IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард призова за запазване на фискалните стимули заради пандемията

Президентът на ЕЦБ се опасява от повторение на кризата от пролетта, ако мерките бъдат оттеглени твърде рано

15:14 | 06.10.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард предупреди, че мерките за ограничаване на коронавируса представляват явен риск за икономическото възстановяване на региона, като призова правителствата да не преустановяват фискалната подкрепа твърде скоро, предаде Bloomberg.

„Наблюдавахме възстановяване от края на пролетта и началото на лятото, но сега се страхуваме, че мерките за ограничаване, които трябва да бъдат предприети от властите, ще окажат влияние“, каза Лагард в интервю, излъчено по време на онлайн събитие на Wall Street Journal.

По думите на Лагард ситуацията във Франция и Испания остава особено тежка. Повторение на кризата от пролетта заплашва да удължи икономическите сътресения, причинени от пандемията, а ЕЦБ настоява правителствата също да изиграят своята роля.

Членът на Управителния съвет Габриел Махлуф заяви във вторник, че ЕЦБ е направила „много голям принос“, но „фискалната политика е основният играч при тези конкретни обстоятелства“.

От своя страна Лагард подчерта значението на сътрудничеството между правителствата и централните банки.

„Важно в момента е фискалната и парична политика да работят ръка за ръка, давайки сигурност, че няма да се стигне до ефекта, който бихме имали, ако мерките бъдат оттеглени твърде рано“, заяви Лагард.

Управителят на Испанската централна банка Пабло Ернандес де Кос повтори тези очаквания и пред испанските депутати в Мадрид, посочвайки, че ранното премахване на фискалните мерки в Испания и еврозоната ще има отрицателно въздействие, което „ще надхвърли потенциалните разходи за поддържане на мерките до възстановяването“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
bonboniera29
преди 3 години
Когато спасяваме всички, губят най-способните!Вярно че тази загуба е временна, но си е загуба. За западняците е и приемлива!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още