IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дъщерно дружество на Lufthansa в Швейцария ще премахне около 1000 работни места

Ръководителят на Swiss намекна, че ако ситуацията не се подобри до следващото лято, може да се очаква допълнителна редукция на персонала

16:30 | 03.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;James MacDonald/Bloomberg</em></p>

Снимка: James MacDonald/Bloomberg

Швейцарското дъщерно дружество на Lufthansa Swiss International Air Lines планира да премахне приблизително 1000 работни места през следващите две години чрез доброволни мерки, а не чрез съкращения, заяви главният изпълнителен директор Томас Клюр, цитиран от Ройтерс. 

Швейцарското правителство е предоставило на авиокомпанията повече от 1 млрд. евро държавни гаранции за заеми, за да помогне на компанията да се справи с колапса на въздушния транспорт, причинен от пандемията. Подобно на много свои конкуренти, тя също реши да свие броя на персонала и флота от самолети.

„Първоначално разчитаме на три социално приемливи мерки: замразяване на наемането на работа, работа на непълно работно време с редуциране на заплатите и предсрочно пенсиониране“, каза Клюр пред вестник Schweiz am Wochenende, като добави, че въз основа на колебанията в персонала през последните години е възможно да се намалят 1000 работни места без да се налагат съкращения.

Swiss и Edelweiss Air, много по-малката сестрима авиокомпания, разполагат с 10 475 служители, според финансовия отчет на Lufthansa Group за второто тримесечие. Персоналът на Swiss е приблизително 9500 души, информира Schweiz am Wochenende.

Клюр, чийто наследник все още не е обявен, заяви, че настоящата криза на авиокомпанията ще продължи от три до пет години. По отношение на съкращаването на работни места процесът много ще зависи от това колко бързо се възстановява пазарът, посочва ръководителят.

 „Ако през първото тримесечие, гледайки към лятото, видим, че ситуацията не се подобрява, особено при дългите разстояния, тогава 1000-те работни места няма да са достатъчни“, предупреди Клюр.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още