IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемите във Великобритания привличат рекордни вложения

Собствениците на имоти, закупени с инвестиционна цел, ги задържат за по-дълго време

09:25 | 06.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Инвеститорите влагат рекордни суми в британски жилища под наем, тъй като очакват, че търсенето ще остане високо в момент, в който пандемията нанася щети на икономиката и прави жилищната собственост недостъпна за все повече купувачи на първо жилище, предава Bloomberg.

Инвестициите в апартаменти и жилища под наем ще достигнат 4 млрд. паунда (5,2 млрд. долара) тази година, което е ръст спрямо 2,8 млрд. паунда през 2019 г., сочат данни на консултантската компания Knight Frank и сайта за оценки на жилищни имоти HomeViews. До момента пазарът се оказва устойчив на кризата с COVID-19, като средната събираемост на наемите достигна 95% през периода от март до август, сочи докладът. имоти имоти

Търсенето на жилища под наем във Великобритания расте от години, като едно на всеки пет домакинства отдава частни имоти, което е ръст спрямо едно на всеки десет през 2001 г., сочи докладът, който се позовава на данни на Английското жилищно сдружение. Коронавирусът е ускорил тенденцията, като растящите цени на жилищата, затягането на кредитирането и икономическата несигурност принуждават повече купувачи на първи дом да отлагат плановете си за закупуване на имот.

„Мисля, че резултатът от ситуацията с COVID е, че ще имаме повече хора, които ще живеят под наем по-дълго време, тъй като плановете за жилищна собственост се отлагат още повече“, коментира Джеймс Маникс, ръководител на жилищното строителство и инвестициите в Knight Frank.

Отделно изследване, публикувано от имотната компания ludlowthompson и цитирано от онлайн изданието propertywire.com, установи, че инвеститорите в жилища под наем във Великобритания задържат имотите години наред.

Около 29% от имотите, закупени с инвестиционна цел, които са били продадени през 2018 г., са били притежавани над 15 години, което е ръст спрямо 22% две години по-рано.

По данни на агенцията една пета от имотите, закупени с инвестиционна цел, са били притежавани под пет години. Това е спад спрямо 2016 г., когато една четвърт от инвестиционните имоти са били продадени по-малко от пет години след закупуването им.

“Повече имоти, закупени с цел отдаване под наем, остават на пазара за по-дълъг срок. Очаква се лихвите да останат ултра ниски за известни време и това поддържа ниски разходите по обслужването на ипотечни кредити, а доходността от жилища под наем е изключително привлекателна на фона на други инвестиции, генериращи приходи“, коментира Стивън Лъдлоу, президент на ludlowthompson.

„Това е добра новина както за инвеститорите, така и за наемателите им. Правителството иска да насърчи дългосрочните наемни договори, за да гарантира сигурност на наемателите. Инвеститорите, които планират да задържат имота за известно време, дават тази гаранция. Освен това е по-вероятно те да инвестират повече пари в поддръжката на имота“, допълва Лъдлоу.

„Жилищният пазар се справя значително по-добре от сектора на бизнес имотите през последните няколко трудни месеца. Сега, когато Лондон отново отваря работни места, училища и университети, търсенето на имоти под наем в столицата е вероятно да продължи да расте. За дългосрочните инвеститори навлизането на жилищния пазар може да е привлекателен вариант, ако търсят стабилни доходи“, отбелязва Лъдлоу.

Лондон е особено привлекателно място за инвеститорите, купуващи имот с цел отдаване под наем. В средносрочен план има малка вероятност систематично ниското предлагане на новопостроени имоти в британската столица да отговори на търсенето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:02 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още