IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната избирателна комисия на Киргизстан анулира изборите*

От 5 октомври в столицата Бишкек има ожесточените сблъсъци заради вота, за който хората и опозицията казват, че е фалшифициран

10:37 | 07.10.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/IGOR KOVALENKO</em></p>

Снимка: EPA/IGOR KOVALENKO

Централната избирателна комисия на Киргизстан анулира резултатите от парламентарните избори, проведени на 4 октомври, след ожесточени сблъсъци в столицата Бишкек, предава Ройтерс.

Демонстранти нахлуха в парламента, където се намира и администрацията на президента Сооронбай Жееренбеков. По всичко изглежда, че вотът ще се повтори.

Видеа в социалните медии показват как хората, нахлули в президентския кабинет, изхвърлят документи през прозорците. В някакъв момент част от сградата на парламента е била подпалена.

Един човек е загинал и близо 600 са ранени при безредиците, според данни на здравното министерство на страната.

Един човек е загинал и близо 600 са ранени

Протестиращите са успели също така да освободят бившия президент на Киргизстан Алмазбек Атамбаев, който беше задържан в следствен арест в очакване на съдебен процес за обвинения в корупция. Опозицията в страната твърди, че обвиненията са фалшиви.

Атамбаев е един от най-богатите хора в Киргизстан, въпреки че източникът на неговото богатство остава до голяма степен неизвестен, посочва онлайн изданието Emerging Europe.

Протестите започнаха почти веднага след обявяването на частични резултати от изборите, рано на 5 октомври. На фона на твърденията за масово фалшифициране на вота Централната избирателна комисия заяви, че само четири от 16-те партии, участвали в изборите, са преминали 7-процентния праг за влизане в парламента. Три от тях са близки до президента Жеенбеков.

Първоначално президентът апелира за връщане към реда, обвинявайки „определени политически сили“ в опит незаконно да завземат властта, но изглежда впоследствие се е съгласил да отмени резултатите от изборите след среща с лидерите на опозиционната партия.

Международни наблюдатели на избори, включително Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), заявиха, че обвиненията във фалшифициране на вота и купуване на гласове са „достоверни“.

Един опозиционен кандидат - Рискелди Момбеков, заяви пред тълпа от протестиращи: „Президентът обеща да имаме честни избори. Той не спази думата си". Неговата партия - "Ата Мекен", беше уверена, че ще влезе в парламента, но в крайна сметка е една от многото, които не достигнаха изискуемия праг.

Тези протести в Киргизстан са най-мащабните от април 2010 г., тъй като досега парламентът, колкото и несъвършен да беше, уреждаше повечето спорове между политическите фракции. Този модел обаче беше нарушен от проправителствени партии, които фалшифицираха изборите въпреки огромната конкуренция, коментира Ерика Марат, професор в Колежа по международна сигурност на Министерството на отбраната на САЩ.

Междувременно яколко партии в Киргизстан се обединиха и заявиха, че са формирали втори в страната координационен съвет, предаде ТАСС. В състава на Народния координационен съвет влизат партиите "Ордо" ("Център"), "Мекен Интимаги" ("Национална солидарност"), "Реформа" и "Ийман нуру" ("Огън на вярата"), участвали в изборите на 4 октомври, но изгубили надпреварата за парламента, предава БТА.

Новият съюз заяви, че не признава правителството, одобрено вчера от парламента в Киргизстан, пратил в оставка премиера Кубатбек Боронов и назначил за изпълняващ длъжността Садир Жапаров. Повечето партии не признаха новия кабинет, назначен според тях с груби закононарушения.

Вчера партиите "Република", "Ата Мекен", "Бутун Киргизстан", "Бир Бол", "Замандаш" и социалдемократите също заявиха, че създават координационен съвет, който да изведе страната от правната безизходица след протестите в Бишкек срещу обявените от Централната избирателна комисия изборни резултати и оставките на редица висши служители.

Президентът Сооронбай Жеенбеков прикани партийните лидери да успокоят привържениците си.

*Допълнена информация

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още