IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напрежението между Турция и САЩ обезцени турската лира до рекордно ниско ниво

Поводът за поевтиняването на турската валута е намерението на страната да тества руските ракетни комплекси С-400

17:51 | 07.10.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Kerem Uzel/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Турската лира се обезцени до рекордно ниско ниво спрямо щатския долар на фона на нарастващите геополитически рискове в региона, съобщи Bloomberg.

Лирата поевтиня с 0,9% до 7,8692 за долар, задълбочавайки спада за тази година до над 24%, второто по големина обезценяване на валута на развиващите се пазари след това на бразилския реал.

Турция планира да тества ракети С-400, произведени в Русия, въпреки възраженията на САЩ, като в същото време се  противопостави на Русия при последните сблъсъци в Кавказ. 

„Освен продължаващите сблъсъци между Армения и Азербайджан, рискът САЩ да наложат санкции на Турция за закупуване на ракетите С-400 от Русия се увеличи“, коментират анализатори на Rabobank.

„Тестването на С-400 преди ключовите президентски избори в САЩ на фона на несигурността дали президентът Тръмп, който има афинитет към президента Ердоган, ще бъде преизбран, е основен източник на безпокойство за и без това нервните инвеститори“, коментират финансистите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Иван Митев
преди 3 години
Поради неправилна емисия на турската лира, в Република Турция възникна стихиен етап на стопанска криза.До 2 часа развитието на кризата в Република Турция може да бъде прекратено, ако Турската централна банка въведе подобрено емитиране на турската лира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още