IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания заделя 9 млрд. евро за индустрията на „зеления“ водород

Планът на Мадрид предвижда изграждането на 4 гигават капацитет на мощности на водород, произведен от възобновяема енергия до 2030 г.

11:46 | 06.10.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Испания дава допълнителен тласък на усилията си да се включи в надпреварата за изграждане на водородна индустрия, конкурирайки се с Франция и Германия в търсенето на по-екологично гориво, което да служи на тежката индустрия.

Правителството в Мадрид планира да изгради 4 гигавата капацитет на мощности на „зелен“ водород до 2030 г., като се очаква да обяви одобрената от кабинета програма във вторник, съобщава Bloomberg, цитирайки Сара Агесен, министър на енергийните въпроси в Испания. Програмата ще изисква инвестиция в размер на 8,9 млрд. евро през следващото десетилетие. 

„Нещата стават много конкурентни“, изтъква Агесен в интервю в понеделник. „Испания има капацитета да стане равноправен играч в сектора на възобновяемите водородни ресурси, като се възползваме от нашия висок потенциал за генериране на възобновяема енергия на много конкурентни цени“, посочва още тя.

Европейският съюз (ЕС) постави водорода в основата на своите мерки за намаляване на емисиите на парникови газове с поне 55% през 2030 г. и при целите за постигане на въглероден неутралитет до 2050 г. Водородът, ако се произвежда чрез възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), може да замести петрола, природния газ и въглищата и да помогне да се елиминират около една трета от парниковите емисии от индустрии като стоманодобивната промишленост и производството на цимента до средата на века, според изчисления на BloombergNEF. Но процесите за получаване на зелен водород все още не са икономически жизнеспособни без държавна подкрепа.

Планът на Испания включва 60 мерки, които ще помогнат за установяването на верига на доставка на водород, според правителствен документ, видян от Bloomberg. Пътната карта е насочена към производствени предприятия с производствен капацитет от 300 до 600 мегавата водород от ВЕИ до 2024 г. и 4 гигавата до 2030 г. Това би представлявало 10% от целта на ЕС - 40 гигавата до 2030 г.

ВОДОРОД ВОДОРОД

Правителството все още не е установило каква част от необходимите 8,9 млрд. евро ще бъдат публично финансирани, посочва Агесен. Мадрид иска 25% от водорода, използван за промишлени цели, да бъде произведен с помощта на ВЕИ до 2030 г., както и да разположи автопарк от150 автобуса, захранвани с водород, 5000 леки и тежкотоварни превозни средства, две търговски влакови линии, а също така и инсталирането на най-малко 100 водородни зарядни станции.

Ключът към реализирането на тези планове са електролизаторите, машини, задвижвани от електричество, които разделят водородните атоми в съединението на водата от кислорода. В момента електролизаторите в Испания имат капацитет да произвеждат около 2,7 мегавата водород. Планът включва цел за изграждане на мащабни блокове, които могат да произвеждат до 100 мегавата.

Правителството иска тези нови заводи да бъдат построени на мястото на наскоро затворили фабрики, за да се гарантира, че спонсорираната от ЕС концепция за справедлив преход е заложена в плана за водорода, каза Агесен.

Въпреки че краткосрочният и средносрочният фокус на Испания е върху местната индустрия и транспорта, планът споменава потенциала на страната да стане износител на чист газ за останалата част на Европа. Както Германия, така и Нидерландия заявиха, че не очакват да изградят достатъчно капацитет от ВЕИ, за да добиват целия чист водород, от който ще се нуждаят, което ефективно ще ги направи вносители в дългосрочен план.

За сравнение, Франция търси 6,5 гигавата зелен водород до 2030 г., а Германия 5 гигавата до същата година. Планът на Франция включва държавни разходи от 7 млрд. евро през следващото десетилетие. Германия ще инвестира 9 млрд. евро до 2040 г.

 „Предстои ни дълъг път“, признава Агесен, добавяйки: „Но политическата воля е налице. Целта е на масата и не мисля, че стратегията за водород ще се забави. Видяхме, че някои сектори са наистина трудни за декарбонизация без възобновяем водород".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
zelka007
преди 3 години
в БГ можем да търсим 1-2ГВт зелен водород също ... водородните влакове са немски и си вървят доволно , водородни автобуси ще започнат да тестват от догодина доколкото знам у нас ... да наблягаме на ВЕИ-та е важно ... турски поток пресъхва все повече , трябва да търсим алтернативи ... нали импе ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още