IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones изтри над 370 пункта след изявите на Тръмп в Twitter

Американският президент прекрати преговорите по нови мерки за стимулиране на икономиката до изборите

23:56 | 06.10.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Основните щатски индекси записаха спад във вторник, след като президентът Доналд Тръмп инструктира представители на Белия дом да спрат преговорите по нови стимули за икономиката, пострадала от коронавируса, предава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изтри 375,88 пункта от стойността си и завърши сесията на ниво от 27 772,76 пункта. Широкият измерител S&P 500 приключи деня със спад от 1,4% до ниво от 3360,95 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite е надолу с 1,6% до 11 154,60 пункта.

В 14,48 ч. американско време Тръмп написа в Twitter: „Инструктирах моите представители да спрат преговорите за след изборите, когато, веднага щом спечеля, ще прокарам голям пакет от стимули, съсредоточен върху трудолюбивите американци и малкия бизнес“.

Dow, в който влизат 30 компании, беше нагоре с над 200 пункта преди туита. S&P 500 и Nasdaq също отбелязваха ръст.

Книжата на Boeing поевтиняха с 6,8% и тласнаха Dow надолу. Цената на акциите на Amazon се понижи с 3,1%, а тази на Facebook, Netflix, Alphabet, Microsoft и Apple спадна с над 2%.

Авиокомпаниите също бяха под натиск, тъй като индустрията разчиташе на допълнителна помощ, за да предотврати нови съкращения. Книжата на United Airlines и Delta поевтиняха със съответно 3,7% и 2,9%. Цената на акциите на American намаля с 4,5%, а тази на Southwest изтри 2,4%.

Председателят на Камарата на представителите от Демократическата партия Нанси Пелоси заяви, че Тръмп поставя „себе си на първо място за сметка на страната“ с прекратяването на преговорите.

По-рано през деня гуверньорът на Федералния резерв Джером Пауъл отново призова за допълнителна фискална помощ, като заяви, че тя е необходима за продължаването на икономическото възстановяване.

„Ясно е, че частите от икономиката, които са най-пряко засегнати от пандемията, имат най-голяма нужда от допълнителна държавна помощ, включително малкият бизнес, щатските и местните власти, авиокомпаниите, служителите на компании в сектора на забавленията и хотелиерството, търговията на дребно“, Дейвид Джой, главен пазарен стратег в компанията Ameriprise.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до съответно 0,734% и 1,533%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повиши с 0,28% до 93,78 пункта. Еврото поевтиня с 0,35% до 1,174 долара, а паундът загуби 0,70% от стойността си до 1,289 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняха с 0,10% до 105,61 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола нарасна с над 1 долар за барел, подкрепена от нарушаването на американските доставки заради наближаващ ураган в Мексиканския залив и стачка на петролните служители в Норвегия.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент, добиван в Северно море, са нагоре с 1,40 долара до 42,69 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI прибавиха 1,45 долара към стойността си до 40,67 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поевтиняха с 0,6% до 1908,80 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 3 години
Евала на великия човек !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още