IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е сред страните в ЕС с най-малък внос на предпазни маски за полугодието

Импортът на маски се увеличава над 4 пъти за първата половина на годината спрямо цялата 2019 г., но изчислен на глава от населението е най-нисък в блока

12:43 | 06.10.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

България е сред държавите от Европейския съюз (ЕС) с най-нисък внос на предпазни маски през първата половина на годината въпреки разпространението на новия коронавирус COVID-19, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

Вносът на предпазни маски у нас за полугодието се оценява на 20 млн. евро. По-малък е бил вносът в Естония (14 млн. евро), Малта (9 млн. евро) и Кипър (7 млн. евро).

Вносът на предпазни маски в България за цялата 2019 г. възлиза на малко над 4,72 млн. евро, т.е. само за първата половина на годината увеличението е над 4 пъти.

През януари и февруари, когато се наблюдаваше началото на глобалното разпространение на коронавируса, у нас са внесени предпазни маски за, съответно, малко над 895 хил. евро и 642 хил. евро. Пред март вносът скача до почти 1,7 млн. евро и достига пик през април – 7,341 млн. евро. Пред май пада до 4,888 млн. евро, а през юни – до почти 4,3 млн. евро.

Внос Внос

Лидер по стойност на вноса на предпазни маски за полугодието е Германия с над 4,4 млрд. евро. Следва Франция с 3,43 млрд. евро, Италия с 1,75 млрд. евро, Испания с 1,148 млрд. евро, Нидерландия с 833 млн. евро.

В сравнение с първата половина на 2019 г., през 2020 г. вносът на предпазни маски в ЕС се увеличава от 800 млн. евро на 14 млрд. евро, отчита Евростат. Това представлява ръст от 1 800%. Пикът на доставките е бил през май – почти 6,1 млрд. евро.

По-точни данни за динамиката на вноса на предпазни маски дава статистиката на глава от населението. По този показател България е последна със стойност на вноса от само 3 евро на човек. Преди нас е Гърция с 6 евро, Хърватия и Швеция с по 7 евро, Полша и Кипър с по 8 евро.

Лидер по този показател е Люксембург със 121 евро на глава от населението, следват Белгия и Германия с по 53 евро, Франция с 51 евро, Нидерландия с 48 евро, Словения с 42 евро, Австрия с 37 евро.

Внос Внос

Що се отнася до доставчиците на предпазни маски, делът на Китай в общия внос на ЕС се увеличава от 63,2% през 2019 г. до 92,3% през първата половина на тази година.

На второ място е Виетнам, чийто дял във вноса на предпазни маски от ЕС пада от 8,2% през 2019 г. до 1,9% през първата половина на 2020 г. На трето място е Хонконг, който обаче увеличава дела си от 0,5% през миналата година до 1,2% през първата половина на тази.

Основни Основни

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
pass
преди 3 години
Причината може да е и в това, че държавата ни е над тези неща. Издава някаква заповед за носене на маски, но хората сами трябва да си ги намавят, тя държавата и по 1 маска не е дала. А в Турция още на границата ти дават безплатни.Абе малко като в оня виц, дето казали на работниците че ще ги бесят, а те попитали дали да си носят въже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
нормално е да е с нисък дял , то тук се произвеждат маски , защитни престилки и защитни костюми , че и изнасяме даже ... :)))да допълня , нямат нищо общо с китайските и турските шитове ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още