IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След изборите в САЩ ще има ново изслушване за забраната на TikTok

Съдбата на китайското приложение в Съединените щати остава неясна

09:12 | 07.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Brent Lewin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Американски съдия обяви, че на 4 ноември ще проведе изслушване за това дали да позволи на американското правителство да забрани трансакциите с TikTok – ход, за който китайското приложение за споделяне на кратки видеа предупреди, че ще блокира използването му в Съединените щати, предава Ройтерс.

На 27 септември окръжният съдия Карл Никълс във Вашингтон издаде предварителна заповед, която забрани на Министерството на търговията на САЩ да нареди на магазините за приложения на Apple и Alphabet да премахнат TikTok от опциите за сваляне от потребителите.

Сега Никълс трябва да реши дали да блокира други аспекти от заповедта на Министерството на търговията, които трябва да влязат в сила от 12 ноември. Новото изслушване е планирано за деня след президентските избори.

Междувременно продължават преговорите за сключването на сделката с Walmart и Oracle, които да вземат дялове в новата компания TikTok Global, която ще съблюдава американските операции. Миналия месец президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че споразумението има неговата „благословия“.

Важни условия от нея, включително кой ще разполага с мажоритарен дял, все още се обсъждат. Собственикът на TikTok  ByteDance твърди, че каквато и сделка да се сключи, тя трябва да бъде одобрена от Китай. Пекин пък промени списъка си с технологии, които са обект на забрана за износ. По този начин страната си спечели възможността да има думата за споразумението.

Администрацията на Тръмп твърди, че TikTok представлява риск за националната сигурност, защото събира лични данни за 100 млн. американци, а тази информация после може да бъде изпращана на китайското правителство.

Ако има сделка, тя трябва да бъде разгледана от Комисията за чуждестранни инвестиции в Съединените щати към американското правителство. Освен това тя ще трябва да реши дали да блокира използването на приложението в страната.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още