IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания е арестувала софтуерния специалист Джон МакАфи

Той е обвинен в данъчни престъпления, а Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ повдига обвинения за заблуда на инвеститори

09:23 | 06.10.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джон МакАфи. <em>Снимка:&nbsp;Bloomberg L.P.</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>
<p>
	<header></header></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Джон МакАфи. Снимка: Bloomberg L.P.

 

 

Неуловимият пионер в киберсигурността Джон МакАфи е арестуван в Испания за укриване на данъци в САЩ, съобщи американското Министерство на правосъдието, цитирано от Bloomberg.

МакАфи е обвинен, че не е подавал американски данъчни декларации от 2014 до 2018 г. и е укрил активи, включително недвижими имоти, превозно средство и яхта, приписвайки ги на името на други, съобщи прокурорът. Обвинителен акт, върнат през юни, беше отново издаден във вторник, след като той е бил задържан. Министерството на правосъдието е в очакване на екстрадицията му, пояснява ведомството.

Прокурорите твърдят, че МакАфи е спечелил милиони долари чрез популяризиране на криптовалути, консултантска дейност и продажба на правата върху историята на живота си за документален филм, но никога не е подавал данъчни декларации. Вместо това доходите му са били изплащани по сметки, водени на имена на други, твърдят прокурорите.

Той е заплашен от сериозно наказание - до пет години затвор, ако бъде осъден за укриване на данъци и една година, ако бъде признат за виновен, че не е подал данъчни декларации.

Това е предното засега правно усложнение за ексцентричния софтуерен магнат. МакАфи стана известен през 2012 г., след като избяга в Гватемала, за да избегне полицейско разследване във връзка с предполагаемото убийство на съседа му. МакАфи, който поддържаше своята невинност, в крайна сметка беше депортиран в САЩ, а Белиз отказа да поиска екстрадицията му.

През миналата година той беше задържан в Доминиканската република за влизане в страната с кола с тайник, в който е имало огнестрелно оръжие и боеприпаси. Той също така беше за кратко кандидат-президент на тазгодишните избори в САЩ, като приключи кампанията си от чужбина през март.

Обвиненията бяха обявени само часове, след като американската Комисия по ценните книжа и борсите даде МакАфи на съд за насърчаване на продажбата на криптовалути, без да разкрива, че му е платено за това. На създателя на McAfee е било повдигнато обвинение и за това.

Комисията твърди, че МакАфи е препоръчал поне седем първични монетни предложения на своите последователи в Twitter от поне ноември 2017 г. до февруари 2018 г., без да разкрива, че е спечелил над 23 милиона долара, за да ги рекламира. Той също така е обвинен в отричане, че му е плащано за това, когато е попитан по темата изрично от инвеститорите.

Британецът Джон МакАфи основава бизнеса си през 80-те години. Той напуска компанията през 1994 г. и по-късно се премества в Белиз. Intel Corp., която се стреми да вгради функции за сигурност директно в своите чипове, купува компанията му за 7,7 млрд. долара през 2010 г., а компаниите за частен капитал TPG и Thoma Bravo вземат участие по-късно. През 2016 г. Intel обяви, че е подписала сделка за прехвърляне на 51-процентен дял в бизнеса на TPG за 1,1 млрд. долара.

Днес McAfee е собственост на TPG и Thoma Bravo, заедно с Intel Corp. Тя бе оценена на 2,15 млрд. долара, или 4,2 млрд. долара с дълга, когато TPG се съгласи да закупи 51% дял от производителя за чипове през 2016 г. и да установи McAfee като самостоятелен бизнес.  McAfee подаде заявление за публично листване през миналия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
Според статията, той от доста години няма общо със софтуера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още