IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гъвкавите работни площи ще движат възстановяването на офис пазара в Европа

162 хил. кв. м гъвкави офис пространства са отворили врати в региона през първото полугодие

14:46 | 04.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Alberto Bernasconi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alberto Bernasconi/Bloomberg

Европейските пазари с ниски нива на съществуващи гъвкави работни пространства отбелязват най-голям растеж на новите оператори на гъвкави площи през първото полугодие на 2020 г., сочи доклад на консултантската компания Colliers International, цитиран от онлайн изданието Europe-Re.com.

Той показва, че пазари като Хамбург, Виена, Москва и Санкт Петербург имат сравнително силни нива на усвояване на гъвкави работни пространства през първото полугодие, като те съставляват до 30% от общо усвоените офис площи.
Макар че има някои значими отлагания на поети ангажименти, 162 хил. кв. м нови гъвкави работни пространства са отворили врати, с което делът на гъвкавите площи в модерните офис пространства е достигнал средно малко под 2% в региона. Разширяването на обема от гъвкави офиси се забавя, но все пак през първото полугодие е отбелязан ръст от 1,6%.

„Офисът е ключов фокус по време на пандемията, тъй като хората по света внезапно започнаха да работят в нова среда, обикновено от вкъщи на кухненските си маси или в специално устроени домашни офиси“, казва Том Слей, ръководител на гъвкавите работни пространства в Colliers. „Макар че секторът на гъвкавите офис площи не е имунизиран от последиците от пандемията, няма защо да се безпокоим, че той ще изчезне. Напротив, наблюдаваме, че практиките в областта на недвижимите имоти на наемателите стават по-модерни и те се стремят да използват гъвкави решения в индустрията, за да се справят с краткосрочни и средносрочни предизвикателства. Собствениците на имоти също все по-често се питат как могат да диверсифицират активите, които предлагат на пазара, което показва, че ще има нов растеж в сектора през идната година“, допълва той.

През последните пет години предлагането на гъвкави работни пространства в региона се е ускорило трикратно. Макар че WeWork и IWG са значителни играчи на пазара, доминацията им се оспорва от растящ брой оператори, ориентирани към много пазари и разполагащи с много обекти, както и от оператори, които са собственици на имоти. Над 1300 оператори предлагат гъвкави работни пространства на над 3300 локации на 42-та пазара, включени в доклада на Colliers.

„През този период забелязахме две ключови тенденции, които показват способността на сектора да реагира на значителни предизвикателства на средата. Първо, операторите, които са в състояние да осигурят уединена работна среда на клиентите си, се представят добре, докато компаниите, предоставящи чисти пространства за съвместна работа, изпитват затруднения да гарантират безопасна от COVID-19 работна среда на наемателите“, казва Ищван Тот, заместник-директор и анализатор на данни за Близкия изток, Европа и Африка (ЕМЕА) в Colliers.

„На второ място наблюдаваме промяна на търсенето на гъвкави площи от градските центрове към вътрешни и външни за града локации, което показва начални етапи на децентрализация, тъй като градовете са гъстонаселени и трябва да се справят с нарушеното придвижване с градския транспорт“, допълва той.

Данните за усвоените площи през първото полугодие показват ръст на търсенето на гъвкави работни пространства във вътрешни градски локации до 52% от общия дял спрямо едва 38% през 2018-2019 г. По подобен начин търсенето на площи в покрайнините на градовете се е повишило до 16% спрямо 12% през предходни години.

“Красотата на това решение е гъвкавостта и разнообразието му в ЕМЕА, тъй като виждаме, че местни оператори успяват да приспособят предлагането си към търсенето на местните наематели“, отбелязва Слей. „Установихме, че нито една тансакция или договор с наемател не си прилича с останалите, всички имат свои уникални разлики, отговарящи на нуждите на всички страни“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още