IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ген. Съби Събев: Вторите изтребители F-16 ще бъдат на по-ниска цена

Закупуването на вторите осем изтребителя трябва да окомплектова първата по рода си ескадрила у нас и политическите спекулации са неуместни, смята генералът

15:57 | 04.10.20 г. 30
<p>
	Генерал Съби Събев. <i>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</i></p>

Генерал Съби Събев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Цената на вторите изтребители F-16, за които правителството направи запитване, ще бъде по-ниска. Тя няма да включва наземното оборудване и всички системи, включени в първия договор със САЩ. Това заяви ген. Съби Събев, в предаването "Клуб Investor" по Bloomberg TV Bulgaria.

Той припомни, че закупуването на вторите осем изтребителя е планирано за окомплектоването на първата по рода си ескадрила у нас и политическите спекулации по темата са неуместни.

"Цялото наземно оборудване и други свързани с изтребителите апаратури ще бъдат доставени с първия договор. По отношение на включената в заявката до Lockheed Martin радарна система трябва да се знае, че съществуващата се нуждае от подмяна, тъй като е остаряла. Експлоатацията на новите изтребители изисква надежна радарна система за наблюдение и управление."

По думите на ген. Събев проектът за нова радарна система е "добра новина за българската отбрана, която трябваше да бъде направена още при влизането на България в НАТО."

"Старите руски самолети МИГ-29 и СУ-25 и договорите за тяхната подръжка за необходими, за да се продължи летателната подготовка на състава в двете бази и да бъдат поддържани някакви минимални способности, докато не пристигнат и останалите осем самолета и комплектоваме една пълна ескадрила от F-16. Тогава двата модела руски самолети ще бъдат изведени от въоръжение. Към този момент обаче те са от ежедневна необходимост за българската отбрана".

Според ген. Събев оптималният брой самолети и по отношение на отбранителни възможности на България, и като членка на НАТО, са поне две ескадрили, като е най-добре втората да бъде от F-35, за да не "изоставаме чисто технологично и отбранително от нашите съюзници, които до 2030 г. ще модернизират изцяло своите въздушни ескадрили".

По отношение на конфликта в Нагорни Карабах гостът заяви, че "до два месеца и половина бойните сражения ще отихнат, като опасността от намеса на Турция или Русия е сведена до минимум, тъй като и двете сили са изправени пред много по-важни проблеми, както вътрешни, така и въшни, най-вече в Сирия и Либия".

А във връзка с напрежението в Източното Средиземноморие, генералът е мнение, че "национализмът, който нараства и в двете страни, не трябва да наделява при външната политика, а по-скоро двете страни да предявяват териториалните си претенциите пред международен арбитраж".

Целия разговор може да видите във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

30
rate up comment 1 rate down comment 4
be_google
преди 3 години
каракаанов и бойко са приготвили чекмедежетата!!! Айде да им върви по вода, че ако изгубят изборите .....ще има постнтa пица! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 4 rate down comment 3
be_google
преди 3 години
парите за скъпи оръжия са най-тъпо похарчените обществени пари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 4
panther
преди 3 години
Ако цената НЕ е по-ниска, ще плати ли разликата бившия генерал *** тъпев?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
хммм ... може би си прав ... ф16-ките имат сравнително евтина експлоатация , май беше около $8000 на полетен час , а и тука ако направят да поддържаме разни неща напълно е възможно да е още малко надолу . доста под това за миг-29 м/у другото . ф35 вече е по-сериозна работата , май за момента е $36000 на час , а от локхийдмартин предполагат , че ще може да слезе до $25000 след '25 ... та едва ли ще ни е по джобът ... :)))тя да върви все така добре икономиката , пък бъдещето ще покаже ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 6
v_tin
преди 3 години
В България въпроси какво ще ям, къде да седна къде да кацна имат еднозначен отговор- на х...у...я ми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 8 rate down comment 4
cherney
преди 3 години
Юрофайтъра е безсмислен разход, ако можем да се класираме за F35. В израелските медии вървят слухове, че Израел са очаровани от възможностите на F3. Преди няколко месеца в Иран бяха сменени една дузина генерали, командваше ВВС, ракетни войски и противовъздушна отбрана, а неофициално се споменава, че разузнаването им е е разбрало за полети на F35 над Иран един месец, след като са се случили. А ако бай Реджеп го лъзнат и не получи F35 /твърде вероятно /, а ние успеем да вземем, това ще е от ключово значение. Не, че очаквам нападение от Турция, но винаги трябва да имаме едно наум. 10-12 бр. F35 не са непостижим разход за нас, особено ако платим разрочено. Полша поръча 32 самолета, а ние спокойно можем да се подредим на опашката за десетина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 3 години
...псетата си лаят, а керванът си върви...хубавото е, че е в правилната посока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 3 години
така е.. не е безплатна, трябва да си е заработим! Работата ни прави свободни, ... опа, това май го беше измислил друг...хахахаха!Момчеее, ше се увредиш много покрай тия гербаджии с които си се събрал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 5
Hahoto2
преди 3 години
Ватьо, Ватьооо, какво ти разбира ГМО карту.ната на теб от свобода бре робе! Въпросът е реторичен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 8 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Пак да напомня на някои петолъчни чутури, какво пише на един мемориал: FREEDOM IS NOT FREEПоняли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още