IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КРС: Внедряването на 5G мрежите в България се забави, но наваксваме

Подготвят се процедури за предоставяне на честотни ресурси на мобилните предприятия, заяви Иван Димитров, председател на комисията

15:27 | 09.10.20 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Пандемията от коронавирус оказа влияние върху целите на Европейската комисия за внедряване на 5G мрежите в Европа и плановете се забавиха, но вече наваксваме. Това заяви Иван Димитров, председател на Комисията за регулиране на съобщенията, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Що се отнася до България, гостът поясни, че плановете са се забавили с 4-5 месеца и сега се подготвят процедури за предоставяне на честотни ресурси на мобилните предприятия, което ще се случи в началото на другата година, като сега предприятията разполагат с временни разрешения за тестване на технологията.

Димитров заяви, че е редно решението на Общинския съвет в Балчик за мораториум върху внедряването на 5G мрежата в града да бъде уважено, тъй като отговаря на притесненията на населението. Но Димитров също така добави, че в цяла Европа вече се появяват становища, обясняващи, че мрежите от пето поколение не се различават от другите, използвани до момента. 

"Мрежите дори работят с интензитет и честоти, които са по-ниски от използваните до момента и няма данни за такива, които са извън заложените параметри", посочи гостът.

На въпрос на водещия дали се предвижда информационна кампания, за да не се повтори ситуацията с Балчик и в други общини на България, Димитров отговори, че има информираност макар и може би недостатъчна. Според него могат да бъдат намерени достатъчно становища както за положителните страни на 5G мрежите, така и за влиянието им върху здравето, а също така и че всички работещи мрежи са поставени под постоянен мониторинг.

"Длъжници сме на потребителите да получат достатъчно информираност. Мрежите от пето положение ще покажат пълния си потенциал, когато се появят достатъчно потребители" коментира той.

Още вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Shadow1
преди 3 години
Какво има да се подготвя по този търг още че другата година ще е готов, той вече от поне една се подготвя? И това трябваше да го питате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още