IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Топлофикация-София“: Под 1% са клиентите с жалби заради изравнителните сметки

Жалбите са около 2000 на над 400 000 абоната, изтъква пресаташето на дружеството

10:17 | 05.10.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ</em></p>

Снимка: БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ

По-малко от 1% са подадените жалби от клиентите на „Топлофикация-София“ ЕАД заради изравнителните сметки, посочва пред БНТ Елизабет Павлова, пресаташе на топлофикационното дружество.

И тази година имаше сигнали за проблеми с изравнителните сметки за парно на столичани. Жалбите са около 2000 на над 400 000 абоната. 

„Общо по-малко от 1% са жалбите на нашите потребители по отношение на изравнителните сметки. Надяваме се до няколко дни топлинните счетоводители да ни предоставят окончателните изравнителни сметки и да кажем, че със сметките за месец септември ще приключим изравнителния период", обобщи пресаташето на "Топлофикация София".

Павлова припомни, че срокът за подаване на жалби беше удължен до 30 септември, като в рамките на удължаването са подадени около 340 сигнала.

„С изравнителните сметки вече сме на финала. Някои от топлинните счетоводители заради пандемията не успяха да отчетат навреме уредите и това доведе до забавяне на изравнителните сметки. От друга страна, една значителна част от потребителите не осигуриха достъп до дома си за отчет, може би заради притеснение. Сега се налага 24% от изравнителните сметки да бъдат преизчислени, защото тези хора в рамките на законовия срок са подали сигнал до своя топлинен счетоводител и са поискали повторен отчет на уредите", поясни още Павлова.

Тя подчерта, че дори до един апартамент в сградата да не е осигурен достъп при отчитането, се налага преизчисляване на всички изравнителни сметки в сградата.

В средата на септември Министерството на енергетиката започна извънредна проверка на „Топлофикация София“ ЕАД и шест от компаниите, които извършват дейността дялово разпределение на топлинната енергия на територията на София. Проверката обхваща още „Техем Сървисис” ЕООД, „Бруната" ООД, „Нелбо" АД, „Термокомплект"  ООД, „Топлоконтрол"  ООД, „МХ Елвеко" ООД.

Investor.bg припомня, че през август  Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) започна проверки на топлофикационните дружества, които използват природен газ като източник на енергия, като повод за инициативата бяха изнесените в медиите сигнали от граждани за невъзможност за разбиране на фактурите и прекалено малките суми, приспаднати от сметките им със задна дата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
boeing
преди 3 години
Разбирам послание "Щом са малко жалбите, може ги @баваме колкото си искаме."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
IQ96
преди 3 години
Просто няма да плащат.За необитаем апартамент (по ред причини) се искат стотици левове???А и няма кой да оспори, щото хората не са в страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още