IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скритият потенциал на възобновяемата енергия в ЦИЕ

Възобновяеми източници могат да се използват много широко за отопление, сочи доклад

15:30 | 05.10.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

До 2030 година 34% от енергийното потребление на държавите от Централна и Югоизточна Европа ще бъде покривано от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Това показва доклад на Международната агенция по възобновяема енергия (IRENA), изготвен по поръчка на Европейската комисия (ЕК).

Според данните всяка една от държавите в този регион има скрит потенциал и може да покрие по-голям процент от своето енергийно потребление с ВЕИ.

Инвестициите в развитието на тези технологии ще спестят по 3,4 млрд. евро годишно през 2030 година от разходите за енергия, а ползите за околната среда и общественото здраве се изчисляват на 35 млрд. евро. Нещо повече - държавите в този регион ще имат сигурност на енергийните доставки, ще изпълнят своите задължения по Парижкото споразумение и ще имат модерна и устойчива енергийна система.

Страните обаче ще продължават да разчитат на изкопаемите суровини за покриване на своите енергийни нужди. През 2030 година около 1/6 от енергията в региона ще бъде произвеждана от въглищни централи, прогнозира Агенцията.

За България прогнозата е, че през 2030 година до 41% от общото енергийно потребление може да бъде покрито от възобновяеми източници, спрямо малко под 30%, каквито са официалните заявки на страната ни. Най-съществен потенциал може да бъде открит по отношение на отоплението - през 2015 година едва 3% от нуждите от енергия за отопление се покриват от ВЕИ, заложеният дял до 2030 година е до 11%, а според проучванията на IRENA до 42% от енергията за отопление може да бъде произведена от възобновяеми източници.

Потенциалът е скрит в по-широкото използване на биомасата за отопление, както и на соларни и термални технологии за осигуряване на топла вода за бита и административните сгради. Само развитието на технологиите за отопление може да спести до 3% от нужните изкопаеми източници за производство на енергия в целия регион.

Не по-малък е потенциалът на ВЕИ и за производството на електроенергия в България. От данните в доклада е видно, че през 2015 година възобновяеми източници са осигурили 23% от общото потребление. Очаквано през 2030 година е този дял да се повиши до 33%, докато потенциалът на страната ни в този сектор е 54%.

Като цяло Агенцията отчита увеличение на капацитета на ВЕИ в страните от Централна и Югоизточна Европа - от 109 гигавата през 2015 година до 265 гигавата през 2030 година. От тях най-голям е делът на фотоволтаиците - 116 гигавата, следвани от водните мощности (67 гигавата) и вятърните инсталации (57 гигавата), както и биомасата (22 гигавата).

Според анализите на IRENA през 2030 година, при изготвянето на правилните политики в областта, до 55% от потребената енергия в региона може да бъде произведена от ВЕИ, или това са 620 тераватчаса годишно, спрямо 253 тераватчаса през 2015 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Hahoto2
преди 3 години
Добре дошла! :))"Потенциалът е скрит в по-широкото използване на биомасата за отопление" - това си е истински зален потенциал, особено зимата в градовете - идеален! Да живе ВЕИ революцията! Но пасаран другари! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още