IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Взгляд": Обидената Полша наложи огромна глоба на "Газпром"

В Русия виждат политически мотиви зад решението на антимонополния регулатор да санкционира участниците в проекта "Северен поток 2"

12:54 | 08.10.20 г. 42
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Антимонополният регулатор на Полша глоби "Газпром" и петте компании в проекта "Северен поток 2", като наложената глоба е значителна - 7,6 млрд. долара и приближава сумата, за която ще бъде изграден проектът, припомня в свой коментар руското издание "Взгляд".

Руският газов гигант съобщи, че ще обжалва решението и на този етап глобата, определена като "несъразмерна", няма да бъде платена. От съобщението на компанията по казуса става ясно още, че те виждат в тази санкция опит с всякакви средства да бъде блокирано строителството на "Северен поток 2".

Защо Полша е така силно обидена на "Газпром" и европейците?

Според "Взгляд" има редица слабости в решението на полския регулатор. Например, че строителството на газопровода няма разрешението на властите в страната. Експерти обясняват, че Полша реално не е забранила строежа и дори няма такова право.

Те припомнят, че "Газпром" подели разходите за проекта с пет европейски компании -  Engie, OMV, Shell, Uniper и Wintershall. Именно създаването на съвместното предприятие между акционерите беше блокирано от полските власти с мотива, че "Северен поток" 2  ще повиши монопола на "Газпром" на европейския пазар.

Но това решение е много спорно и Полша взе явно политически ангажирано решение, допълва руското издание, позовавайки се на финансови експерти.

Обжалването на това решение би отнело години и съответно забавило проекта и затова компаниите промениха първоначалните намерения - вместо партньори, петте европейски компании станаха кредитори на "Газпром" в строителството на "Северен поток 2".

Именно това кредитно споразумение е разследвано от антимонополната комисия на Полша сега и е обект на санкция. Глобата е наложена, тъй като компаниите не са уведомили полските власти за договорките си.

Отпуснатото финансиране не нарушава антимонополното законодателство и не се регулира от полските власти, смятат от Асоциацията на юристите в Русия. На кого отпускат кредит европейски компании не е работа на полските регулатори, допълват още финансови експерти пред "Взгляд".

Освен нарушенията на конкуренцията на пазара с финансовото споразумение, Полша вижда заплаха за транзита на газ през газопровода "Ямал" на нейна територия. Според руската страна обаче такава заплаха няма - и "Северен поток 2", и "Турски поток" трябва да поемат транзита през Украйна. За Полша реализацията на "Северен поток 2" дори ще е от полза, защото може да купува излишъците от по-евтин газ от Германия на другите европейски държави.

Като цяло санкцията от полския регулатор едва ли ще спрат "Северен поток 2", пише в заключение "Взгляд". "Газпром" ще обжалва глобата първо пред полския съд, където шанса да спечели са нищожни, а след това - на европейско ниво. Делото ще се точи години, през които газопроводът реално ще бъде построен и въведен в експлоатация, прогнозира изданието.

Проблемът с американските санкции обаче е съществен - "Газпром" трябва да намери начин технически да довърши строителството, без това да й се отрази. Не случайно корабите й, които могат да полагат тръби по дъното на морето, вече са със сменена собственост.

След това проектът трябва да бъде въведен в експлоатация, избягвайки нови санкции от страна на САЩ, както и в съзвучие с правилата на Третия енергиен пакет на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 8 rate down comment 5
dikens15
преди 3 години
Същото, но с обратен знак( ако разбираш какво искам да ти кажа) можем да го кажем за теб!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 6
markov
преди 3 години
Ша им платят на кукуво лято .....помня и някаква 50 милиардна глоба за Юкос някакъв съд беше измислил. от там кво взеха ..май среден пъст
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 5
Zlato
преди 3 години
Като са си екстра, се чудя, защо се пенявят като бесен пес пред евтаназия ;) Явно усещат дървото, ама да са живи и здрави и все така да се грижат за европейските интереси :)Да не говорим, че тръбата въобще не минава през тяхна територия, ама и тях нещо като шефовете почнаха да ги хващат бесните и налагат санкции по света и у другите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 8
khao
преди 3 години
хаха, *** пак плачат като вдовица за .... на политически мотивиран проект, политически мотивирана глоба... или по нашенски... на зъл орех, зъл прът!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Средна заплата в Полша - 1200 евро.Тия с yшaнкитe само подсмърчат отстрани и си бършат зачервените от алкохол носове с непраните си ватенки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
екстра са си поляците , 10-та икономика по сила в ЕС , 24-та в света , да не ги мислим ... не сте се заглеждали колко качествени полски неща има по наш'те магазини ... ниска инфлация , приличен постоянен ръст на БВП , много приличен кредитен рейтинг ... оправят се доста добре ... да му мислят рассияние ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Слугинажът с петолъчки наизскачал да църка...липсва ви само Малкия Застраховкопродавач Митю "императора" да ви поведе на клавиатурен партизанлък.:0)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 5
Zlato
преди 3 години
Пановете от 39-та не могат си седнат на гъ.за откакто и руснаци и германци ги таковаха заедно. Затова и тея напъни, поне малко да отмъстят за унижението :)Разбира се едва ли някой ще им плати нещо, но пък това е още една стъпка в "правилната" посока на полуразпад на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 6
Mirilai-lai
преди 3 години
а руснаците може толкова да се засегнат, че да им покажат един среден и контраглоба
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 6
markov
преди 3 години
голям смях ....Пановете ще движат ЕС политиката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още