IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК подписа договор за 500 хил. курса лечение с ремдесивир

Лекарството беше в схемата за лечение на американския президент Доналд Тръмп

13:37 | 08.10.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) е подписала договор за обща доставка с Gilead за покупката на 500 хил. курса лечение с "Веклури", търговското наименование на ремдесивир, използвано за лечение на COVID 19. В договора е предвидена възможност за увеличаване на количеството, посочват от пресцентъра на ЕК.

От доставките могат да се възползват 37 държави - сред които членовете на ЕС, кандидатите за членство и Великобритания.

От Брюксел посочват, че на този етап "Веклури" е единственото лекарство, което дава резултат при лечение на пациенти с коронавирус, които се нуждаят от кислородна терапия. С него беше лекуван и американският президент Доналд Тръмп.

От Брюксел напомнят, че през август са били осигурени 33,3 хил. дози от лекарствения продукт. Тогава договорът е бил финансиран със средства от спешния фонд на общността (ESI) в размер на 78 млн. евро.

Тези дози покриха спешните нужди от лекарството в периода между август и октомври и гарантираха, че пациенти в критично състояние получават нужното лечение.С новия договор ще се гарантира непрекъсваемост на доставките.

През тази година ЕК сключи няколко договора с общи доставки, сред които и за болнично оборудване, както и за доставка на бъдеща ваксина срещу коронавируса. С тях се постигат по-добри условия по сделките за страните от общността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
"Лекарството беше в схемата за лечение на американския президент Доналд Тръмп"Това реклама ли е.....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още