IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай: Рестрикциите срещу TikTok и WeChat нарушават правилата на СТО

САЩ защитават действията си като направени в името на националната сигурност

21:54 | 05.10.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Brent Lewin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

На среща на Световната търговска организация Китай заяви, че рестрикциите, които Съединените щати налагат на мобилните приложения TikTok и WeChat, са в нарушение на правилата на органа, коментира представител на властите пред Ройтерс.

Администрацията на Тръмп нареди да се блокират свалянията на двете мобилни приложения и заяви, че ByteDance (китайският собственик на TikTok), трябва да продаде своите операции на американска компания, като се позова на опасения за националната сигурност. Въпреки това американски съдии поставиха под въпрос действията на правителството.  

Представител на Китай е заявил на срещата, проведена на затворени врати в петък, че мерките са „в очевидно противоречие с правилата на СТО, ограничават трансграничните търговски услуги и нарушават основните принципи и цели на многостранната търговска система“, коментира търговски представител, запознат с въпроса, който е пожелал да остане анонимен.

По думите му делегатът е описал провала на САЩ в предоставянето на конкретни доказателства за причините за своите мерки като „очевидно нарушение“ на правилата.

На същата среща Съединените щати са защитили действията си, посочвайки, че целта им е да ограничат рисковете за националната сигурност, допълва източникът. Преди това правителството каза, че китайското правителство получава достъп до данните на американските потребители.

От офиса на американския търговски представител не са пожелали да коментират въпроса веднага. Представител на китайската мисия в СТО също не е откликнал на поканата да коментира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
be_google
преди 3 години
Е айде сега обвинения безпочвенни.....Китай няма представа , че агентите на ЦРУ, ФБР и още 31 агенции на могат спокойно да си праят клипчета и да се пофалят в ТИК-ТОК ито!!! Стрес, че Китайстите комунисти лъскат еди кое си и злоупотреяват с най-найр ама най- милото на агентите....освен това никой няма право да прави каквото и да е до отказва да го продаде на изкушените и лакоми американски олигарси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още