IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 200 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ отива при бизнеса

До края на октомври ще започнат четири нови процедури в подкрепа на българските фирми по ОПИК

16:04 | 06.10.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Министерство на икономиката</em></p>

Снимка: Министерство на икономиката

До края на октомври ще започнат четири нови процедури за безвъзмездна финансова помощ в размер на 200 млн. лева в подкрепа на българските фирми по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК).

Една от тях е насочена към преодоляване на икономическите последствия от пандемията от т. нар. „големите малки“ компании с оборот над 500 хил. лева. Бюджетът й е 78 млн. лева, като средствата ще осигурят ликвидност, оборотни средства и ще покриват текущи разходи на фирмите.

По другата процедура „Адаптиране на дейността на МСП в контекста на COVID-19“ осигурените пари са също 78 млн. лева. С тях фирмите ще реорганизират дейността си в създаване на безопасни условия на труд в условията на пандемия.

Това съобщи заместник-министърът на икономиката Яна Топалова, цитирана от пресцентъра на икономиката. Тя откри онлайн събитието „Government2Business: Държавата в подкрепа на бизнеса“, организирано от Министерство на икономиката и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и посветено на финансовите инструменти в подкрепа на бизнеса, поставен в условията на пандемията COVID-19.

„Подписахме вече и договорите с министерствата на транспорта и на туризма, които ще са директни бенефициенти за предоставяне на безвъзмездната финансова помощ по ОПИК. Договорите са за процедури за подкрепа на малки и средни предприятия, извършващи автобусни превози с бюджет от 30 млн. лева и процедура за подкрепа на туроператори и туристически агенти с бюджет от 10 млн. лева“, поясни Топалова.

Икономическият заместник-министър посочи, че е взето решение на Комитета за наблюдение на Оперативната програма по процедурата „Подобряване на производствения капацитет в малките и средни предприятия“ да се наддоговори с ново разпределение на средствата в размер на 68 млн. лева. Условието е да се спазят изискванията за кандидатстване по процедурата.

„Компании, които вече са одобрени по процедурата, ще получат финансиране на своите проекти в бъдещите си инвестиции в машини и оборудване за увеличаване на производството“, коментира Топалова.

Тя съобщи, че е приключил прегледът на всичките над 27 хиляди проектни предложения по процедурата за подкрепа на микро и малки предприятия, като до края на седмицата ще бъдат изплатени 173 млн. лева на над 21 хиляди компании.

Топалова обяви, че предстои сформирането на нова оценителна комисия, която да преразгледа отхвърлените 6 хиляди проектни предложения, които не бяха представени в срок или не бяха попълнени съгласно изискванията, и изрази надежда тези фирми също да получат подкрепа.

По думите й до средата на ноември трябва да стане ясна оценката и за средни предприятия, които ще бъдат подпомогнати по ОПИК.

Тя напомни, че мерките за подпомагане на българския бизнес, освен чрез грантови схеми, включват и възможности за кредити при облекчени условия, които предоставя Българска банка за развитие.

„През ББР по антикризисните мерки в икономиката са инвестирани вече над 140 млн. лева, като от тях над 60 млн. лева вече са отпуснатите кредити на фирми по „Програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на ликвидността на микро-, малки и средни предприятия“, отчете тя.

Яна Топалова изтъкна още възможностите на финансовите инструменти на Фонда на фондовете, както и на Българска агенция за експортно застраховане (БАЕЗ), която от своя страна предоставя на фирмите да работят при условия на отложено плащане в условията на пандемия, като осигурява застрахователно покритие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
ами то не е баш да грабиш и иху-аху ... :))) ...има критерии , да нямаш данъчни задължения и невнесени осигуровки на работници , обвързано е с обороти които имаш . като цяло е измислено данъците дето внасяш за три-четири месеца ти ги опрощават . подкрепят работещи фирми , такива дето са си закъсали да се оправят ... така е по-добре отколкото да потънат в дограми и мазилки по разни нефелни общини ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 3 години
ей да си бизнесмен в днешно време... държавата ще те направи конкурентноспособен, държавата ще плати осигуровките на персонала...за теб остава само да прибиеаш печалбата в някой офшорна зона! пей сърце!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още