IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политолог: Европарите са по-скъпи на управляващите от демокрацията

Днес върховенството на закона в България ще бъде тема в Европейския парламент

11:30 | 05.10.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Последният доклад от ЕК за България, който бе и първи по механизма за върховенството на закона, беше по-критичен от предишните, свързани с тази тема. Колкото повече критиките се замитат, толкова повече това илюстрира, че европарите са по-скъпи на управляващите, отколкото демокрацията и върховенството на закона и гражданите. Това коментира в ефира на bTV политологът проф. Анна Кръстева.

Тя отбеляза, че страната ни излиза в повече от една от негативните класации за върховенство на закона и за корупцията.

„В страниците на докладите за отделните страни от ЕС има някои взаимовръзки, които са съществени - тези, които имат системни проблеми с нарушаването на върховенството на закона, те са тези, които са и на първите места по корупция при усвояването на еврофондовете. Така че това обяснява, че излизаме на повече от едно място“, обясни политологът. 

Според нея в момента се открояват две коалиции - на критиката и на гражданствеността.

„Първата е ясна - това е Брюксел, Комисията и Европарламента. В същия тон беше и докладът на Държавния департамент на САЩ, значи Брюксел и Вашингтон говорят на един език. Третият полюс на този триъгълник е мнозинството от българските граждани, които виждат същите проблеми в държавата“, поясни Кръстева.

Припомняме, че днес върховенството на закона в България ще бъде тема в Европейския парламент. Ще се обсъждат 29 въпроса, насочени към главния прокурор Иван Гешев, премиера Бойко Борисов, правителството и в частност  - правосъдния министър.

В петък Комисията за граждански свободи и правосъдие на Европейския парламент прие резолюция за България, в която се настоява Европейската комисия да продължи мониторинга над съдебната реформа и борбата с корупцията в България в рамките на механизма за сътрудничество и проверка. Става дума за независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите.

Евродепутатите подчертават необходимостта българското правителство да гарантира по-строг контрол върху начина, по който се изразходват европейските средства и незабавно да отговори на опасенията, че парите на данъкоплатците се използват за нарастване на богатството на лица, свързани с управляващата партия.

Текстът акцентира и върху липсата на рамка за търсене на отговорност от Висшия съдебен съвет и главния прокурор, каквито критики имаше и в доклада от ЕК по механизма за върховенството на закона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
redcretin
преди 3 години
Ха добрутро :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още