IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерите на „Златна зора“ - признати за виновни, че ръководят престъпна организация

Процесът срещу гръцката неонацистка партия, който продължи 5 години, приключва с масови присъди

22:00 | 07.10.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Eirini Vourloumis/Bloomberg</em></p>

Снимка: Eirini Vourloumis/Bloomberg

Лидерите на гръцката неонацистка партия "Златна зора" бяха признати за виновни, че ръководят престъпна организация, с което приключи съдебният процес, продължил повече от пет години, съобщава Politico.

Съдиите взеха решение, че седем от бившите депутати на партията, включително лидерът Никос Михалолиакос, са виновни в обвинение, че управляват престъпна група, докато други бяха признати за виновни за участие в престъпна организация. 

„Демокрацията спечели днес. От всички нас зависи да печели всеки ден “, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в Twitter след обявяването на присъдата.

„Днешното историческо решение, че „ Златна зора “е престъпна организация, е победа за демокрацията. Щит за нашата демократична държава, но също така и силно общоевропейско послание към онези, които поставят под въпрос силните основи на върховенството на закона, нашите общи принципи и ценности “, заяви заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Маргаритис Схинас.

Процесът включваше няколко елемента: смъртоносното намушкване на гръцкия музикант Павлос Фисас, нападения срещу рибари мигранти, нападения срещу леви активисти и дали „Златна зора“ действа като престъпна организация.

Около 68 членове на партията, включително цялото висше ръководство, бяха изправени пред обвинения, вариращи от убийство, опит за убийство, притежание на незаконно оръжие, расистко насилие и пране на пари до управление на престъпна организация. Партията яростно отрече обвиненията и всякаква връзка с атаките, твърдейки, че са жертви на политически лов на вещици.

Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg

Присъдата беше приветствана от множество хора, събрали се пред съда.

Лидерът на „Златна зора“ Михалолиакос беше обвинен, че има централна роля в незаконните действия на партията.

„Решението на съда запечата днес онова, което антифашисткото движение посочва от години, че това е просто банда престъпници с ножове, които са изпълнявали заповеди, спуснати отгоре“, коментира Танасис Камбаянис, един от адвокатите, участвали в процеса срещу „Златна зора“.

Партията е основана през 1993 г., водейки началото си от малка секта на поддръжници на Адолф Хитлер. Членовете ѝ са известни с непоносимостта си спрямо малцинствата и мигрантите. Въпреки това „Златна зора“ успя да влезе в парламента през 2012 г., но подкрепата ѝ оттогава намаля, като по време на последните избори през 2019 г. тя остана извън партиите, влизащи в гръцкия парламент. 

През 2013 г. член на партията намушква с нож антифашисткия рап певец Павлос Фисас на улица в Пирея. Хладнокръвното убийство предизвика остра и мащабна реакция от страна на обществеността, което в крайна сметка доведе до разследване и съдебното решение от днес.

Присъдата "представлява исторически момент", споделя Габриел Сакеларидис, изпълнителен директор на Amnesty International за Гърция. "След години безнаказаност беше раздадено правосъдие в името на жертвите на престъпленията от омраза и расисткото насилие, както и на техните семейства. В същото време с това се изпраща послание до цяла Европа, че престъпленията от омраза, основани на расизъм и дискриминация, няма да бъдат толерирани“, подчерта Сакеларидис.

След присъдата бившият депутат от „Златна зора“ и настоящ независим евродепутат Йонис Лагос написа в Twitter, че ще продължи да се бори срещу решението, като нарече гръцката съдебна система „идиотска“ и „робска“.

Симпатизантът на „Златна зора“ Йоргос Рупакиас беше признат за виновен за убийството на Фисас, като му предстои доживотна присъда. Други 15 обвиняеми бяха осъдени като съучастници в убийството. Всичките пет души, обвинени в опит за убийство на египетски рибари, бяха признати за виновни, докато четирима души, обвинени в опит за убийство при нападенията срещу леви активисти, бяха признати за виновни в причиняване на телесни повреди. Само 11 от 68-те обвиняеми присъстваха в съдебната зала.

Членовете на партията, признати за виновни, са осъдени на по 15 години затвор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Petar2015
преди 3 години
Гръцките депутати нямат ли "имунитет" срещу съдилищата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още