IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IBM се разделя на две публични компании

109-годишният гигант иска да се фокусира върху растежа на облачните си услуги

10:30 | 09.10.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

International Business Machines (IBM) се разделя на две публични компании, с което технологичният гигант ще се отклони от досегашния си бизнес път, за да се съсредоточи върху високомаржовите изчислителни облаци, предава Ройтерс.

IBM ще листне своето звено за ИТ инфраструктура, което предлага техническа поддръжка на 4600 клиенти в 115 страни. Идеята е то да стане отделна компания с ново име и да излезе на борсата до края на 2021 г.

Новото предприятие ще има 90 хил. служители, а лидерската му структура ще бъде определена до няколко месеца, обяви главният финансов директор Джеймс Кавано.

IBM, която в момента има над 325 хил. служители, твърди, че очаква разходите по разделянето и оперативните промени да достигнат близо 5 млрд. долара.

Инвеститорите подкрепиха изненадващото решение на главния изпълнителен директор Арвинд Кришна, ключовият архитект зад придобиването на облачната компания Red Hat за 34 млрд. долара миналата година. Новината изпрати цената на акциите на IBM със 7% нагоре.

Новият фокус на компанията

В блога на IBM Кришна твърди, че ходът представлява „значителна промяна“ в бизнес модела на 109-годишната компанията.

„IBM по същество се отървава от свиващите се операции с нисък марж, като се има предвид канибализиращото въздействие на автоматизацията и облака, маскиращи по-силен растеж в останалата част от операциите“, коментира анализаторът на Wedbush Securities Моше Катри.

IBM, която се стреми да компенсира забавянето на продажбите на софтуер и сезонното търсене на мейнфрейм сървърите ѝ, твърди, че сега ще се фокусира върху отворени хибридни облаци и решения с изкуствен интелект.

Кришна, който през април зае поста на Джини Ромети като главен изпълнителен директор, заяви, че софтуерът и портфолиото от решения на IBM ще носят по-голямата част от приходите на компанията след отделянето.

Освен това компанията заяви, че очаква приходите ѝ за третото тримесечие да достигнат 17,6 млрд. долара, а коригираната печалба да е 2,58 долара на акция, приблизително колкото очакват и от Wall Street.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
nikiangel
преди 3 години
Вървят по същия път като HP.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още