IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша глоби „Газпром“ със 7,6 млрд. долара заради „Северен поток 2“

В отговор на наложените санкции руската компания обяви, че ще обжалва

16:20 | 07.10.20 г. 35
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Полският антимонополен регулатор UOKiK наложи глоба от 7,6 милиарда долара на „Газпром"  заради газопровода „Северен поток 2", съобщава Bloomberg TV Bulgaria. UОКіК cъщo нaлoжи глoбa oт 100 млн. дoлapa нa ocтaнaлитe пeт ĸoмпaнии, финaнcиpaщи проекта.

Рекордната глоба оказва допълнителен натиск върху Москва по отношение на проекта, който е почти завършен, и ще доставя газ от Русия през Балтийско море до Германия. Полша и САЩ отдавна се противопоставят на изпълнението на „Северен поток 2". Причината – газопроводът ще задълбочи зависимостта на Европа от енергийните доставки на Русия, като застраши стабилността на Украйна, която служи като основен транзитен коридор за горивото.

Полският регулатор заяви, че газопроводът възпрепятства конкуренцията и „нарушава интересите на потребителите“. Той даде на „Газпром" и нейните партньори 30 дни да прекратят споразуменията за финансиране, с което да „възстановят“ конкуренцията. Глобата възлиза на 10% от приходите на основната руска компания за износ на газ, което е максималната допустимата санкция.

В отговор на наложените санкции „Газпром“ заяви, че ще обжалва.

„Това е сериозен и лош ход за проекта - означава, че той може да не бъде осъществен“, заяви Джонатан Ламб, старши анализатор във Wood & Company, чешка инвестиционна банка.

Акциите на „Газпром" поевтиняха с над 2% след 16 ч. българско време в сряда на борсата в Москва. Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки заяви миналия месец, че правителството му засилва натиска върху Германия да спре проекта след отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални. Това е ход, който може да се приеме като опит от страна на полското правителство да подтикне Германия и Европейския съюз да подкрепят новите санкции към „Газпром".

Германският канцлер Ангела Меркел също е изправена пред засилен натиск по повод проекта, като членове на нейната партия изразиха съмненията си към него. Отмяната на строежа на „Северен поток 2" ще значи пренебрегване на правителствената стратегия, изграждана с години, за превръщането на Германия в газов хъб.

Американският президент Доналд Тръмп също увеличи натиска върху проекта и призова Европа да купува повече втечнен природен газ от Америка. Полша, дългогодишен съюзник на САЩ в Източна Европа, приветства по-ранните американски санкции срещу „Газпром". Представители на полското правителство обсъдиха газопровода в рамките на посещение на американския държавен секретар Майк Помпео във Варшава през август.

Германската Uniper, един от финансовите партньори в „Северен поток 2", обяви, че ще обжалва санкциите, пише ТАСС.

„Убедени сме, че „Северен поток 2“ ще бъде от енергийна и икономическа полза и че Германия и Европа ще се нуждаят от повече газ в бъдеще, а доставките трябва да бъдат гъвкави и надеждни“, добавиха от компанията.

Въпреки че „Газпром" е собственик на проекта за газопровод в Балтийско море, половината от разходите на стойност 9,5 милиарда евро (11,2 милиарда долара) идват от основните партньори на проекта Engie, Royal Dutch Shell, германската Uniper, Wintershall и австрийската OMV.

„Газпром" заяви, че ще обжалва, защото „не е нарушила антитръстовите разпоредби на Република Полша“. С това основание компанията може да отмени временно глобата, докато съдът не се произнесе по делото, което според Uniper може да отнеме поне пет години. „Газпром“ разглежда размера на глобата като индикация, че Полша „иска по всякакъв начин да попречи на изпълнението на проекта „Северен поток 2“.

Миналата година, когато работата по връзката беше почти завършена, САЩ наложиха санкции на проекта, принуждавайки швейцарската компания, полагаща тръбопровода, да се оттегли.

„Газпром" заяви, че работи за завършване на „Северен поток 2", въпреки че все още не е ясно кога се очаква да приключи изграждането му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 6 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
На малкия застраховкопродавач Митето "императора" му избила пяна от безсилие и яд... :))) Митьо, невзрачно човече нестъпвало в час по физическо, защо си мислиш, че на поляците им пука от твоите жалки напъни? Между другото, нали знаеш, че в Полша средната заплата в почти 3 пъти по-висока от калната дупка Рашка?И по-добре вместо да мишкарееш по форумите по цял ден, направи нещо за външния си вид, айде ръста не можеш да промениш, ама хвани си острижи мазните кичури, дето лепиш по темето, никой не можеш да заблудиш, че не си плешив, само ставаш за смях. Вземи отиди на някакъв спорт също. Че иначе жена трудно ще завъртиш, а скоро правиш 44!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 6
dakl
преди 3 години
Очевидно за Полша истарията се повтаря и е идва ли е очакват добри перспективи в близкине години, но както се казва всяка страна сама строи бъдещето си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 5
Императорът
преди 3 години
Ако СП2 бъде провален, щетите за Германия ще са десетократно по-големи от тия, дето ще претърпят Русия и Газпром... отделно и щетите за централноевропейските държави като Австрия, дето също чакат на руския газ. А какво ще стане с плановете за отказ от въглищата, нали се сещате? Това касае най-вече самата полша, която разчита на 80% на ток именно от въглища... въпреки че сега е най-големият потребител на РУСКИ газ в Източна Европа.Ама и Газпром са си виновни - отдавна трябваше да им врътнат крана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
Аха, в полския сайт, ясно - отивам да чета. Само не разбрах как точно полските *** са засегнати от това - откъде Германия си внася газ? Кой им дава право да съсипват чужда икономика и да нанася милиарди щети на чужда държава?И къде е това "монополно положение", щом всеки има право да купува газ откъдето иска? На тях някой забрани ли им да строят газопровод от Норвегия? Какъв е тоя монопол, дето всеки може да си го наруши, когато иска? Пазарният дял на Газпром в Европа да не би да е над 90%? И как не знам? Впрочем никой не твърди, че той ще се увеличи. СП 2 ще замени амортизираните газопроводи, които минават през украйна и.... опаааа..... през ПОЛША ??? Не е ли тук ключът от бараката? Излиза, че е е до някакво измислено монополство - целта е паpaзитни държави като украйна и пола да живеят на гърба на "лошите руснаци" !!! Отделно полша, дето е троянски кон на САЩ в ЕС !!! От подривната дейност на тия наглеци ще пострада и то тежко германската и като цяло европейската икономика.Апропо - много компании са много по-големи монополисти - Фейсбук, Гугъл и т.н. - ама те са АМЕРИКАНСКИ, там поляците не барат !!! Защо не одръстят компании с много по-големи обороти от Газпром? Защото - виж по-горе !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 4
Императорът
преди 3 години
То самият казус е абсурден и издиша отвсякъде. 1. Безпристрастен ли е тоя ПОЛСКИ антимонополен орган, който отсъжда в интерес на полша? Само аз ли виждам конфликт на интереси? По същата логика Газпром може да заведе контрадело в съдът в Крайсноярск и да осъди държавата полша да им прати 15 милиарда, задето саботира СП 2 - и то с много по-големи основания !!!2. Как точно газопровод, от Русия до чужда държава (Германия) нарушава интересите на ПОЛСКИТЕ потребители, като тоя газопровод дори не минава през полша или полските териториални води? Реално тук НЯМА КАЗУС !!! Както казах - все едно Exxon да избичи газопровод от Тексас до Мексико и антимонополният орган на Белорусь да ги санкционира за това !!!3. А може би полша е износител на природен газ и обвиняват Газпром в нелоялна конкуренция? Доколкото знам те само ПРЕПРОДАВАТ газ на украйна, газ който вземат... от кой, че не се сещам?4. Споменават украйна - украйна вече колония на полша ли е, че полша я защитава? И Газпром да не би да е осиновил украйна, че да е длъжен да и плаща издръжка?Крайно време е казусът да отиде на международен съд, защото ако казусът се превърне в прецедент, всяка държава ще може да дои която си международна чужда компания за каквото си иска. Утре UOKiK ще погне Росатом, Роснефт, после ще подкара европейските компании (впрочем те вече го правят), а защо не и американските? За отрицателно време полша ще си изплати дълговете, а после цялата пиянcка полска пacмина ще живее безметежно без да работи и ще се налива денонощно с водка за сметка на глобите, наложени на световния бизнес !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
"И как точно пияндyрската мрсна измeт ще накара Газпром, Shell, OMV, Engie, Uniper и Wintershall да им плащат милиарди? Че те утре може да решат да ги глобчят и с по сто милиарда !!!" ...хаха ...има правила импе , европейски съюз , свиквай ... :))) ... искът е на база обороти и въз основа на спечелено дело от регулаторът за концентрация ... :))) ... българският регулатор също може да съди различни компании в ЕС за концентрация ... разбирай монополно положение ... може да ги опъват както си искат като жартиери ... от 2015 ги предупреждават за концентрация на активи и монополно полжение и накрая хоп , иск ... :)))поляците са граждани на ЕС , значи са засегнати , българите са граждани на ЕС , значи са засегнати ... всеки един регулатор на европейска държава може да опъне СП2 , щото е започнат с ясното съзнание , че се нарушават определени правила на ЕС ...фани си намери решението им в резюме от полският им сайт и зачети ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 5
Императорът
преди 3 години
Хахахах - а ти забрави ли тоя втечнения откъде идваше всъщност? Купували по-евтино, ама друг път - само ти си вярваш на това. Щели да продават от техни находища, щели да купуват от Норвегия, само дето тоя газопровод, дето го строят, покрива към 1/3 от количеството, което внасят сега от Русия !!!А като ги натиснат да спрат да горят въглища? А? В един момент ще останат на тъмно, защото "рассияните", ще им покажат един среден !!! Именно защото следа пазарите изкъсо, знам "маааалко" повече от тебе !!! Знам и това, че ако сащанците продължат да добиват газ със същото темпо, след 10-15 години ще им пресъхнат находищата !!! Виж пространните анализи на ВР - коя държава колко залежи има и колко добива и ще се убедиш лично !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
ами то поляците въртят кранчето на рассияните , а не обратното . от 2015 внасят втечнен газ , и в момента от около 90% зависимост от рассия , имат около 55-60% . даже се гласят с пускането на балтикпайп изцяло да спрът да купуват от рассияните . остави това , ами от техни находища смятат да продават в украйна газ , от миналата година украйна купува по-евтино втечнен газ през полша отколкото тръбен рассийски . поляците разширяват терминалът си за втечнен газ и строят втори мащабен с възможност за съхранение ... е питай импа , той нали следи газовите пазари изкъсо ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 4
Ivanman
преди 3 години
време е да врътнат кранчето на полските селяни и хохлите да студуват и фалират за демократурата:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
Немците и *** ще са много кротки и мирни, защото в Полша има американски части, а мисля вече и база. Но основната причина е, че стратегията на руските генерали при разхода на "материал"(така наричат солдатите), а именно "бабите ще народят други" не е актуална. Няма кой да си мръдне пръста за клептомана путин и неговото лакомо обкръжение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още