IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания трябва да се страхува от Тръмп, а не от Байдън

Втора администрация на сегашния президент ще възприеме много по-агресивна външна политика спрямо Обединеното кралство

17:35 | 14.10.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Борис Джонсън би трябвало да стиска палци за Джо Байдън. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Борис Джонсън би трябвало да стиска палци за Джо Байдън. Снимка: Bloomberg

Нарастващото усещане, че американското президентство се изплъзва от ръцете на Доналд Тръмп, се посреща с прикрито облекчение от повечето правителства в Западна Европа. Но може би не в Лондон, пише Гидиън Ракмън за Financial Times.     

Правителството на Джонсън отчаяно иска да демонстрира ползите от напускането на ЕС, а Тръмп винаги е подкрепял гласовито Brexit. Той също така обеща на Обединеното кралство голяма търговска сделка. За разлика от него кандидатът на демократите Джо Байдън, който има ирландски корени, предупреди, че няма да има търговска сделка със САЩ, ако Обединеното кралство наруши Белфасткото споразумение в Ирландия - коментар, който предизвика шок и гняв сред консервативната десница на Острова.

Но всеки тих копнеж за втори мандат на Тръмп от страна на Даунинг Стрийт или торите почива на дълбоко неразбиране както за британските интереси, така и за вероятния характер на една нова администрация на Тръмп.

Говорете с хора, които са работили тясно с президента на САЩ, и ще чуете предупреждения, че ако Тръмп се пребори за втори мандат в Белия дом, следващата му администрация ще бъде много по-радикална във външната си политика - и много по-агресивна към Обединеното кралство.

Няма да има повече „джентълменска” толерантност относно различията по чувствителни теми като Иран, Израел, Китай, изменението на климата, Международния наказателен съд (МНС) или Световната здравна организация (СЗО). Вместо това цялата американска мощ ще се стовари върху Лондон, за да принуди Обединеното кралство да се подчини.

Представа за тази тактика беше получена при неотдавнашния спор между администрацията на Тръмп и правителството на Джонсън за това дали на китайския телеком Huawei трябва да бъде разрешено да доставя 5G оборудване на Обединеното кралство. Когато британците обявиха сделка, благоприятна за Huawei, САЩ веднага заплашиха, че ще ограничат споделянето на разузнавателна информация в рамките на споразумението „Пет очи“. Не бе изненадващо, че правителството на Джонсън промени курса.

Взаимодействието между Обединеното кралство и САЩ в областта на разузнаването е в основата на специалните им отношения. Но има много други британски слабости, от които САЩ биха могли да се възползват. Обединеното кралство е уязвимо на санкциите и митата, които администрацията на Тръмп все по-често използва като предпочитан инструмент при външнополитически спорове.

Тези, които си представят, че Тръмп никога не би прибегнал до тази тактика срещу британците, се заблуждават. Неговата администрация не се поколеба да заплаши с мита или санкции Япония и Германия, които са стратегически по-важни съюзници от Обединеното кралство. По думите на един от бившите сътрудници на Тръмп, личните му отношения с Великобритания са „забележително повърхностни“, като се ограничават до неговите голф игрища и вечерите в Бъкингамския дворец.

Последна актуализация: 10:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
bgMan
преди 3 години
ХахаВече зеха предварително да им казват от кого да се страхуват.Цирк!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
honaniga
преди 3 години
От никой.Те нас не ни знаят къде сме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
а ние от кого да се страхуваме ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
julian12
преди 3 години
Щото Тръмп ше им развали корона партито.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още