IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша глоби „Газпром“ със 7,6 млрд. долара заради „Северен поток 2“

В отговор на наложените санкции руската компания обяви, че ще обжалва

16:20 | 07.10.20 г. 35
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Полският антимонополен регулатор UOKiK наложи глоба от 7,6 милиарда долара на „Газпром"  заради газопровода „Северен поток 2", съобщава Bloomberg TV Bulgaria. UОКіК cъщo нaлoжи глoбa oт 100 млн. дoлapa нa ocтaнaлитe пeт ĸoмпaнии, финaнcиpaщи проекта.

Рекордната глоба оказва допълнителен натиск върху Москва по отношение на проекта, който е почти завършен, и ще доставя газ от Русия през Балтийско море до Германия. Полша и САЩ отдавна се противопоставят на изпълнението на „Северен поток 2". Причината – газопроводът ще задълбочи зависимостта на Европа от енергийните доставки на Русия, като застраши стабилността на Украйна, която служи като основен транзитен коридор за горивото.

Полският регулатор заяви, че газопроводът възпрепятства конкуренцията и „нарушава интересите на потребителите“. Той даде на „Газпром" и нейните партньори 30 дни да прекратят споразуменията за финансиране, с което да „възстановят“ конкуренцията. Глобата възлиза на 10% от приходите на основната руска компания за износ на газ, което е максималната допустимата санкция.

В отговор на наложените санкции „Газпром“ заяви, че ще обжалва.

„Това е сериозен и лош ход за проекта - означава, че той може да не бъде осъществен“, заяви Джонатан Ламб, старши анализатор във Wood & Company, чешка инвестиционна банка.

Акциите на „Газпром" поевтиняха с над 2% след 16 ч. българско време в сряда на борсата в Москва. Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки заяви миналия месец, че правителството му засилва натиска върху Германия да спре проекта след отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални. Това е ход, който може да се приеме като опит от страна на полското правителство да подтикне Германия и Европейския съюз да подкрепят новите санкции към „Газпром".

Германският канцлер Ангела Меркел също е изправена пред засилен натиск по повод проекта, като членове на нейната партия изразиха съмненията си към него. Отмяната на строежа на „Северен поток 2" ще значи пренебрегване на правителствената стратегия, изграждана с години, за превръщането на Германия в газов хъб.

Американският президент Доналд Тръмп също увеличи натиска върху проекта и призова Европа да купува повече втечнен природен газ от Америка. Полша, дългогодишен съюзник на САЩ в Източна Европа, приветства по-ранните американски санкции срещу „Газпром". Представители на полското правителство обсъдиха газопровода в рамките на посещение на американския държавен секретар Майк Помпео във Варшава през август.

Германската Uniper, един от финансовите партньори в „Северен поток 2", обяви, че ще обжалва санкциите, пише ТАСС.

„Убедени сме, че „Северен поток 2“ ще бъде от енергийна и икономическа полза и че Германия и Европа ще се нуждаят от повече газ в бъдеще, а доставките трябва да бъдат гъвкави и надеждни“, добавиха от компанията.

Въпреки че „Газпром" е собственик на проекта за газопровод в Балтийско море, половината от разходите на стойност 9,5 милиарда евро (11,2 милиарда долара) идват от основните партньори на проекта Engie, Royal Dutch Shell, германската Uniper, Wintershall и австрийската OMV.

„Газпром" заяви, че ще обжалва, защото „не е нарушила антитръстовите разпоредби на Република Полша“. С това основание компанията може да отмени временно глобата, докато съдът не се произнесе по делото, което според Uniper може да отнеме поне пет години. „Газпром“ разглежда размера на глобата като индикация, че Полша „иска по всякакъв начин да попречи на изпълнението на проекта „Северен поток 2“.

Миналата година, когато работата по връзката беше почти завършена, САЩ наложиха санкции на проекта, принуждавайки швейцарската компания, полагаща тръбопровода, да се оттегли.

„Газпром" заяви, че работи за завършване на „Северен поток 2", въпреки че все още не е ясно кога се очаква да приключи изграждането му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

34
rate up comment 2 rate down comment 1
markov
преди 3 години
Големи глупости си изписал...СП2 ще бъде довършен макар и със забавяне просто защото е търговски проект и снижава разходите за газ на големите икономики от ЕС. Па нямало съд , па нямало кой да го застрахова ...че то в Русия зер няма застрахователи ....стига се излага с тези елементарни опорни точки.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 1
markov
преди 3 години
Това е *** вица. *** ще налагали гроба на Газпром че стои газопрод които ги заобикаля. Че даже ще глобявали наред със Газпром и редица мощни западни компании. Поляците съвсем изкукаха май......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 0 rate down comment 5
dikens15
преди 3 години
Зеленият носов секрет и калта дето газиш са от пра сетата, които лекуваш!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Нещо ми лепне на подметката, поглеждам - Дики залепнал отдолу под формата на зелен носов секрет от грипно болен.Остъргвам го на един ъгъл и го оставям да си църка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 2 rate down comment 3
dikens15
преди 3 години
Що на теб върха в кариерата ти какво е??! Да скопиш ***-майка ли??!! Затова ли с такава блестяща собствена кариера си кибик по цял ден в тоя сайт и се чудиш с кой да се заяждаш, поради липса на елементарни познания и обща култура по каквато и да е тематика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Ето го Малкия Застраховкопродавач Митю "императора", изявяващ се като клавиатурен лъв, ликвидатор на народи и предатели, смачквач и разбирач, в императорския му дворец.Аа, пропуснах и моден гуру.https://freeimage.host/i/2rH2hFП.с. снимката е публична от ФБ профила на човечето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Явно много са ти необходими костюми, продавачо на застраховки Живот, което е върхът в кариерата ти на 43 годишен индивид (въздържам се да не се изсмея да не обидя младите, които тепърва навлизат и работят същото). И понеже си голям "разбирач" от костюми и мода, явно затова си преметнал чантичката диагоналка...Пхаахахааа... :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
Ти ли ще ми кажеш как да се обличам, бе, цъpвул, дето си обличал костюм сами на абитуриентския бал? Много ти е удобно анонимно да плюеш хората, които застават зад всяка своя дума с името и лицето си? Кой те знае каква комплексирана гнида си. Умственото ти ниво поне се вижда по постовете ти, в които отсъства всякакъв интелект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 1
Oбичам България
преди 3 години
Браво на тях, имат топки да си играят картите. Путин беше много горд, че вместо Южен прави Турски поток, помните ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 3
dikens15
преди 3 години
https://geopolitica.eu/aktualno/3245-energiynata-voyna-na-sasht-sreshtu-evropa
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още