IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Научният напредък съпътства кризите

Знак, че той тече, е объркването на хората, което е характерно при големи промени

18:31 | 10.10.20 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Широко разпространено е убеждението, че технологичният и научен напредък в Америка се е забавил след кацането на Луната. Чуваме го от Питър Тийл, Робърт Гордън, Рос Даутът и други коментатори. Федералният резерв на САЩ и Бюджетната служба на Конгреса вече включват по-ниска производителност в своите прогнози, след като реалната стагнира, пише Тайлър Коуен за Bloomberg. 

По-големият въпрос е как да разберем кога ще свърши тази голяма стагнация. Отговорът, може би контраинтутитивно, е: когато хората са най-объркани - тъй като обикновено повечето от тях реагират така на промяната, дори когато тя се оказва полезна в дългосрочен план. Тези чувства произтичат отчасти от хаоса и сътресенията, породени от някои доста значителни промени.

Помислете за доста простия въпрос как американците прекарват времето си. Навлизането на смартфоните през 2009 г. и възходът на социалните мрежи скоро след това бяха революция. Сега хората прекарват голяма част от деня си в комуникация през мобилните устройства или просто се взират в тях - повече от три часа на ден, според една оценка. Това е почти една пета от времето, в което са будни - най-голямата подобна промяна в живота ми.

В допълнение към очевидните ползи от това да имате приятелите си и цялата световна информация на една ръка разстояние, има и рискове от тези нововъведения, точно както появата на печатната машина може би е изострила религиозните и политическите конфликти. Най-малкото, което направиха мобилните устройства и социалните медии, е, че обърнаха американската политика с главата надолу. Можете ли да си представите Доналд Тръмп като президент или Александрия Окасио-Кортес в Конгреса без Twitter?

Или вижте здравеопазването. Току през април експертите казваха, че ваксината срещу Covid-19 ще отнеме четири години или повече. Сега има много разработчици, които я очакват до средата на 2021 г., а китайците вече използват своя, макар и с несигурно качество. Производството на ваксини бе преобърнато завинаги в резултат на здравна криза. Още не е очевидно, но по-късно наблюдателите ще гледат на днешния ден като на време, в което биомедицинският напредък е бил забележителен.

Безпокоите ли се от изменението на климата? Би трябвало, тъй като разходите, породени от него, стават все по-очевидни, но има някои обнадеждаващи процеси: през последните 10 години цената на соларните панели е спаднала с около 90%, а на литиево-йонните батерии - с 87%, като се очакват още понижения. Тези развития не бяха видими, докато не се случиха, предизвикани от усещане за задаваща се криза. Предстои тези иновации да бъдат внедрени в енергийната инфраструктура, но идеята за бъдеще с почти нулеви въглеродни емисии вече не изглежда абсурдна.

Идеите за отгледано в лаборатории месо и самолети на биогориво са по-спекулативни и може би далеч от масова употреба. Но само преди десетилетие те изглеждаха нелепи.

Наскоро New York Times публикува статия със следното заглавие: „Компактният реактор за ядрен синтез е много вероятно да работи“, сочат проучвания. Новината обиколи Twitter за около ден, но след това всички се върнаха към разговорите за президентската кампания.

Дори космическите изследвания отново изглеждат значими, благодарение главно на SpaceX и способността й да изпраща ракети в космоса на достъпна цена и, по-удивително, да ги приземява непокътнати на земята за по-нататъшна употреба. Има голяма вероятност това да е годината, в която е открит живот на Венера и евентуално в замръзналите езера на Марс. Възникнаха сериозни съмнения, базирани на данни от американския флот, че извънземни сонди посещават земята. Това е значимо като очаквана статистическа стойност, дори шансът да е само 1%.

Хора, ето я едновременно добрата и лошата новина: Промяната е при нас. Навлизаме в нова ера на кризи - в политиката и биомедицината, относно климата и енергията, а и не на последно място във връзка с това колко разумно прекарваме времето си.

За съжаление истината е, че напредъкът никога няма да бъде лесен. Не забравяйте, че големият технологичен прогрес от края на 19 и началото на 20 век бе последван от две световни войни и възход на тоталитаризма. Открития като радиото и автомобила подобриха безброй животи, но също така излъчваха речите на Хитлер и доведоха до появата на разрушителните танкове.

Не прогнозирам същата катастрофа днес. Казвам само, че когато недоволството е осезаемо, както е в момента в Америка, имайте едно наум, че истинските научни пробиви може би вече са в ход.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 3 години
от най сложните си... през ден попадам на подибни капацитете да карат таксита из софия..като са доказани, дай доказателствата бе, ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 2
julian12
преди 3 години
Бяла-техника-***, всичко което пиша има научно покритие. Простотиите ти ги пишеш ти. Нямаш и капацитета да осмислиш написаното от мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 2
nobel
преди 3 години
Научният напредък съпътства кризите. ... Даже бих казал нещо повече - той ги предизвиква
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
bgMan
преди 3 години
Приказки на неадекватни хора.Някой се опитва да повдигне духа на хората чрез подобни мотивационни материали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 3 години
къде пък ме намеси мен бе, диши? кога си чел мое изказване по темата, извън някой доуточняващ въпрос по твоите проссстотии?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 5
nobel
преди 3 години
Живеем във време на тотална деградация във всички области. Включително в технологиите. Полетите до Луната отдавна са в миналото. Свръхзвуковите пътнически самолети са в миналото. Космическите совалки са в миналото. Окончателно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 5
julian12
преди 3 години
Нито ме е шубе, нито съм спрял да излизам, нито нося маска, нито си мия ръцете повече от необходимото. Играя футбол в лига, ходя на фитнес, ходя редовно в офиса, ходя на кино и ходя да заведения. Яд ме е от тъ=па=нари като теб и кухия. Заради такива мишки като вас тоталитаризмът започва да взема връх.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
ъхъ , умирам от страх ... нося и каска и маска .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
шубе ли те е от вируса , а ?! ... а ?! ... шубе те е ... :)))гадничко е като те друсне , особено първата седмица ... дишай , лекуват го ... повечето хора ги оправят , само тези дето са позакъсняли с влизането в болница не ги излекуват . бавничко минава , и бавничко отшумяват симптомите , ама си е такава порода вирусчето ... двамата с ing5rov сте най-шубетата ... :))) ... пазете се , мийте си ръцете , носете маски на закрито , може да минете метър ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
julian12
преди 3 години
Вижте само кои са другите статии в ОЩЕ ПО ТЕМАТАСамо статии за ковид-19. Това е една от най-големите лъжи на съвремието. Такива мижитурки като Инвестора ще са един от първите опитни зайчета верни на доктрината. Пропаднала, бездушна сбирщина от некадърници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още