IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Взгляд": Обидената Полша наложи огромна глоба на "Газпром"

В Русия виждат политически мотиви зад решението на антимонополния регулатор да санкционира участниците в проекта "Северен поток 2"

12:54 | 08.10.20 г. 42
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Антимонополният регулатор на Полша глоби "Газпром" и петте компании в проекта "Северен поток 2", като наложената глоба е значителна - 7,6 млрд. долара и приближава сумата, за която ще бъде изграден проектът, припомня в свой коментар руското издание "Взгляд".

Руският газов гигант съобщи, че ще обжалва решението и на този етап глобата, определена като "несъразмерна", няма да бъде платена. От съобщението на компанията по казуса става ясно още, че те виждат в тази санкция опит с всякакви средства да бъде блокирано строителството на "Северен поток 2".

Защо Полша е така силно обидена на "Газпром" и европейците?

Според "Взгляд" има редица слабости в решението на полския регулатор. Например, че строителството на газопровода няма разрешението на властите в страната. Експерти обясняват, че Полша реално не е забранила строежа и дори няма такова право.

Те припомнят, че "Газпром" подели разходите за проекта с пет европейски компании -  Engie, OMV, Shell, Uniper и Wintershall. Именно създаването на съвместното предприятие между акционерите беше блокирано от полските власти с мотива, че "Северен поток" 2  ще повиши монопола на "Газпром" на европейския пазар.

Но това решение е много спорно и Полша взе явно политически ангажирано решение, допълва руското издание, позовавайки се на финансови експерти.

Обжалването на това решение би отнело години и съответно забавило проекта и затова компаниите промениха първоначалните намерения - вместо партньори, петте европейски компании станаха кредитори на "Газпром" в строителството на "Северен поток 2".

Именно това кредитно споразумение е разследвано от антимонополната комисия на Полша сега и е обект на санкция. Глобата е наложена, тъй като компаниите не са уведомили полските власти за договорките си.

Отпуснатото финансиране не нарушава антимонополното законодателство и не се регулира от полските власти, смятат от Асоциацията на юристите в Русия. На кого отпускат кредит европейски компании не е работа на полските регулатори, допълват още финансови експерти пред "Взгляд".

Освен нарушенията на конкуренцията на пазара с финансовото споразумение, Полша вижда заплаха за транзита на газ през газопровода "Ямал" на нейна територия. Според руската страна обаче такава заплаха няма - и "Северен поток 2", и "Турски поток" трябва да поемат транзита през Украйна. За Полша реализацията на "Северен поток 2" дори ще е от полза, защото може да купува излишъците от по-евтин газ от Германия на другите европейски държави.

Като цяло санкцията от полския регулатор едва ли ще спрат "Северен поток 2", пише в заключение "Взгляд". "Газпром" ще обжалва глобата първо пред полския съд, където шанса да спечели са нищожни, а след това - на европейско ниво. Делото ще се точи години, през които газопроводът реално ще бъде построен и въведен в експлоатация, прогнозира изданието.

Проблемът с американските санкции обаче е съществен - "Газпром" трябва да намери начин технически да довърши строителството, без това да й се отрази. Не случайно корабите й, които могат да полагат тръби по дъното на морето, вече са със сменена собственост.

След това проектът трябва да бъде въведен в експлоатация, избягвайки нови санкции от страна на САЩ, както и в съзвучие с правилата на Третия енергиен пакет на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

41
rate up comment 1 rate down comment 0
panther
преди 3 години
При последната светона война: германците имат най-добрите танкове, най-добрите подводници, произвеждат серийно първите реактивни изтребители и бомбардировачи, произвеждат серийно първите балистични и крилати ракети. Обаче "produced in" (големи количества), побеждава по-добрите образци "designed in". Интелектуалната собственост е добро нещо, стига този насреща да му пука за нея. И когато си съсипваш средната класа и за целите на нечовешки концентрираните печалби на олигархията изнесеш 90% от реалното производство извън страната, това няма да свърши добре. Ще поживеем, ще видим, дано да не съм прав, че иначе няма да е приятна ситуацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 1 rate down comment 1
markov
преди 3 години
Ъхъ ъхъ .....някога в бъдещето ще потекат едни реки от мед и масло.....надяй се *** на пияна булка какот се казва ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 2 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
А и още нещо, Митьо, снимчиците са от личния ти ФБ профил и са ПУБЛИЧНИ и видими за всички.Ти сам си си ги публикувал :))Тичкай да плашиш сега гаргите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Я, Малкия Застраховкопродавач Митю "императора" пак скимтял.Митенце, твоята история е ясна. Ти си едно дълбоко комплексирано човече, което си има история.Още от малък си бил в ролята на подмазвач на по-големите и силните. От тогава си в ролята на слугинаж, каквато искаш да играеш и сега, само, че дори твоите са те преценили колко струваш.След това идват разочарованията в любовния живот - жените не обичат такива мижитyрки. Поне външен вид да можеше да предложиш, а то 165 см и една педя разстояние от рамо до рамо, в комбинация с мазните кичури, които лепиш по темето, за да криеш плешивостта.Остана ти успокоението, че като си нелицеприятен, поне може би си умен но...пазарът оценява най-добре кой колко ум има.Теб добре те е оценил - да си продавач на застраховки живот на почти 44 години, говори само за себе си. А, забравих, "преподавател" - явно заплатката на застраховкопродавач не стига и се принуждаваш да търсиш нещо допълнително, хонорарче. Ее, нищо лошо.Та малкото и озлобено човеченце си повярвало, че е борсов играч и купило акцийки на нефтодобивнии газодобивни фирми, а цените им падат ли падат, начело с любимото му газпромче...разочарование и тук.И така - комплексите са огромни, но си имат причина. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 3 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
Чернев, много интересна теория. И какви точно "образци" експортира САЩ? Троцкистки комунизъм ли - бунт не на работническата класа (както някога в Русия), а на пapaзитните касти? Етнически и расови квоти навсякъде? Секcyално извратенячество? Идеята, че САМО животът на чepните имал значение? Не виждаш ли, че САЩ е пред катастрофа? Русия - напротив - след всеки удар - санкции и прочие, тя само излиза още по-силна !!! Защото това е капиталистическа държава - Русия се върна към класическия капитализъм, докато богатия Запад залитна към комунизма - щото не си взе поука от СССР и източна Европа - и то към един безкрайно по-безумен комунизъм залита !!! Вместо диктат на работещото мнозинство, диктат на паpaзитиращите малцинства !!!Хубаво е, че само САЩ могат да спасят запада от комунизма - защото левите психопати-троцкисти подценяват американския народ и това че той е достатъчно тежко въоръжен и все още достатъчно бял !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 4 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
Виж какво, нищoжество:1. Застраховател е уважавана професия в целия нормален свят. Твоето отношения към нея показва само твоето безкрайно ниско ниво, ти си обикновен сeлски цъpвул. 2. Аз съм преподавател - което е още по-уважавана професия - разбира се за нормалните хора, не за скoтовете. 3. С каквото и да се занимавам, пак стоя по-високо от тебе като достойнство, защото поне не съм нископлатена *** на едно чуждо посолство, каквато си ти. 4. Комплексирания си ти - защото нападаш с лични обиди хора, които не се страхуват да излязат пред хората с името и лицето си, докато сам ти се криеш като xлeбapка зад анонимността на Интернет. Освен това не съм те упълномощил да ми публикуваш лични данни - това е подсъдно и на базата именно на това, че е подсъдно, мога да поискам от *** да ми съдействат за да те открия и да ти потърся сметка. И сериозно ще се замисля дали да го направя, ако още веднъж ми навлезеш в личното пространство. Ще те влача по съдилищата, докато сам си метнеш примката. 5. Разбирам, че нямаш друг вариант да пишеш тука, освен да нападаш хората с обиди, защото компетенството ти в каквато и да е област, особено финанси и икономика, е нулево, но ти забранявам да го правиш на мой гръб, иначе ще се увериш, че изобщо не си толкова анонимен, колкото си мислиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 3 rate down comment 2
Oбичам България
преди 3 години
Македония като територията може да в загубена, но кой направи българите там македонци и ги научи да мразят братята си, защото турците не са?Кой анексира Молдова и даде Южна Добруджа на Румъния като компенсация? Кой върна на "братята си по оръжие" същата? Ако си чувал за Иван Вазов, прочети "Опълченците на Шипка" и "На руските войни". Нарочно те прехвърлям в литературата, че малко си съчиняваш. Отношенията ни с Русия имат две страни, гледай малко по обективни.И недей плачи на чуждия гроб, нали така (на Газпром)?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 3
Oбичам България
преди 3 години
Моля те, точно за история да не я спорим. Прочети си края на ВСВ България на кого иска да се предаде и кой ни обявява война преди да е станало. Прочети си и кой плаща рубли на "нашите тук" да обявяват войни в последните дни от войната.Остави пристрастията и чети, без да си нагласяш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 3 rate down comment 4
dikens15
преди 3 години
Тъ пако, Македония я загуби Фердинанд още през Балканската и Междусъюзническата. Другите територии са взети по силата на Ньойският договор след ПСВ, в която въобще не ни е било нужно да влизаме между другото. Естествено влизаме пак на страната на Германия ( Кобурга ни тика). Къде е тук Русия тъ пако??!!! И защо тя е длъжна да ни бърше задниците всеки път, когато се насе рем???!! И защо да го прави????! За да могат изме кяри като теб да плюят ли???!! Българите трябва да сме господари на собствената си съдба, да взимаме собствените си решения и да спрем да мрънкаме, че тоя или оня виновен. Ама ти едва ли ще вденеш това. Ти си гни да комунистическа, свикнал да ли же задните части на силните на деня и да крещи за този, дето е на власт( срещу ръжен не се рита, нали ***)?!!!! Хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 3 rate down comment 5
cherney
преди 3 години
Една империя влиза в процес на упадък в момента, в който престане да експортира образци. А империя е тази държава, която прави точно това. Образците могат да бъдат всякакви - модел за обществено-политическо устройство, икономически, културни, религиозни и всякакви др. образци. СССР не се разпадна заради Горбачов, аварията в Чернобил или др., както мнозина не особено интелигентни индивиди смятат, а поради това, че престана да експортира образци, които бяха интересни на света. Такъв образец, например, беше комунистическия строй, като модел на обществено-политическо устройство. Когато този модел рухна, СССР се разпадна в качеството си на империя, защото нищо не можеше да предложи на света. Този разпад беше спрян в рамките на Руската федерация, но и тя неизбежно ще се разпадне на съставните си части, доколкото подобен организъм може да съществува само като истинска децентрализирана федерация с работещи институти и пазарна икономика. Връщайки се към империите, днес т.нар. Запад с център САЩ е единствената империя. И това е така, защото създава образци, които са интересни на света. Да ги посочвам е безсмислено, защото ще отнеме много време. Когато западния свят престане са го прави - да създава и експортира образци, Западът като империя ще рухне. Но това ще стане, когато друг започне да го прави вместо тях. Който смята, че Китай или Русия ще заемат тази роля, то той трябва да разбере, че това ще се случи, когато вместо надпис "Designed in California, produced in China" видим обратното. А до тогава - тихо, тихо ...... и налягане на парцалите. Ето ти един много елементарен пример за експорт на образци / в областта на културата / - Холивуд, Бийтълс, Ролинг Стоунс, AC/DC. Когато китайска / руска поп група събере четвърт милион фенове на концерт в Латинска Америка, може да седнем и да дебатираме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още