IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

COVID и Brexit без сделка ще костват 134 млрд. паунда годишно за Великобритания

Излизането от ЕС без търговска сделка ще доведе до свиване на БВП на страната в рамките на почти 4 на сто, сочи доклад

23:16 | 05.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Великобритания ще губи по 134 млрд. паунда годишно през следващото десетилетие заради COVID и Brexit без сделка, прогнозира адвокатската компания Baker & McKenzie, цитирана от Ройтерс.

Според анализите дори и с търговско споразумение, извън ЕС, Великобритания ще загуби 3,1% от своя брутен вътрешен продукт (БВП), а износът на стоки ще се свие с 6,3 на сто. Без сделка загубите ще бъдат в рамките на 3,9% спрямо сценарий, при който страната остава в общността.

COVID пък коства свиване на БВП в рамките на 2,2% в дългосрочен план, показват още изчисленията.

Компаниите са взели мерки за промяна на каналите за доставка, но въпреки това приходите от износа на стоки ще се снижат значително, пишат от Baker & McKenzie.

Ройтерс напомня, че противниците на Brexit настояват, че излизането от ЕС ще коства големи финансови загуби, както и по отношение на позициите на Великобритания. Подкрепящите Brexit обаче смятат, че негативният ефект е силно преувеличен.

Според поддръжниците на излизането от ЕС загуби ще има, но от друга страна икономическите и политическите ползи ще бъдат съществено по-големи, след като страната сама ще може да определя своите приоритети.

Британският премиер Борис Джонсън си е поставил краен срок за постигане на сделка с ЕС за бъдещето на страната до 15 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още