IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Взгляд": Обидената Полша наложи огромна глоба на "Газпром"

В Русия виждат политически мотиви зад решението на антимонополния регулатор да санкционира участниците в проекта "Северен поток 2"

12:54 | 08.10.20 г. 42
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Антимонополният регулатор на Полша глоби "Газпром" и петте компании в проекта "Северен поток 2", като наложената глоба е значителна - 7,6 млрд. долара и приближава сумата, за която ще бъде изграден проектът, припомня в свой коментар руското издание "Взгляд".

Руският газов гигант съобщи, че ще обжалва решението и на този етап глобата, определена като "несъразмерна", няма да бъде платена. От съобщението на компанията по казуса става ясно още, че те виждат в тази санкция опит с всякакви средства да бъде блокирано строителството на "Северен поток 2".

Защо Полша е така силно обидена на "Газпром" и европейците?

Според "Взгляд" има редица слабости в решението на полския регулатор. Например, че строителството на газопровода няма разрешението на властите в страната. Експерти обясняват, че Полша реално не е забранила строежа и дори няма такова право.

Те припомнят, че "Газпром" подели разходите за проекта с пет европейски компании -  Engie, OMV, Shell, Uniper и Wintershall. Именно създаването на съвместното предприятие между акционерите беше блокирано от полските власти с мотива, че "Северен поток" 2  ще повиши монопола на "Газпром" на европейския пазар.

Но това решение е много спорно и Полша взе явно политически ангажирано решение, допълва руското издание, позовавайки се на финансови експерти.

Обжалването на това решение би отнело години и съответно забавило проекта и затова компаниите промениха първоначалните намерения - вместо партньори, петте европейски компании станаха кредитори на "Газпром" в строителството на "Северен поток 2".

Именно това кредитно споразумение е разследвано от антимонополната комисия на Полша сега и е обект на санкция. Глобата е наложена, тъй като компаниите не са уведомили полските власти за договорките си.

Отпуснатото финансиране не нарушава антимонополното законодателство и не се регулира от полските власти, смятат от Асоциацията на юристите в Русия. На кого отпускат кредит европейски компании не е работа на полските регулатори, допълват още финансови експерти пред "Взгляд".

Освен нарушенията на конкуренцията на пазара с финансовото споразумение, Полша вижда заплаха за транзита на газ през газопровода "Ямал" на нейна територия. Според руската страна обаче такава заплаха няма - и "Северен поток 2", и "Турски поток" трябва да поемат транзита през Украйна. За Полша реализацията на "Северен поток 2" дори ще е от полза, защото може да купува излишъците от по-евтин газ от Германия на другите европейски държави.

Като цяло санкцията от полския регулатор едва ли ще спрат "Северен поток 2", пише в заключение "Взгляд". "Газпром" ще обжалва глобата първо пред полския съд, където шанса да спечели са нищожни, а след това - на европейско ниво. Делото ще се точи години, през които газопроводът реално ще бъде построен и въведен в експлоатация, прогнозира изданието.

Проблемът с американските санкции обаче е съществен - "Газпром" трябва да намери начин технически да довърши строителството, без това да й се отрази. Не случайно корабите й, които могат да полагат тръби по дъното на морето, вече са със сменена собственост.

След това проектът трябва да бъде въведен в експлоатация, избягвайки нови санкции от страна на САЩ, както и в съзвучие с правилата на Третия енергиен пакет на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

31
rate up comment 5 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
И не знам кой ти ги говори тия тъпанарщини, че ако не били сърпичуците, щели да ни били вземат териуорията.Македония я взеха руснаците, дадоха я на сърбия и проведоха изтребване на българите там и смяна на съзнанието, опитаха и в цяла югозападна България да направят същото, дадоха западните покрайнини, Драмско, част от Добруджа и тн.Картата на България преди войната виждал ли си я, пудел с пудел неграмотен?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Груйо, май и с историята си на "вие"! България се включва във ВСВ на страната на Германия с пряк натиск от страна на СССР това да се случи, поради простия факт, че по това време Хитлер и Сталин са съюзници.Първо малко книгите, после глупостите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 5
dikens15
преди 3 години
Пич не знам каква история четеш и кой ти е преподавал, но ако ги нямаше руските и ако ние не се бяхме включили на тяхна страна от България нямаше да остане нищо след ВСВ. Може би някое малко островче в Централна България. Другото щеше да е половината сръбско, другата половина гръцко. Колкото до Полша- недей рева на чужди гробища, но ако се интересуваш питай чехите за поляците и ще ти кажат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 4 rate down comment 5
Oбичам България
преди 3 години
Разбирам да има позиция "за" и "против", но да се подиграваш на поляците за войната на два фронта с СССР и Германия и последвалото Катинско клане (убите са 20 000+ души от руснаците и все интелигентни хора) е меко казано грозно и долно... още повече, че при нас също има руски съд и окупация от Русия.Така, да гледаме първо нас как са ни ***ли руснаците ВСВ и да не се смеем много на поляците, ок?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 2
dikens15
преди 3 години
Не се и съмнявам, че си горд с този факт!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
За разлика от тебе, пуделче, моИте колеги могат да пишат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 3
dikens15
преди 3 години
Ако го напишеш още 100 пъти ще се случи!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 3
dikens15
преди 3 години
Твойте колеги са ветеринари *** !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Копейка, за последната година до тоя момент са минали 5 млрд. Куб метра газ. Колкото потреблението на България.Дигодина, ако няма пак поправки по няколко пъти на годината - 10млрд. куб метра. Евентуално.При смешната цена за Китай, как ще избият 20 млрд. долара инвестиция за строежа? Никак.Жълтурите ги доят зверски, а пияндурниците даже не разбират какво става. Или разбират, но друг избор нямат.Няма да е далече момента в Сибир да се вее кирайското знаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 5
panther
преди 3 години
@Ватавглавата.Силата на Сибир беше завършен декември миналата година. Още не рааботи на пълен капацитет. За по-малко от месец е доставен газ колкото консумацията на България за година... Виждам, че ти е забавно, е, ти си лай, той газа си върви. А турски поток ще се свърже с българската газопреносна мрежа всеки момент, и от там и с другите балкански мрежи. Таквиз ми ти веселби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още