IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sony и Kioxia искат позволение от САЩ, за да доставят чипове на Huawei

Китайската компания е важен клиент за производителите

18:24 | 05.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Японският конгломерат Sony и производителят на чипове Kioxia Holdings са кандидатствали за одобрение от САЩ да продължат да извършват доставки към Huawei Technologies, предава Ройтерс, позовавайки се на бизнес ежедневника Nikkei.

Ако бъде потвърден, ходът ще последва стъпките на други технологични компании като Intel, която наскоро получи лиценз от американските власти.

В момент, в който отношенията между САЩ и Китай са най-лошите от десетилетия, Вашингтон притиска правителствата по света да не работят с Huawei. Американските власти твърдят, че гигантът в производството на телекомуникационно оборудване може да прехвърля данни към китайското правителство с цел шпионаж.

Huawei е един от основните клиенти на Sony, що се отнася до сензорите за изображения за смартфони. Kioxia Holdings е вторият по големина производител на чипове за флаш памет в света и доставчик на Huawei.

Nikkei пише, че без лиценз от Съединените щати, Sony и Kioxia ще се изправят пред риска финансовите им резултати да пострадат.

Kioxia предупреди, че американските санкции могат да доведат до свръхпредлагане на чипове за памет и до по-ниски цени. Наскоро компанията отложи плана си за листване, тъй като напрежението между САЩ и Китай може да засегне сериозно световния пазар на чипове.

Говорител на Sony заяви, че компанията спазва всички разпоредби, но не може да коментира конкретни клиенти.

Говорител на Kioxia също е отказал да коментира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още