IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сградното строителство дърпа надолу общия сектор у нас през август

То ускорява забавянето си на годишна основа спрямо юли и юни

12:29 | 09.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Lam Yik/Bloomberg</em></p>

Снимка: Lam Yik/Bloomberg

Строителната продукция у нас е отбелязала втори пореден месец на спад през август, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

В сравнение с юли произведената строителна продукция в България намалява с 1%, а на годишна основа спадът е с 4,9%, като и в двата случая той се определя от забавянето при сградното строителство.

През август строителството на сгради се е свило с 1,4% на месечна основа, точно колкото и през юли. Преди това, през май и юни, то се върна към растеж, след като записа седем поредни месеца на спад. Причина за пониженията през март и април беше извънредното положение в страната с цел спиране на разпространението на коронавируса. Строителство Строителство

Лятото забавя и гражданското и инженерно строителство у нас, в което влиза и строителството на инфраструктура. През август то отчита първо понижение на месечна база от 0,5% от три месеца насам.

Сградното строителство дърпа надолу цялостната строителна продукция и при сравнението със същия период на миналата година. През август то отбелязва годишно понижение от 8,6% и се ускорява спрямо юли и юни, когато свиването беше със съответно 6,3% и 4,1%. Строителство Строителство

Все пак то е близо два пъти по-малко в сравнение с двуцифрените годишни спадове между март и май, породени от ограниченията заради коронавируса.

В същото време гражданското и инженерното строителство е успяло да излезе на плюс през август с 0,3% спрямо същия период на миналата година, след като през юли се понижи с 0,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още