал за това, че вирусът, който зарази 7,3 милиона души в САЩ, а над 200 хил. души в страната починаха, не е под контрол.


Това, че държи пандемията под контрол, всъщност трябваше да бъде предизборното послание на Тръмп, с което да навакса изоставането си в анкетите спрямо опонента си от демократите Джо Байдън:

“Ние държим Covid под контрол, икономиката се възстановява драстично, всичко ще се оправи, всичко ще е наред”, предпочиташе да тръби президентът.

Не, Covid-19 не е под контрол в САЩ: в последните дни има по над 43 хил. новозаразени - всеки ден. Лошият кризисен мениджмънт на Доналд Тръмп също има роля за това, и то основна.

Ескалиралата заради неговите погрешни решения криза е причината преизбирането на Тръмп да изглежда все по-малко вероятно. Сега, когато самият президент е заразен, неговите основни събития без необходимата защита срещу Covid, както и злонамерените му думи за Джо Байдън, че той винаги носи най-голямата маска, са особено неуместни.

Не на последно място, Тръмп разчиташе на основните си големи събития в предизборната кампания, за да убеди повече избиратели до началото на ноември. Тези митинги са неговата сила. Сега президентът е в карантина: предизборните митинги във Флорида и Уисконсин засега са отменени.

Така че в краткосрочен план заразяването му с Covid е сериозен политически провал за Тръмп. Но до 3 ноември има още четири седмици. И в момента никой не може да каже дали ефектът няма дори да се обърне дотогава и пасивът да се превърне в актив. Защото никой не знае дали и колко силно болестта ще засегне Доналд Тръмп.

Ако президентът преодолее инфекцията бързо, без да има значителни симптоми, той дори може да успее да изиграе заразата в своя полза. Тогава неговото послание в Twitter може да звучи така: „Направихме го заедно, вижте, аз съм символът за това как САЩ могат да оцелеят от коронавируса”.

В Бразилия, например, президентът Жаир Болсонаро излезе със засилени политически позиции след сблъсъка си с коронавируса.

А ако Covid-19 задържи президента за няколко седмици “в бокса”, като Борис Джонсън във Великобритания? Трябва ли неговият вицепрезидент Майк Пенс дори временно да поеме поста?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 0
Oбичам България
преди 3 години
Пенчо, я отивай да работиш или пак не щеш? Че време ще се мине, ще пораснеш и ще искаш да ядеш ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
Пенчо Славейков
преди 3 години
Браво, Тръмп! Така се прави, сега си един от тях, един от народа ! Хитро, хитро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 4
julian12
преди 3 години
Точно майтап работа е. Тонове доказателства има вече. Да не говорим за това как броят кой е починал от ковид. Пълен майтап....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
ми добра е гадта , друса те здраво като те пипне . те от сзо го говорят хората че хич не е майтап работата , ама тука се дава трибуна на мангъров и се съставя грешно впечатление ... и не е грипен вирус , а корона вирус . правете разлика ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
"ДА ДОЙДАТ ТАНКОВЕТЕ !!" ... а импе ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
edimi
преди 3 години
Ами, не! Малко по-прецизното преглеждане на статистики и трендове, разбира се официалните, отчитайки инкубационни периоди и "полупериоди", ще видиш, че никъде пиковете на "регистрирани" случай, не съвпадат с по-масови мероприятия на открито(имам предвид продести и демо-та). Дори да има на места някакво приближение относно време, то няма никакъв съвпадък по отношение на мясо или район. Нито в БГ, нито другаде в или извън Европа. За справка - всички големи демонстрации в Герм, Израел, Франция, Испания и прочие. Нарочно споменавам само по-големите, защото те са във фокуса. Но и за малките извода се потвърждава. Най-гнусното от всичко е, че по медицински въпроси вече говорят политици. Учените се изпокриха. Никой не излиза да дефинира какво е аджеба това. В днешно време, някой да ми обяснява, че няма точен анализ,какво е всъщност това, защото наистина има странни клинични прояви таз' гад. За целогодишен грипен вирус засега не бяхме чували. Факт е, че целогодишно се разболяват хора с грипни симтоми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
фиг.1
преди 3 години
У нас също скокът на новозаразените съвпадна с най-масовите протести. Смяташ ли, че именно протестиращите са виновни? А ако според теб това тук е било просто съвпадение, защо мислиш, че и в САЩ не е било такова?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
Императорът
преди 3 години
Да: погрешни решения. Огромният скок в новозаразените започна тогава, когато епидемията в САЩ наистина бе овладяна - и тоя скок бе очевадно причинен от т.нар. "протести срещу дискриминацията". Тръмп не трябваше да си кротува, а да смаже тая мародерстваща пaплaч с всички възможни средства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
julian12
преди 3 години
200к повечето от които убити и починали от всичко друго, но не и ковид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още