IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е сред петте държави в ЕС с най-застаряващи учители

Професията е силно феминизирана, като в целия блок делът на жените в нея е 72%, България е на трето място с 83%

12:07 | 05.10.20 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България е сред петте държави в Европейския съюз (ЕС) с най-застаряващи учители, показват данни на европейската статистическа служба Евростат по повод Международния ден на учителите, който се отбелязва всяка година на 5 октомври.

Почти 20% от учителите у нас са на възраст от 50 до 54 години, още толкова са на възраст от 55 до 59 години, а близо 10 на сто са от 60 до 64 години. Около 3% е делът на учителите в България на възраст над 65 години. Така почти половината учители у нас са близо до или са навършили пенсионна възраст.

Лидер в класацията по застаряване на учителите е Италия с 54%, следвана от Литва също с над 50% дял на учителите в предпенсионна и пенсионна възраст, както и Естония и Гърция непосредствено преди нас и също близо до границата от 50%. След България е Латвия, както и Чехия, Австрия, Унгария, Португалия, Германия.

Възрастова Възрастова

Графика: Евростат

Най-малък е делът на учителите в предпенсионна и пенсионна възраст в Малта – около 15%, както и в Ирландия – 22%, Люксембург – 23%, Кипър – 28%, Белгия – малко над 28%.

Като цяло в ЕС делът на учителите над 50 години е висок. Средно 39% от учителите в началните и средните училища в ЕС са били на 50 или повече години през 2018 г., а 1% са били над 65%. Само 7% е делът на преподавателите в училищата на възраст под 30 години.

През 2018 г. в началното, прогимназиалното и средното образование са били заети 5,2 милиона учители, от които младите (под 30 години) са били само 400 хил.

Учителската професия е и силно феминизирана. Данните показват, че жените представляват по-голямата част от тази работна сила (72%, или 3,7 милиона учители).

Най-голям е делът на жените учители в Латвия – 87%, Литва (85%) и България, Естония и Словения (във всички по 83%).

Делът на учителите от мъжки пол е най-висок в Дания (38%) и Люксембург (36%), следвани от Гърция и Испания (и двете 34%), както и във Франция (32%).

Учителите Учителите

Графика: Евростат

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
Според мен е и до учителя. Аз като бях ученик, имаше учители които по никакъв начин не можеха да ти грабнат вниманието, но имаше и такива, при които и муха не можеше да бръмне, защото те просто знаеха нещата, които говорят, а не ги четяха на момента. Като цяло според мен трябва една голяма реформа в образованието и след като си покрил базата (8-ми клас), след това малко по-селектирано да се учи. Аз бях в профил математика, но все учих химия, рисуване и подобни дивотии, към които аз интерес нямах. Така няма да има нужда да киснеш 12 години в даскало, може да го направят до 11 клас, така 1г. по-рано евентуално някои ще почнат работа/университет, което малко ще помогне и на пенсионната система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
фиг.1
преди 3 години
Баба ми беше учителка и аз много я обичах, тъй че никак не ми се иска да злословя за тази професия. Но гледайки материала, който напоследък излиза от обраователната ни система, питам се дали и ниските заплати на учителите са били оправдани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
mrynmryn
преди 3 години
Аз имам познат, който е даскал, като се има на предвид, че не е плътно 8 часа на работа, не се оплаква. Лятото се хваща на някой курорт и прави по 3-5к лева на месец, верно скъсва си ***, но после като се върне на работа си почива малко или много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
+ лятната ваканция ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
penman
преди 3 години
На даскалите отдавна им оправиха заплатите. Това е причината да не искат да се пенсионират и да освободят места. Няма друга професия, където за половин работен ден да получиш толкова, при това не носиш абсолютно никаква отговорност за действията си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Zlato
преди 3 години
Чак се изненадах, че в България има учители под 65г. с тези заплати под 1000 лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още