IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Навални: Шрьодер е момчето на Путин

Руският опозиционен политик призова за спиране на строителството на газопровода „Северен поток“ 2

08:45 | 07.10.20 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</p>

Снимка:  Andrey Rudakov/Bloomberg

Руският опозиционер Алексей Навални разкритикува сериозно бившия канцлер на Германия Герхард Шрьодер (СПД). „Герхард Шрьодер е платен от Путин. Но ако сега се опита да отрече това отравяне, това наистина е много разочароващо “, каза Навални пред германския таблоид Bild в броя от сряда. Шрьодер наскоро заяви, че все още няма "определени факти" за отравянето срещу Навални, за което Русия и президентът Владимир Путин са силно критикувани в момента.

Във вторник Организацията за забрана на химическите оръжия потвърди, че противникът на Кремъл е бил отровен с химически невротоксин от групата новичок. Служители на руското разузнаване и членове на правителството многократно подчертават, че всички запаси от отрова, разработени през съветската епоха, са били унищожени.
 
За Шрьодер Навални каза: „В края на краищата той е бившият канцлер на най-мощната държава в Европа. Сега Шрьодер е момчето на Путин, което защитава убийците”. Опозиционерът не се съмнява, че Шрьодер е получавал тайни плащания от Путин.

Германецът поддържаше тясно сътрудничество с руския президент по времето, когато бе канцлер и все още е приятел с него. След края на политическата си кариера бившият лидер на СПД пое ръководни позиции в руската енергийна индустрия. В допълнение към позицията си в проекта за газопровод „Северен поток“ 2, той е председател на надзорния съвет на държавната руска енергийна компания „Роснефт“ и председател на борда на съществуващия газопровод „Северен поток“ в Балтийско море. 

Навални също така призова германското правителство и Европейския съюз да предприемат действия срещу олигарси, политици и компании, близки до Кремъл. „Санкциите срещу цялата страна не работят. Най-важното е да се издадат забрани за влизане на тези, които се възползват от режима, и да се замразят активите им“, каза Навални пред вестник Bild. "Те присвояват пари, крадат милиарди, а през уикендите летят до Берлин или Лондон, купуват скъпи апартаменти и седят в кафенета”, посочва той. 

Руският опозиционен политик призова за спиране на строителството на газопровода „Северен поток“ 2, както и за замразяването на активи и забраните за пътуване срещу лица като главния диригент на Мюнхенската филхармония Валерий Гергиев. Гергиев е привърженик на авторитарния руски президент Владимир Путин и води кампания за преизбирането му.

„Ако той толкова обича режима и иска Русия да не върви по европейския път, тогава трябва да му кажете: Вие сте много талантлив музикант, но вече няма да ви позволим да влезете в ЕС. Можете да се насладите на режима на Путин в Русия“, каза Навални. Друг вариант е Гергиев да се откаже от публичната си подкрепа за Путин.

Самият Навални не вярва, че Русия ще реши и разследва случая му: нямало дори опит да изглежда така, сякаш се провежда разследване. „Досега в Русия изобщо не е имало разследване", каза руският политик пред вестника.

44-годишният Навални, който е яростен опонент на президента Владимир Путин, се почувства зле по време на вътрешен полет в Русия през август и беше транспортиран в берлинска болница. Германия твърди, че той е бил отровен с рядък невропаралитичен агент. Русия от своя страна заяви, че няма доказателства за отравяне на Навални.

Случаят му привлече вниманието на цял свят, както и на руснаците, а западни лидери поискаха обяснения от Кремъл за случилото се. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 4 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
О, да - Шрьодер бил момчето на Путин - а ти си идеалист, борещ се за правда и свобода, нали? А Северен поток какво ти бърка в "идеализма"? Ето затова предателите трябва да се убиват - тоя тотално се самоизобличи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 0
cherney
преди 3 години
А бе, не го държат само са имидж тоя боядисан пудел. В три от най-големите германски рафинерии дял има Роснефт. А Шрьодер е председател на Надзорния съвет на Роснефт. Апропо, другата държава в ЕС, в която руска петролна компания има рафинерия е България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
фани излезни от югоизточния район кат за начало с останалите празноглавци кат тебе, напрайте 8ми клас и тагай софлирай ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Микимаус, на твоето място би трябвало да си по-заинтересуван от случващото се в меджлиса, то много повече касае теб и работодателя ти.А сега ставай от щайгата с празни бутилки, че след час клиентите идват за обеден дюнер и заготовките чакат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Mypзилажът строен, надъхан подобаващо и с пълни бузи със секрети, готов да плюе.А за Шрьодер от години е ясно, че е породист пудел на Жужето, хранен само с най-изискани храни, държан за имидж и да джафка на немски.Това и германците си го знаят от години, няма нищо ново тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
България е сред страните в ЕС с най-висок дял младежи, отпаднали от образованиеЮгоизточният регион на страната е начело по този показателhttps://***.investor.bg/evropa/334/a/bylgariia-e-sred-stranite-v-es-s-nai-visok-dial-mladeji-otpadnali-ot-obrazovanie-313322/--------------------------------------------Фигурката коментатор ще да е от там, да не си и ти от югоизточния регион ?! .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 4
michaelis23
преди 3 години
коментирам германския канцлер щот видях с очи кво е напрайл ... за разлика от твойта демокрация дет плещиш и за Турция ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 4
Ivanman
преди 3 години
тия западнали наркомани съвсем изтрещяха. Защо като начало не изгонят ФАЩ от Европа и не ги осъдят за отравчниата и геноцида в близкия изток:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 5
korn
преди 3 години
Аз не ти отговарям, а ти казвам щото си дразнещо ***. Ти кой си да коментираш германския канцлер бе ***. Ходи научи български. Сто процента не си българин или си *** или от малценствата, затова недей коментира в български форуми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 3
Zlato
преди 3 години
Навални дали осъзнава, че за Запада е по-полезен мъртъв/отровен, отколкото жив? Така ще могат да обвиняват Путин за всичко, което се е случило с него. Путин е нещо като Ковида, но в човешки образ. Няма значение петте инфаркта или куршума в главата. Все от ковид си умрял :)Общо взето операцията по отравянето на Навални изглежда като дейност по изтеглянето на поредната пробита западна карта/коз от господарите й. Хем да не го разпитват много-много враговете, хем да има някаква полза за последно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още