IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсите за предизборни залози отписват Тръмп

След новината за положителния тест на американския президент залозите за преизбирането му се сринаха

16:27 | 02.10.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

През януари президентът на САЩ беше сигурен, че всичко ще бъде наред. През февруари Доналд Тръмп прогнозира, че коронавирусът ще изчезне „като по чудо“. През март той видя светлината в края на тунела. Сега, почти точно месец преди изборите, той сам се зарази с болестта. И точно сега отношението му в миналото сякаш му отмъщава.

Това може да се види на борсите за залагания. Там залозите за преизбирането на Доналд Тръмп направо се сринаха за една нощ. А преизбирането му става все по-малко вероятно. Преди всичко обаче нараства несигурността относно това как ще се развият събитията в САЩ през следващите седмици. А това, от своя страна, прави финансовите пазари нестабилни.

Понижението на Тръмп на борсите за залагания започна след предизборния дуел с претендента му Джо Байдън. Преди това последният изпреварваше Тръмп с 54,5% спрямо 45,5%, според сайта за наблюдение на изборите RealClearPolitics. Сега тази разлика се увеличи до 61,3% към 39,3% до четвъртък - така разликата се удвои. А в момента шансовете вече са 65 към 31. Разликата между двете числа отразява залози за други кандидати, например два процента залагат и на вицепрезидента на Тръмп Майк Пенс - те очевидно очакват той да поеме управлението на страната и да спечели.

Борсите за залози за изборите са добър барометър на настроенията, тъй като те реагират много по-бързо, отколкото биха могли да го направят анкетите, които все още се нуждаят от няколко часа или дни, преди да могат да публикуват нови данни въз основа на проучвания, след като заразата на президента стана известна. Залагащите на борсите залагат и реални пари - така че това не са просто забавни залози.

Но освен борсите за залагания, и финансовите борси също реагираха на новините в петък сутринта. Първоначално Dax падна с 1,4%, еврото поевтиня, а цените на щатския долар и златото се повишиха, след като инвеститорите потърсиха убежища. Залози Залози

Тръмп се надяваше да обърне фокуса през последните седмици от кампанията по-далеч от пандемията и към номинацията за позиция във Върховния съд, икономическото възстановяване и гражданските вълнения - въпроси, за които той смята, че има предимство. Но липсата на митингите му и изместването на фокуса от въпросите, които най-много вълнуват избирателите му, вероятно ще затруднят преодоляването на разликата с Байдън, който държи стабилна преднина от около 7 процентни пункта в националните анкети.

Сега предстоящите седмици със сигурност ще бъдат доминирани от непрекъснато обсъждане на здравето на Тръмп, връщайки фокуса отново към пандемията, към която повечето американци смятат, че президентът не подходи правилно, коментира Bloomberg. 

Политическите опасения само се усложняват от непосредствения риск за 74-годишния Тръмп, който сега се бори с болест, която е убила над 200 хил. американци от февруари насам. Дори ако президентът остане асимптоматичен, той ще бъде изправен пред предизвикателството да запази спокойствие както на публичния, така и на финансовия пазар, докато се опитва да проведе кампанията си дистанционно, спазвайки карантина в резиденцията на Белия дом. 

Тръмп може да се изправи и пред дилемата дали да се оттегли от надпреварата, ако здравословното му състояние се влоши. Лекарят на Тръмп заяви рано в петък, че очаква "президентът да продължи да изпълнява задълженията си без прекъсване, докато се възстановява", но последиците от диагнозата са неясни.

Не е ясно, но е малко вероятно Тръмп да може да участва във втория президентски дебат, насрочен за 15 октомври. Кампанията на президента не отговори веднага на искане за коментар на Bloomberg за плановете му, но ако Тръмп бъде принуден да се оттегли от дебата, това може да го лиши от една от последните му възможности да подчертае контрастите си с Байдън пред голяма телевизионна аудитория. 

„Заразяването на Тръмп с коронавируса повдига твърде много въпроси без отговори в деликатна фаза на предизборната кампания, чиито отговори инвеститорите сега се опитват да оценят“, казва пред германския Die Welt Йохен Щанцл, главен пазарен анализатор в CMC Markets. След и без това несигурните търговски дни сега има допълнителна несигурност. “И ако има нещо, което фондовите борси не могат да понасят, това е несигурността”.

Милан Куткович, пазарен анализатор в брокера Axi, се опасява, че инвеститорите все повече ще губят настроението си за сделки през следващите седмици. Тъй като не само несигурността относно здравето на президента и резултатите от изборите се увеличават, но и съдбата на пакета за икономически стимули, който САЩ в момента се опитват да одобрят, е повече от неясна.

Камарата на представителите вчера гласува с 214 срещу 207 гласа за програма на стойност 2,2 трилиона долара, но трябва да се има предвид, че там демократите имат мнозинство. В Сената обаче, където републиканците на Тръмп доминират, този пакет едва ли ще мине. Защото те искат да плащат максимум 400 долара обезщетение за безработица на седмица, например, вместо сега планираните 600 долара. Като цяло те искат да похарчат около 600 млрд. долара по-малко.


В крайна сметка обаче от този пакет от стимули зависи дали и колко бързо пострадалата американска икономика може да се възстанови, а това от своя страна има пряко влияние върху приходите и печалбите на компаниите и по този начин - върху цените на техните акции.

Настроенията обаче може да се обърнат отново много бързо - също и когато става въпрос за шансовете на Доналд Тръмп. Защото на последните избори борсите за залагания направиха сериозни грешки. Месец преди вота Хилари Клинтън имаше дори по-голяма преднина от Джо Байдън сега с дял 78 към 22. В изборния ден съотношението дори достигна 88 към 13, а както знаем, реалният вот се оказа доста различен...

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън - който се бори с вируса през април - отчете рязко нарастване на популярността си след диагнозата си. Повече от половината британци - 51% - заявиха, че имат положително мнение за премиера в деня след новината за заразяването му, със 17 пункта повече от предходния месец, според Ipsos MORI.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 3 години
Сега поне "отписали" са го, преди 4 години изобщо не го брояха за жив !!! Явно не проумяват, че американците искат да гласуват за човек, защитаващ техните интереси, а не за чучуло - използвано като марионетка от тия, дето искат да разрушат цивилизованото общество. Тия залагащите гледат т.нар. "социологически проучвания", които са абсолютно нереални - едно че проучвателите са поддръжници на другия лагер, второ - защото ного хора не смеят да изразят политическите си пристрастия в полза на резидента, защото в днешната "демократическа" Америка могат да бъдат уволнени от работа или дори УБИТИ заради това !!! Вече и такива случаи имаше. Кой нормален човек ще гласува за анархо-комунистическа диктатура?Зелев, стига си писал глупости, вече си смешен. Какво - преди 4 години Тръмп подкупи 150 милиона американци да гласуват за него с безплатен голф ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
ми те залозите баш си точно са си показали резултата ... :))) ... това че тромбонът се е мазнил на избирателната комисия с безплатни голф турнирчета по засуканите дестинации и те са поддали на корупция в довело до плачевният резултат , циркаджията да си показва маймунджълъците 4 години ... са дедо байдън ще му покаже къде зимуват раците , после демократичните съдии от ню-йорк ще го подкарат докато му оставят само 2-3 етажа от тръмптаура ... и циркът тръмп ще остане блед спомен ... :)))първите няколко месеца отговорността за хаоса по болниците в хамерика е изцяло от неадекватните решения на тромбонът преди година и в началото на пандемията ... цитирам ...A failure of political leadership at all levels; a distrust of scientists, the media and expertise in general; and deeply ingrained cultural attitudes about individuality and the values placed on life have all combined to result in a horrifically inadequate pandemic response compared to what are traditionally considered the U.S.s peer nations.да не забряваме и джаред кушнър , старши съветник на тъста си , президента доналд тръмп , натоварен с организирането на федералния отговор на вируса ... много адекватен специалист назначен от мегаадекватния тромбон ... :)))м/у другото лекар-специалист в усато в зависимост от специалността взим от 200 до 700к годишно ... важното е , че у нас взехме нещата в свои ръце , и под вещото въководство на Бащицата преминаваме успешно през тази криза ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
Миналите избори казах, че ще спечели, защото не подценявам масата реднеци и тогава беше 11 към 1. Вярно, не събра най-много гласове, но ги спечели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
Grosss
преди 3 години
Като знам какви върли душмани има може и да са го заразили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Hahoto2
преди 3 години
Зелев, то в САЩ болниците по-зле от Руанда, като те зачете човек. Па докторите специалисти по 150 - 200 К заплати зимат годишно, живи да ги ожалиш тия "сухи съчки"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
Hahoto2
преди 3 години
https://***.realclearpolitics.com/epolls/2016/president/us/general_election_trump_vs_clinton-5491.html------------------------------Ето тука да видите и залозите за Клинтаница, тя и заря беше подготвила каката за победата, ама само с демократични фъс.ни приключи купона. Има време, пилците се броят накрая! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
zelka007
преди 3 години
то проблемът е , че на него ще му баят над главицата един куп доктори и медицински сестри и а да кихне и ще го слагат на кислород и ще му държат ръчичката ... а на стотиците хиляди дето "изгореха като сухи съчки , цитирам видем роден експерт" никой нищо никумо ... докторите им без маски и облекло , отделенията им без кислородни апарати ... тръмповщина ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
фиг.1
преди 3 години
Скъпи фенове на Тръмп, сега е моментът да превърнете вярата си в пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още