IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел готви директива за минималното заплащане

Комисията ходи по много тънък правен лед, защото по силата на Договора за ЕС няма компетенции в областта на заплащането

21:53 | 06.10.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) подготвя директива, която касае за изготвяне на рамка за минималните работни заплати, съобщава европейското издание Politico, позовавайки се на свои източници. Според тях страните, в които законово е въведено минимално заплащане, ще трябва да гарантират, че неговият размер е адекватен. В държавите, в които минималното заплащане се определя на базата на преговори между работодатели и синдикални организации, ще трябва да се търсят механизми за по-широк обхват на тези споразумения.

Изданието посочва, че причината за това искане е натиск от страна на Германия и Франция, които често се оплакват от т. нар. "социален дъмпинг".

Идеята за правна рамка на минималното заплащане в ЕС обаче среща съпротива в редица страни с различни мотиви, а работодателските организации не крият своите опасения, че това ще доведе до повишаване на заплатите. Редица икономисти пък смятат, че в условията на икономическата криза, свързана с COVID, не му е времето за подобно предложение.

Някои европейски държави забавиха планираните повишения на минималното заплащане за тази година, за да подкрепят бизнеса.

Ходене по тънък правен лед

Със своето предложение за директива в тази област Европейската комисия всъщност ходи по много тънък лед, твърди още Politico. Причината е Договорът за ЕС, според който общността няма компетенции при определяне на заплащането. Въпреки това ЕК е решена да представи идеята си в края на октомври.

Според източниците на изданието държавите в общността ще трябва да преценят доколко адекватно е минималното заплащане на базата на няколко критерия. Един от тях е сравнение със средното заплащане на труда в страната и издръжката на живота.

В 21 държави от ЕС и във Великобритания има законово определено минимално заплащане, но то варира в много широки граници - от 12,38 евро на час в Люксембург до 1,87 евро в България.

В останалите държави минималната заплата се определя на базата на договаряне между работодатели и синдикати. В този случай Брюксел не смята да се бърка в преговорите, но ще иска споразуменията да се отнасят до по-широк кръг от работещи.

Много държави в общността разчитат на договаряне на минималното заплащане в различна степен като добавка към законовите норми. В Австрия, Кипър, Дания, Финландия, Италия и Швеция обаче това е единственият метод, върху който се базира минималната заплата.

Именно това е причината за съпротивата на скандинавските държави по отношение на минималното заплащане - те искат ЕС да запази техния модел на трудов пазар и да не им налага изготвяне на законодателство за определяне на минимална работна заплата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
Shadow1
преди 3 години
Всяко нещо си остава тайна за този който не поглежда към него. Аз и в момента не съм чул някой да каже че пенсиите не са мизерни въпреки че имаме висока минимална заплата за икономиката ни. 500лв чисто или мръсно може да са и голяма и малка сума зависи какво прави човека не е ли така? Размера според синдикатите и според който и да питаш варира до безкрайност, колкото повече се дава повече се и иска, и консенсус никога няма. Нека да съществуват работни места с ниска производителност, по-добре да има този избор отколкото да го няма или ще кажеш че 0 е по-добре от 1, то и в момента го има но е в сивия сектор. А местата с висока добавена няма да изчезнат не се страхувай конкуренцията се грижи за това отново както го прави в момента. По какво се съди дали една конкуренция е лоялна, кои са критериите? За мен покачване на минималната заплата покачва инфлацията и сивия сектор които балансират системата и пак ни връща на масата за преговори наред с още други неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
xapoznai
преди 3 години
По какъв по-точно начин спъва растежа предполагам ще си остане тайна.Аз мога да дам предположение в обратната посока - ниския размер спъва растежа като в дългосрочен план спънката ще бъде колосална - стотици хиляди хора с мизерни пенсии - вероятно дотирани от държавата. В краткосрочен това е най-голямата подкрепа за ниската производителност - позволява се да съществуват работни места с никаква добавена стойност и нелоялна конкуренция, липса на всякаква иновативност и общо взето не виждам никаква положителна черта. Минималната работна заплата трябва да съдържа в себе си минимума, който да позволи на човек да оцелее - 500лв чисто не е такава сума. Колко точно трябва да е размера не се наемам да твърдя, но съм сигурен че трябва да е значително по-висок. Може да се вземе например сумата от синдикатите от 675 лева необходими на човек да живее, което е около 830 лева бруто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 5
Shadow1
преди 3 години
Това е изключително ненужно нещо. В България и сегашната минимална е висока, спъва растежа. Франция и Германия като развити икономики го искат но това ще попречи на кохезионната политика и идея на съюза, косвенно те също ще загубят по този начин не знам дали го осъзнават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още