IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Cineworld затваря киносалони и рискува работните места на 45 000 служители

От четвъртък вторият по големина кинооператор в света ще спусне завесите в 536 кинозали в САЩ и 127 във Великобритания

15:28 | 05.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Пандемията на коронавируса предизвика сериозна криза в киноиндустрията - веригата киносалони Cineworld ще затвори временно киносалони във Великобритания и САЩ, което застрашава работните места на около 45 000 служители, предава Ройтерс.

От четвъртък вторият по големина кинооператор в света след AMC ще спусне завесите в 536 кинозали в САЩ и 127 във Великобритания.

Комппанията обяви в понеделник, че става въпрос за икономисване на разходи и запазване на парите, които все още са на разположение, а за хода стана ясно през уикенда.

В началото на кризата повечето кина по света първоначално бяха затворени. След бавното отваряне през лятото операторите успяват да приемат значително по-малко посетители поради хигиенните изисквания и изискванията за отстояние, което затруднява експлоатацията при всички разходи. Освен това премиери като новия филм за Джеймс Бонд „No time to die“ или „Black Widow“ на Marvel бяха отложени, а липсват касови хитове, които да привлекат особено голям брой зрители.

Инвеститорите избягваха книжата в понеделник. Акциите на Cineworld поевтиняха в Лондон с до 60 процента до рекордно ниското ниво от 15,64 пенса. За годината понижението вече е от около 80 процента. 

Според годишния си доклад компанията е имала 30 000 служители в края на 2019 г., а също така използва наети служители за работа като почистване и охрана. Говорител на компанията отказа да коментира съкращенията или мерките за преназначаване на персонал.
 
Ходът от понеделник отразява представянето на Cineworld след края на първия прилив на случаи на коронавирус. Около 561 от 778-те му салона бяха отворени към 24 септември. Операторът се изправя пред съдебни производства от страна на базираната в Торонто Cineplex Inc., след като се отказа от сделка, която би създала най-големия оператор на киносалони в Северна Америка.  

Персоналът по почистването и по сигурността също е засегнат от затварянето. Засега не е ясно кога Cineworld ще отвори отново вратите на кината. Това зависи от развитието на пандемията, съобщиха от компанията. Тъй като в момента броят на инфекциите отново се увеличава в много страни и води до по-строги мерки за ограничаване на пандемията, съществуват опасения, че малцината киномани също ще странят от залите.

Големи вериги като Cineworld или AMC Entertainment вече бяха обявили, че ще трябва да вземат пари другаде, защото не печелят достатъчно. Сега Cineworld потвърди отново това.

Последният филм за агент 007 „No Time to Die” всъщност трябваше да се появи през пролетта. Поради затварянето на кината премиерата беше отложена за ноември, а в петък бе преместена за началото на април 2021 г. Така наречените блокбъстъри като тези за Джеймс Бонд могат да внесат в касите на операторите много милиони долари. „Skyfall“ от 2012 г. генерира над 1 млрд. долара по целия свят, 880 милиона долара вкара “Spectre” през 2015 година.

Един от малкото възможни касови хитове тази година сега е „Wonder Woman 1984“, който трябва да излезе по кината в навечерието на Коледа. Продълженията на „Top Gun“ с Том Круз или успешната поредица „Бързи и яростни“ също са отложени за пролетта.„West Side Story“ на Стивън Спилбърг и комикс адаптацията на „Black Widow“ с участието на Скарлет Йохансон също не се очаква да излязат до 2021 г. Някои нови филми изобщо не бяха показани в кината, но се предлагат в хола чрез стрийминг услуги като Netflix или Amazon Prime. „Мулан“ на Disney е един от тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още