IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има по-големи заплахи за демокрацията от Путин и Си Дзинпин

Западните правителства трябва да парират агресията на автократите, но спасяването на демокрацията започва у дома

14:30 | 17.10.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Най-мъдрите думи, които чух тази година за развитите демокрации в света, бяха на шпионин. Алекс Йънгър, напускащият ръководител на британското тайно разузнаване, предупреди за риска от прекомерна реакция срещу опитите на Русия и други държави да подкопаят западните общества. Разбира се, агенции като неговата трябва да противодействат на подобни операции. Но проблемите не започват и не свършват с Москва, пише Филип Стивънс за Financial Times.   

Отстъплението на демокрацията е любима тема на нашето време. Вижда се защо. Където и да погледнете, самозвани силови лидери се подиграват на либералните ценности. Маршът на демокрацията от ранната ера след студената война се превърна в отстъпление. Към невъзмутими авторитаристи като руския президент Владимир Путин и китайския Си Дзинпин се присъединиха нелиберални националисти от типа на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и индийския премиер Нарендра Моди.

ЕС има свой, макар и джобен, автократ в лицето на унгарския министър-председател Виктор Орбан. Управляващата в Полша партия "Право и справедливост" е изправена пред разследване от властите на ЕС за подкопаване на независимостта на съдиите. Популистките партии разтърсиха върхушката в цяла Европа. Най-лошото от всичко е, че най-могъщата демокрация в света има, САЩ, в лицето на президента Доналд Тръмп има неуспял автократ, безскрупулен в пренебрежението си към върховенството на закона.

Не е изненадващо, че усилията на путиновия режим за подхранване на разделението чрез разпространение на дезинформация и подпомагане на крайните десница и левица предизвикват сериозно възмущение. На такова е обект и Пекин, с очевидната си решимост да комбинира жестоки политически репресии вкъщи с постоянни кибератаки срещу западни компании и публични институции. Не винаги е ясно, че демократичният център ще издържи.

След като цял живот се е борил с подобни набези, сър Алекс (Йънгър) е свикнал с опасностите. Но както той каза в прощално интервю за FT, не бива да омесваме вътрешните проблеми с външните заплахи. Вземете Путин: „Мисля, че е наистина важно да избегнем две грешки: първата е да не свършим работата на Русия, като я въздигаме. Не съм виждал във Великобритания случай, при който това да се е отчитало стратегически. Второ, но свързано с това, мисля, че не трябва да надценяваме и реалното влияние на руснаците. Не те създадоха проблемите, които ни разделят - ние го направихме."

Трябва да се придържаме към това признание във всяка дискусия за това как демокрациите могат да възстановят доверието на своите граждани. Често се казва, че светът преминава през тукидидов момент (по името на древногръцкия историк - бел. прев.), при който мощта преминава от САЩ към надигащия се Китай, усилвайки напрежението, както някога между Атина и Спарта.

Последна актуализация: 12:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 2
legitim
преди 3 години
7. го е казал изчерпателно. Няма какво да допълня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
himas@mail.bg
преди 3 години
Когато някой ти казва , лошите не са виновни, че са лоши, а виновни са добрите, щото, видите ли, не вземали мерки срещу лошите, то основното тръшкане не е срещу добрите. Всъщност няма тръшкане. Има гадна, безогледна, първосигнална манипулация. Просто читателят не трябва да се оставя нито за миг, без да му се напомня кои са добрите и кои са лошите. Добрите САЩ и Западна Европа. Лошите - Русия и Китай.Това е идеята на подобни мерзки писания. Това е целта им.Де гиди лицемери, ниедни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
george353
преди 3 години
По-голяма опасност от унищожаването на Джулиан Асандж, Челси Менинг, Едуард Сноудън и другите борци за свобода на словото, няма. Това показва на какво е способна тъмната страна за да прикрие своите военни престъпления и корупционни схеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
scott
преди 3 години
ей сегинка, тукана в тоз коментар, ше ви кажем що демокрационът на западът нещо не успева!ЩОТО ДЪРТИТЕ ЕВРЕИ РЕШИХА ДА ПУСНАТ БЕЗЧЕСТИЕТО БЕЗКРАЙНО ПЕЧАТАНЕ НА ПАРИ НАРЕЧЕНО "КОЛИЧЕСТВЕНИ УЛЕСНЕНИЯ" И ДА ИЗБЕГНАТ ВОЙНАТА! Сега, уважаеми евреи, ше получите и безчестието и войната. Чрез количествените размазахте ПАЗАРЪТ! ФЕД назначава успелите бизнесмени и заличава тези с добри идеи, но КОНКУРЕНТИ.Къв сатна резултатът? Чиста форма на соцялизъм и държавно планиране! При това, не на петилетки а планирано върху безкраен разтеж, потребление и върху лигавата страна на човека, увеличаващо егото му до безкрай. Е, СОРКА, ТАЗ СИСТЪМ НЕМА НИЩО ОБЩО С ДЕМОКРАЦИОНЪТ. ВАЙМАРСКА РЕПУБЛИКА И ВИКАТ.Ено примерче за обосновка: Тръмпът ти се разболева внезапно, силно и скоротечно от ковид след дебатът с байдън. За западното ухо това е такава трагедия......................*** ДАЙ ДА НЕ АТАКУВАМЕ БОЛНИЯ ЧОВЕК, ШЕ ЗЕМЕ СЕ ЗЛЕПОСТАВИМЕ. ДА НАПРАИМ ПАРАД В ЕНГОВА ЧЕСТ?За човек израснал в соцпропагандата това изглежда така: тръмполината загуби дебете с байдън? Ко ше предизвика пауза и съжаление след тълпата? АЙДЕ ЗАРАЗЕН С КОВИД-ПРОПАГАНДНО. Парираме атаки, следва чудодейно изцеление и масирана КОНТРААТАКА! Нещо демократично тук?ТОВА УВАЖАЕМИ, Е НОМЕРЪТ НА КАЛИГУЛА. Престорил са на мъртъв, а после обявил на римските граждани, че "е родил сам себе си" И ВЕЧЕ Е БОГ-ПРИЖИВЕ, КОЙТО ИЗИСКВА И БОЖЕСТВЕНИ ПОЧЕСТИ ОТ ТЕХ.Нещо демократично и тук?Запада просто ВЕЧЕ НЕ ВИЖДА ЯСНО КАРТИНКАТА. ЗАСЛЕПЕН ОТ НАПЕЧАТАНИ ПАРИ И БИПОЛЯРНО ПОТРЕБЛЕНИЕ. У ДРУГ ПОСТ ШЕ ВИ ПИШЕМ /АКО ИМА ПРОВОКАЦИОН8 какво наричем "биполярно потребление".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 5
cyclop
преди 3 години
"либералните ценности", тези, които унищожават западната цивилизация в момента ли? Западната цивилизация, вече известна като "Бяла патриархия"? Новговор much?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 6
Императорът
преди 3 години
Гнъсна статия, написана от поредното гнъсно човече. Какво е пък това чудо: "автократ"? Явно това значи: държавник, който има подкрепата на своя народ !!! Защото самите западни политолози признават, че зад Вовата, и Виктор стоят огромното мнозинство руснаци и унгарци !!! КЪДЕ ВИ Е ПРОБЛЕМЪТ ТОГАВА, СКОТОВЕ? Как тогава да наречем извратенякът макарон, който бе турен президент след гнъсно и неприкрито манипулирани избори и реално е узурпатор? Иначе е ясно какво искат - начело на Русия да застане някой мерзавец и национален предател - например дегенератът навални, който да предаде страната си на "демократичния свят" - т.е. на САЩ, като голедна пуйка, вързана с панделка - ама няма да бъде тяхната !!! Това пък за "либералните ценности" е съвсем смешно - виждаме ги в пълния им спектър на запад - от извратеняшките паради (вече има такива и за ДЕЦА), до носителите на либерални ценности, които палят и рушат и убиват хора из американските градове !!! На самите западни хора вече им е омръзнало до смърт от "либерални ценности4 или поне на нормалните от тях !!! Някои много бързо забравят как в края на мандата на жалкото обонго, Вовата имаше по-висок рейтинг от него - тоест повече американци искаха за президент ПУТИН, вместо кеийската мармозетка, дето им съсипа държавата !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
bgMan
преди 3 години
Да не се бърка пеерастиятаа с демокрацията.Както в други подобни случаи пеераситее като земат власт някъде и стават най-големите расисти и сегрегати спрямо тези, които не ги одобряват.Из нашите географски ширини те никога няма да бъдат фактор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
"Където и да погледнете, самозвани силови лидери се подиграват на либералните ценности."Че то туй ценности ли са ?! Освен за подигравка за друго не стават ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още