IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон слага край на "ислямския сепаратизъм" в мюсюлманските общности

250 души са загубили живота си при нападения на ислямистки бунтовници във Франция през последните пет години

18:17 | 02.10.20 г. 7
<p>
	Френският президент Еманюел Макрон.&nbsp;<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Френският президент Еманюел Макрон. Снимка: EPA/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон обеща да се бори с „ислямския сепаратизъм“, който според него заплашва да установи контрол в някои мюсюлмански общности във Франция, предава Ройтерс.

От години страната се бори с местни ислямисти, но правителството на Макрон е все по-притеснено от по-широки признаци на радикализъм, често ненасилствен, в рамките на мюсюлманските общности, твърдят френски официални представители.

Те дават за пример отказа на някои мъже мюсюлмани да се ръкостискат с жени, плувни басейн с различни времеви интервали за ползване от мъже и жени, задължаването на момичета на едва 4-годишна възраст да забулват лицето си и увеличаването на религиозните училища.

Над 250 души бяха убити на френска територия през последните пет години при нападения на ислямски бунтовници или хора, вдъхновени от джихадистки групировки.

„Трябва да се борим с ислямския сепаратизъм“, заяви Макрон при посещение в бедното парижко предградие Мюро. „Проблемът е в идеология, която твърди, че собствените й закони трябва да са по-висши от тези на републиката“, допълни той.

Франция следва стриктна форма на секуларизъм (отделяне на обществения живот от религиозните институции – бел. ред.). Принципът беше закрепен в закон през 1905 г. след проблеми с католическата църква.

През последните десетилетия растящото желание на френските мюсюлмани да изразяват религиозната си идентичност насочи вниманието към балансирането на религиозните и светските нужди в исляма.

Много френски мюсюлмани обаче отдавна се оплакват от дискриминация и маргинализиране, които допринасят за бедност и социално отчуждение в общностите им.

Законодателство

Основният въпрос е какво означава да си французин в страна с най-голямото мюсюлманско малцинство в Европа – около 5 млн. души, или 7%-8% от общото население на Франция.

Според Макрон агресивните ислямски религиозни практики са „сепаратистки“, защото заплашват да се откъснат от френските институции и правила, твърдят съветниците му.

Законопроектът за ислямисткия сепаратизъм ще бъде внесен в парламента в началото на следващата година, каза френският президент.

Той отбеляза, че някои от мерките в законопроекта предвиждат обучението у дома да бъде строго ограничено, за да се предотврати риска на децата „да бъдат втълпявани идеи“ в нерегистрирани училища, които се отклоняват от изучаваните предмети на национално ниво.

Префектите – местни представители на централното правителство, ще получат правомощия да анулират решения на кметове за ограничаване на кафенета или плувни басейни в училищата само за жени или мъже.

По-малко от две години преди следващите президентски избори Макрон не иска да бъде упрекван от крайната десница и традиционните крайнодесни консервативни партии по теми, свързани със закона и реда, като престъпления и имиграция.

Френският президент изтъкна, че ислямът и радикалният ислямизъм не трябва да се смесват и той иска да създаде „просветен ислям“ във Франция.

Преподаването на арабски език ще бъде насърчавано в страната и ще бъде създаден институт по ислямология, допълни Макрон. Но чуждестранни имами вече няма да могат да обучават духовници във Франция и ще има по-строг контрол върху финансирането на джамии.

„Има криза на исляма навсякъде, който е изкривен от радикални форми“, заяви Макрон, но допълни, че Франция има отговорност за това как практикуването на исляма се е развило в страната.

„Ние създаваме собствен сепаратизъм“, каза той, давайки за пример гетоизирането на някои квартали, населени с малцинствени групи.

По отношение на финансирането на асоциации Макрон посочи, че „всяка асоциация, искаща субсидия от държавата или местната власт, ще трябва да подпише договор за спазване на ценностите на страната и минималните изисквания за живот в обществото“. „Ако договорът бъде прекратен, ръководителите ще трябва да върнат парите, защото държавните средства не трябва да служат за финансиране на сепаратистите“, предупреди френският президент, цитиран от вестник Le Figaro.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 1
korn
преди 3 години
Я прочети колко човека са умряли в Русия след атентати на талибани в последните десет години при управлението на Вовата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
korn
преди 3 години
хаха Кой Вова, президента на Русия, държавата с 20 процентно мюсулманско население. Държавата в която цели области живеят според закона на Шериата. Приятела на мюсулманина Кадиров. Защитника на мюсулманина Асад и Гвардейците на Исламската революция от Иран. Предводителя на Евроазийския съюз в който половината държави са мюсулмански. Вовата, както отбеляза Зелката, построи най голямата джамия в Европа-в Москва и я откри с мюсулманина Ердоган. За този Вова ли става въпрос?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 3 години
***.Само приказва и подвежда хората. Лъжливо овчарче.Какво направи по въпроса с Турция?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
те ти да видиш ... :))) ...https://***.youtube.com/watch?v=heb8VmyUc6Mи аз като дядя вова да пусна едно клипче ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
"Както съвсем правилно каза Вовата преди години: щом някой иска да живее по талибанските закони, да си заминава за Талибания !!!" ...... и построи в масква цар джамия ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
Асо Пика
преди 3 години
Се сетиш ти .... ротшилдово изчадие .... що невинни хора умряха заради тая полит толерантност .... абе ква толерантност с тия примитивни варвари дето още живеят в средновековието !!!! Само безброй права имат че и още искат тия наглеци, само цоцат и точат социалната система, ползата от тях за човешката цивилизация и прогрес е нула ... НУЛА ... НУ - ЛА .... АБСОЛЮТНА НУЛА !!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
Само едни голи обещания от извратенецът, без нито една конкретна дума: как ще се бори с тия дивaци... защото с празни приказки не става. Най-правилно е нагонването им от Европа. Както съвсем правилно каза Вовата преди години: щом някой иска да живее по талибанските закони, да си заминава за Талибания !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още