IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсионните дружества обявиха положителна доходност и нарастващи активи

Не съветваме хората с минимални осигуровки да ги прехвърлят в НОИ, посочиха от пенсионните компании

18:57 | 09.10.20 г. 5
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Пенсионните дружества в България отчетоха, че вече са преодолели коронакризата и обявиха положителна доходност и нарастващи активи за третото тримесечие на 2020 г.

„До края на септември компенсирахме всички спадове от март и доходността е между 7 и 10%. Надявам се до края на годината трайно да минем на плюсова територия. Доходността от дълъг период от време е положителна“, заяви Даниела Петкова от Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО).

Тя е категорична, че хората трябва да са спокойни за парите си, защото „пенсионното осигуряване е дългосрочен процес с временни корекции и няма основание за тревога в дългосрочен период“.

„Доходността на пенсионните фондове от 2002 г., когато започнаха да се правят вноски в универсалните пенсионни фондове, е не просто положителна, но е над инфлацията“, каза още тя.

„Доходността на парите на хората по сметките е т.нар. номинална доходност. Реалната доходност се изчислява като ориентир дали доходността, която те имат по партидите си, е над инфлацията или под нея за определен период от време. Всяка реална доходност над 0% е успех, защото означава, че е съхранена покупателната способност на вноските, получени по партидите“, обясни Петкова и информира, че реалната доходност на универсалните пенсионни фондове е над нула.

От БАДДПО изчислиха, че нетните активи на фондовете за допълнително задължително пенсионно осигуряване (ДЗПО) към 30 септември са в размер на 16,444 млрд. лв. Ръстът им от началото на годината е с 803 млн. лв.

Доходността на пенсионните фондове е положителна и това се отнася за целия период от старта на ДЗПО в страната, посочиха още от асоциацията. Според експертите до края на третото тримесечие пенсионните дружества почти напълно компенсират временните спадове в доходността от първото тримесечие на тази година в резултат на коронакризата.

Според обявената статистика общият брой на осигурените лица е 4 799 159 души, но в нея влизат и много хора, които не се осигуряват непрекъснато, а имат вноски за кратък период от време. За част от тях се предполага, че се осигуряват от работа зад граница, но присъстват в общата статистика на осигуряваните лица.

В универсалните пенсионни фондове осигурените лица са 3 835 778 души, в професионалните - 311 266 души, а във фондовете с допълнително пенсионно осигуряване фигурират 642 286 души.

От общите нетни активи в размер на 16,444 млрд. лв. основната част е в универсалните пенсионни фондове (УПФ) - 14,023 млрд. лева, в професионални пенсионни фондове (ППФ) са набрани 1,238 млрд. лв., а в доброволни (ДПФ) - 1,182 млрд. лв.

Нетните активи на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване за периода от 1 юли до 30 септември нарастват с 605 млн. лв., или с 3,68%.

Ръстът при универсалните пенсионни фондове е с 540 млн. лв. (4%); при професионалните пенсионни фондове е с 34,1 млн. лв. (2,83%), а при доброволните пенсионни фондове - с 30,5 млн. лв. (2,65%), обявиха още от асоциацията.

Пенсионните компании посочиха и че с оглед на дългосрочния характер на капиталовото пенсионно осигуряване за период от десет години средната годишна доходност на фондовете в ДЗПО е: УПФ: +3,16%; ППФ: +3,21% и ДПФ: +3,79%.

Последна актуализация: 02:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 1
studioaa
преди 3 години
Пенсионните фондове влагат по-голямата част от парите там, в активи, които никой нормален човек с интелектуален потенциал по-голям от този на шимпанзе не би избрал за инвестиция, а именно ДЦК. Пенсионните фондове държат 50-70% от активите си в актив, който е реално е отп***дък и не струва нищо т.е държавните ценни книги - парите са изхарчени вече, няма ги, а има само обещание да се плати в бъдеще т.е въздух под налягане. Тези фондове са абсолютно кухи и без да съм експерт мога да разбера, че да даваш още пари на фалирал длъжник какъвто е държавата е не просто олигофрения, а е престъпно. Дори и да си начинаещ без проблем ще имаш по-голяма доходост от УПФ като избягваш ДЦК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
terziеv
преди 3 години
Поздравления за успехите, но не си съвсем прав. С техните обеми от десетки милиони няма как да вадят същите пари, като индивидуалните търговци. Имат и други ограничения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
studioaa
преди 3 години
БНБ е увеличила парите в обръщение минимум 2 пъти от 2012-2020, а това е 100% инфлация, а не 16%. Реално между 120 и 150% е натрупаната инфлация от 2012 насам, жалката доходност от УПФ Алианц е мижавите 55%. Аз няма смисъл да пиша с колко обиколки съм ги задминал...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
studioaa
преди 3 години
Неспособността ти да смяташ е просто поразителна. Ти как си взел над 2.00 по математика аз просто не знам, но явно корупцията у нас какво ли не прави. За 2020 инфлацията е към 20%, а доходостта си е 7% от ЧПФ. Инфлацията е %, с който са увеличени парите в обръщение, а не числото обявено от НСИ, ЕЦБ, БНБ и т.н. Инфлацията днес я наричат "парично предлагане" т.е преименували са я - провери какво е инфлация в кой да е английски тълковен речник издание от преди 1990 г и тогава пиши тъпотии, че не съм прав. За 2020, моето портфолио е нагоре с близо 35%, а тези бездарници с ЧПФ са само със с 7-10% - тотална щета и кражба е влагам парите си там. Аз нямам икономическо образование, а юридическо, но явно съм доста по-кадърен от меринджеите в ЧПФ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
Императорът
преди 3 години
Тъкмо днес смятах инфлация и доходност - за периодът 12-20 година: инфлация 16%, доходност (на УПФ Алианц) 55%. Мисля коментарът е излишен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още